På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Om preliminärskattebeskedet inte stämmer

Om du behöver ändra din preliminära inkomstskatt ska du anmäla det till Skatteverket.

Använd vår e-tjänst

I den här tjänsten kan du som är företagare eller privatperson lämna din preliminära inkomstdeklaration. Uppgifterna används som underlag för att ändra din debiterade preliminärskatt. I e-tjänsten kan du också se dina tidigare beslut om debiterad preliminärskatt.

Skatten på ditt preliminärskattebesked kan vara för hög på grund av att din inkomst kommer att bli lägre än beräknat. Den kan också vara för låg på grund av att din inkomst kommer att bli högre än beräknat.  I bägge fallen kan du begära att Skatteverket ändrar debiteringen, det vill säga hur mycket du ska betala varje månad. Det gör du genom att fylla i en preliminär inkomstdeklaration. På så sätt undviker du till exempel en "kvarskatt" som ska betalas vid ett och samma tillfälle.

Begär en eventuell ändring så snart som möjligt.

När är du skyldig att lämna en preliminär inkomstdeklaration?

Du är skyldig att lämna en preliminär inkomstdeklaration om du beräknar att din skatt under det nuvarande inkomståret kommer att bli minst 30 procent högre än den skatt du

  • betalade året innan

            eller

  • beräknade för det innevarande året i en tidigare preliminär inkomstdeklaration.


Skatteverket

Till toppen