På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Betalningskrav

Den första helgen varje månad gör Skatteverket en avstämning av ditt skattekonto. Om det uppstått ett underskott kan du få ett betalningskrav.

Ett betalningskrav betyder att underskottet på skattekontot är så högt att Skatteverket skickar ut ett krav på betalning. Det innebär att om du inte betalar så kan beloppet lämnas över till Kronofogden för indrivning.

Du får ett betalningskrav om underskottet på ditt skattekonto är 2 000 kronor eller mer. Du får betalningskravet som ett elektroniskt meddelande i din digitala brevlåda. Om du inte har en digital brevlåda får du den som ett vanligt brev. Läs mer i länken nedan om hur du får din myndighetspost digitalt.

Räkna ut hur mycket du ska betala in

Betalningskravet visar hur stort underskottet var vid den senaste avstämningen. Det betyder att om du har andra skatter eller avgifter som behöver betalas, till exempel slutlig skatt och kostnadsränta, så syns inte dessa på betalningskravet. I e-tjänsten Skattekonto kan du räkna ut hur mycket du bör betala in till skattekontot för att vara säker på att underskottet inte kvarstår.

Kostnadsräntan påverkar saldot

Tänk på att kostnadsräntan påverkar saldot. Kostnadsräntan räknas dag för dag på det aktuella saldot från och med dagen efter det att underskottet har uppstått. Kostnadsräntan registreras på skattekontot en gång i månaden.

Betala in till skattekontot i tid

Om du har fått ett betalningskrav behöver du sätta in det belopp som anges (inklusive kostnadsränta) så att det är bokfört på skattekontot senast den 26 samma månad som du får kravet. Tänk på att det tar 2–3 bankdagar innan pengarna är bokförda på ditt skattekonto. Betala därför i god tid.

Det här händer om du inte betalar

Om du fortfarande har ett underskott på skattekontot på 2 000 kronor eller mer vid nästa avstämning överlämnas skulden till Kronofogden. Tänk på att kostnadsräntan påverkar saldot.

Skatteverket

Till toppen