På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Deklarera inkomster från utlandet

Om du bor i Sverige är du skattskyldig här för alla dina inkomster. Huvudregeln är att du ska ta upp dina utländska inkomster till beskattning i din svenska deklaration. Även om du har flyttat från Sverige kan du vara skattskyldig här.

Deklarera enkelt i vår e-tjänst

 

När du deklarerar i e-tjänsten får du automatiska uträkningar och överföringar. Dessutom är många uppgifter förifyllda.

Så här deklarerar du en inkomst från utlandet som beskattas i Sverige

1

Fyll i inkomsten i rätt ruta på deklarationen. Tänk på att alla belopp ska vara omräknade till svenska kronor.

2

Kryssa i rutan för inkomster från utlandet som finns under Övriga upplysningar. Om du har rätt till avräkning av utländsk skatt kryssar du även i rutan för avräkning under Övriga upplysningar

3

Under Övrigt lämnar du uppgift om typ av inkomst, från vilket land inkomsten kommer, inkomstens storlek och betald utländsk skatt.

En inkomst kan vara undantagen från beskattning i Sverige på grund av svenska regler eller bestämmelser i skatteavtal. Även om du inte ska betala skatt i Sverige på inkomsten ska du tala om att du haft inkomsten i din svenska deklaration.

Så här lämnar du uppgift om inkomster från utlandet som inte beskattas i Sverige

1

Kryssa i rutan för inkomster från utlandet som finns under Övriga upplysningar.

2

Under Övrigt lämnar du uppgift om typ av inkomst, från vilket land inkomsten kommer, inkomstens storlek och betald utländsk skatt.

Har du betalat skatt i utlandet på inkomst som ska beskattas i Sverige kan du ha rätt till avräkning av hela eller delar av den utländska skatten.

Läs om avyttring av utländsk valuta och av fordringar i utländsk valuta.

Ta reda på mer om hur du kan gå tillväga när du lämnar din svenska inkomstdeklaration. 

Arbete utomlands

Mer än sex månader

Om du är anställd och vistas i utlandet under minst sex månader, och betalar skatt i arbetslandet, kan du bli befriad från att betala skatt i Sverige.

Kortare tid än sex månader

Om du är bosatt i Sverige och tillfälligt arbetar utomlands är inkomsten skattepliktig i Sverige. Inkomsten är normalt skattepliktig även i arbetslandet om du arbetar för en arbetsgivare som hör hemma där.

Det är viktigt att du tar kontakt med skattemyndigheten i arbetslandet för att få veta om du är skattskyldig där eller inte för din arbetsinkomst.

I ett nordiskt land

Arbetar du i ett annat nordiskt land är huvudregeln att du betalar skatt endast i arbetslandet från första dagen. Din nordiska arbetsgivare betalar också dina socialavgifter i arbetslandet. Mer information om respektive land, Norge, Danmark och Finland, hittar du i menyn.

Näringsverksamhet i utlandet

Om du har bedrivit näringsverksamhet i utlandet ska du redovisa detta. Endast i undantagsfall är näringsverksamhet i utlandet undantagen från beskattning i Sverige.

Pension

Utomnordiskt land

Har du fått pension från ett land utanför Norden beror det på vilket land pensionen kommer från om du ska betala skatt för den i Sverige eller inte. Kontakta Skatteupplysningen för mer information.

I ett nordiskt land

Var du ska skatta för pensionen beror bland annat på om du börjat få pension utbetald före den 5 april 2008 eller efter den 4 april 2008.

Bostad i utlandet

Du som har hyrt ut eller sålt en bostad i utlandet ska redovisa detta i deklarationen. Endast i undantagsfall är uthyrningsinkomst eller vinst vid försäljning av bostad i utlandet undantagen från beskattning i Sverige.

Ränta och avkastning

Om du har fått ränta på bankkonto, fått utdelning eller sålt aktier i utlandet så ska du redovisa detta i deklarationen.

Kapital- eller pensionsförsäkring

Bor du  i Sverige och har en utländsk pensions- eller kapitalförsäkring ska du normalt betala avkastningsskatt på denna i Sverige.

Skatteverket

Till toppen