På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Har du fått ett jämkningsbeslut?

Syftet med att jämka den preliminära skatten är att den ska stämma överens med din slutliga skatt. Den slutliga skatten bestäms efter att du lämnat din inkomstdeklaration. Den preliminära skatten stäms då av mot din slutliga skatt.

Om din slutliga skatt är lägre än den preliminära skatten får du tillbaka mellanskillnaden. Är din slutliga skatt däremot högre än den preliminära skatten ska du i stället betala mellanskillnaden

Våra e-tjänster

07-24

Ändras dina inkomster eller utgifter under året?

Beslut om preliminär A-skatt bygger på uppgifterna du lämnat i din jämkningsansökan. Därför är det viktigt att du fortsätter att kontrollera att uppgifterna stämmer. Om de ändras bör du lämna en ny ansökan, så att du inte riskerar att betala fel preliminär skatt. Skatteverket fattar då ett nytt Beslut om preliminär A-skatt. Ett exempel är om du lämnat uppgifter om en ränteutgift du beräknar att betala till till exempel en bank under året. Om banken ändrar räntan kan du behöva meddela Skatteverket att beloppet ändrats.

Begär avdrag i inkomstdeklarationen

Om du vill begära avdrag för utgifter eller annat måste du göra det i din inkomstdeklaration - din slutliga skatt påverkas inte av avdrag du tagit upp i din jämkningsansökan. Du måste kunna visa att du har rätt till avdragen. Spara därför kvitton, fakturor och andra uppgifter av betydelse.

Skatteverket

Till toppen