Här har vi samlat information för privatpersoner som påverkas av coronapandemin och covid-19 på olika sätt.
Under perioden mars 2020 till 9 februari 2022 har Folkhälsomyndighetens rekommendationer gjort att många arbetsgivare uppmanat sina anställda att om möjligt jobba hemifrån eller att undvika kollektivtrafiken för att ta sig till arbetsplatsen. Eftersom detta har pågått en längre tid har Skatteverket fått flera frågor om vad som gäller i olika situationer när du jobbar från hemmet.
Skatteverket anser att en anställd som har tillgång till en arbetsplats i arbetsgivarens lokaler också antas ha sitt tjänsteställe där. Detta gäller även om du som anställd har möjlighet att arbeta på andra platser, till exempel i hemmet, mer än 50 procent av arbetstiden.
Om du och din arbetsgivare har avtalat om att du ska arbeta på en viss angiven plats utanför arbetsgivarens lokaler kan däremot den angivna platsen anses utgöra tjänstestället om huvuddelen av arbetet, det vill säga mer än 50 procent, utförs där.
Har du köpt in möbler eller annan kontorsutrustning för att kunna jobba hemma har du som regel inte rätt till avdrag, även om utrustningen används enbart för ditt jobb. Skulle istället din arbetsgivare betala till exempel en kontorsstol åt dig, kan du använda den hemma utan att det räknas som en förmån som du ska beskattas för. Samma sak gäller om du flyttar hem saker från din arbetsplats. Det räknas inte som en förmån för dig så länge det är arbetsgivarens saker som du måste lämna tillbaka när du börjar jobba på din ordinarie arbetsplats igen.
Du kan inte få avdrag för privata levnadskostnader. För att få avdrag för den kontorsutrustning du har köpt måste utrustningen därför uppfylla kraven för arbetsredskap. Om utrustningen uppfyller kraven, gör du avdraget som övriga utgifter i din inkomstdeklaration. Det finns en avdragsbegränsning vilket innebär att du får avdrag med den del av din kostnad som överstiger 5 000 kronor.
Om du har gjort i ordning ett särskilt rum eller en del av ett rum hemma bara för att jobba i, har du som regel inte heller rätt till avdrag. Skulle din arbetsgivare hyra ett rum någon annanstans åt dig är det inte någon förmån du behöver betala skatt för. Om du hyr ut ett rum eller en yta hemma hos dig själv till arbetsgivaren räknas ersättningen oftast som lön, även om utrymmet används för att jobba i. Om du själv hyr ett särskilt arbetsrum kan du ha rätt till avdrag, men då krävs det till exempel att du bara jobbar där och att rummet eller lokalen ligger utanför ditt hem.
Att ha en internetuppkoppling betraktas som en vanlig personlig levnadskostnad och du kan oftast inte få något avdrag för den kostnaden när du jobbar hemma. Skulle ditt arbete hemma kräva en väsentligt snabbare uppkoppling än den du har och din arbetsgivare inte vill stå för den merkostnaden, kan du däremot ha rätt till avdrag för den extra kostnad det innebär för dig varje månad. Du behöver kunna visa att du har behov av snabbare uppkoppling trots att din arbetsgivare inte vill stå för kostnaden. Du kan inte få avdrag för kostnaden för att dra in bredband.
Många har till exempel gratis kaffe eller frukt på jobbet och du som jobbar hemma kan inte längre ta del av det. Om du köper in detta själv kan du inte få avdrag för det, eftersom det är en privat levnadskostnad. Om din arbetsgivare vill betala motsvarande förmåner för dig när du jobbar hemma räknas den ersättningen som lön. Det beror på att den här typen av förmåner ska erbjudas på den ordinarie arbetsplatsen och ditt hem räknas inte som arbetsplats, även om det är där du jobbar.
Under pågående pandemi har en del arbetsgivare valt att betala för sina anställdas resor till och från arbetsplatsen för att de ska slippa eventuell trängsel i kollektivtrafiken. Om din arbetsgivare kompenserar dig för dina resekostnader till och från arbetet räknas det som lön som ska beskattas. Om din arbetsgivare under en pågående pandemi, med syfte att minska risken för smittspridning, betalar taxiresor har du fått en förmån. Under rådande omständigheter kan en sådan förmån värderas till motsvarande kostnader för resande med kollektivtrafik. Se även Skatteverkets ställningstagande:
Får du däremot låna en bil är det en bilförmån som ska beskattas som vanligt, även om du bara åker mellan hemmet och jobbet.
Reglerna för avdrag för resor till och från jobbet är inte ändrade på grund av corona. Det krävs till exempel att du regelmässigt tjänar två timmar på att åka bil jämfört med att åka med kollektivtrafiken. Om du inte uppfyller kraven har du alltså inte rätt till avdrag. Detsamma gäller trängselskatt eller liknande utgifter. Skulle din arbetsgivare kompensera dig för de här kostnaderna räknas det i nästan samtliga fall som lön som ska beskattas. Mellan den 1 april 2020 och den 31 december 2021 tas ingen förmånsskatt ut för gratis eller subventionerad parkering vid din arbetsplats. Detta är en tillfällig regel som införts på grund av corona.
Avdrag för ökade levnadskostnader vid dubbel bosättning/tillfälligt arbete kräver normalt att man övernattar på arbetsorten. Även om du på grund av pandemin tillfälligt arbetar hemifrån, och därmed inte vistas på arbetsorten under en period, anser Skatteverket att du har fortsatt rätt till avdrag under den perioden. Detta förutsätter att din avsikt är att återgå till arbetet på arbetsorten när det är möjligt.
Om du har köpt ett årskort i kollektivtrafiken under 2021, men på grund av pandemin inte har rest till och från arbetet i tillräcklig omfattning för att ett årskort ska vara motiverat kostnadsmässigt, får du inte avdrag för hela kostnaden.
För dig som arbetspendlar i Norden gäller det nordiska skatteavtalet. Huvudregeln är att du beskattas för din lön i det land du arbetar när du har en privat arbetsgivare. Med anledning av coronapandemin är det många som ofrivilligt arbetar hemifrån. Här förtydligar vi vad som gäller i olika situationer och vad du ska göra i din deklaration 2021.
Om du arbetade hemifrån ska du bara beskattas i Sverige för den del av lönen som avser arbete som utfördes i Sverige. Resterande del av lönen ska bara beskattas i det andra landet. Du kommer därför inte att bli dubbelbeskattad.
Semesterlön ses som ersättning för arbete utfört i det land där du arbetade när semestern tjänades in. Om du bara arbetade i det andra landet under intjänandet ses hela semesterlönen som ersättning för arbete utfört i det andra landet och ska bara beskattas i det landet. Om du arbetade både i det andra landet och i Sverige under intjänandetiden ska semesterlönen ses som ersättning för arbete utfört i respektive land. Den del av semesterlönen som ses som ersättning för arbete utfört i Sverige ska beskattas här. Resterande del av semesterlönen ska bara beskattas i det andra landet.
Om du blev du sjuk när du utförde arbete och beskattades i det andra landet och fick sjuklön från arbetsgivaren får även sjuklönen beskattas i det andra landet. Detta gäller så länge som du skulle ha arbetat i det andra landet om du inte hade blivit sjuk. Om du utförde arbete och beskattades i Sverige när du blev sjuk ska sjuklönen från arbetsgivaren beskattas i Sverige.
Om du var sjuk och fick utbetalt ersättning från socialförsäkringsmyndighet i det andra landet får ersättningen beskattas både i det andra landet och i Sverige. Du får begära avräkning för den utländska skatten på inkomsten i din svenska deklaration.
Du ska ta upp inkomsterna som ska beskattas i Sverige i din inkomstdeklaration 2021.
Om du har en privat arbetsgivare i Danmark kan ett särskilt avtal, Öresundsavtalet, gälla för dig. Öresundsavtalet innebär att du beskattas för hela din lön i Danmark där du normalt arbetar, under förutsättning att du arbetar tillräckligt stor del av din tid där. Om du bor i Sverige och i normala fall arbetar i Danmark för en privat arbetsgivare är kravet, för att Öresundsavtalet ska tillämpas, bland annat att du under varje tremånadersperiod arbetar minst 50 procent av din arbetstid i Danmark. Med anledning av coronapandemin är det många som ofrivilligt arbetar hemifrån. Du kan läsa mer här om Öresundsavtalet och när det kan tillämpas:
Tremånadersperioden får påbörjas varje dag i månaden när man ska bedöma den första och sista månaden då regeln ska tillämpas. För övriga månader ska bedömningen i regel omfatta kalendermånader. Du kan göra undantag om det visar sig att dina förutsättningar för regelns tillämpning är uppfyllda om bedömningen avser en annan tremånadersperiod än kalendermånader. Till exempel kan du beräkna en tremånadersperiod från den 8 januari till den 7 april eller från den 15 januari till den 14 april.
På skat.dk finns ett hjälpverktyg för beräkningen som är baserad på en dag-för-dag-beräkning som innebär att alla tremånadersperioder som är möjliga testas. Observera att hjälpverktyget kräver att du har tillgång till Microsoft Office 365.
Skatteverket anser att det räcker att göra en beräkning av tremånadersperioder utifrån kalendermånader men kommer att godta en dag-för-dag-beräkning enligt Danmarks modell.
Om du under någon eller några perioder inte kan tillämpa Öresundsavtalet innebär det att du ska beskattas i Sverige i stället för i Danmark för den del av lönen som avser arbete som utförs i Sverige. Du kommer därför inte att bli dubbelbeskattad.
Semesterlön ses som ersättning för arbete utfört i det land där du arbetade när semestern tjänades in. Om allt arbete under tiden semestern tjänades in utfördes i Danmark (eller allt arbete ansågs som arbete utfört i Danmark med stöd av Öresundsavtalet) ses hela semesterlönen som ersättning för arbete utfört i Danmark och ska bara beskattas i Danmark. Om du arbetade både i Danmark och i Sverige under intjänandetiden och Öresundsavtalet inte var tillämpligt ska semesterlönen ses som ersättning för arbete utfört i respektive land. Den del av semesterlönen som ses som ersättning för arbete utfört i Sverige ska beskattas här. Resterande del av semesterlönen ska bara beskattas i Danmark.
Om du blev sjuk när du utförde arbete i Danmark (eller ansågs utföra arbete i Danmark med stöd av Öresundsavtalet) och beskattades där och fick sjuklön från arbetsgivaren får även sjuklönen beskattas i Danmark. Detta gäller så länge som du skulle ha arbetat i Danmark om du inte hade blivit sjuk. Om du utförde arbete och beskattades i Sverige när du blev sjuk ska sjuklönen från arbetsgivaren beskattas i Sverige.
Om du var sjuk och fick utbetalt ersättning från socialförsäkringsmyndighet i Danmark får ersättningen beskattas både i Danmark och i Sverige. Du får begära avräkning för den danska skatten på inkomsten i din svenska deklaration.
Du ska ta upp inkomsterna som ska beskattas i Sverige i din inkomstdeklaration 2021.
Om du arbetade hemifrån ska du inte beskattas i Sverige för den del av lönen som avser arbete som utfördes i hemlandet. Du kommer därför inte att bli dubbelbeskattad.
Semesterlön ses som ersättning för arbete utfört i det land där du arbetade när semestern tjänades in. Om du arbetade i Sverige under intjänandet ses även semesterlönen som ersättning för arbete utfört i Sverige och ska beskattas i Sverige.
Om du blev sjuk när du utförde arbete och beskattades i Sverige och fick sjuklön från arbetsgivaren ska även sjuklönen beskattas i Sverige. Detta gäller så länge som du skulle ha arbetat i Sverige om du inte hade blivit sjuk. Om du arbetade och beskattades i det andra landet när du blev sjuk ska du inte beskattas i Sverige för sjuklönen.
Om du var sjuk och fick utbetalt ersättning från Försäkringskassan ska ersättningen beskattas i Sverige.
Om du har en privat arbetsgivare i Sverige kan ett särskilt avtal, Öresundsavtalet, gälla för dig. Öresundsavtalet innebär att du beskattas för hela din lön i Sverige där du normalt arbetar, under förutsättning att du arbetar tillräckligt stor del av din tid här. Om du bor i Danmark och i normala fall arbetar i Sverige för en privat arbetsgivare är kravet, för att Öresundsavtalet ska tillämpas, bland annat att du under varje tremånadersperiod arbetar minst 50 procent av din arbetstid i Sverige. Med anledning av coronapandemin är det många som ofrivilligt arbetar hemifrån. Du kan läsa mer här om Öresundsavtalet och när det kan tillämpas:
Tremånadersperioden får påbörjas varje dag i månaden när man ska bedöma den första och sista månaden då regeln ska tillämpas. För övriga månader ska bedömningen i regel omfatta kalendermånader. Du kan göra undantag om det visar sig att dina förutsättningar för regelns tillämpning är uppfyllda om bedömningen avser en annan tremånadersperiod än kalendermånader. Till exempel kan du beräkna en tremånadersperiod från den 8 januari till den 7 april eller från den 15 januari till den 14 april.
På skat.dk finns ett hjälpverktyg för beräkningen som är baserad på en dag-för-dag-beräkning som innebär att alla tremånadersperioder som är möjliga testas. Observera att hjälpverktyget kräver att du har tillgång till Microsoft Office 365.
Skatteverket anser att det räcker att göra en beräkning av tremånadersperioder utifrån kalendermånader men kommer att godta en dag-för-dag-beräkning enligt Danmarks modell.
Om du under någon eller några perioder inte kan tillämpa Öresundsavtalet innebär det att du inte ska beskattas i Sverige för den del av lönen som avser arbete som utförs i hemlandet. Du kommer därför inte att bli dubbelbeskattad.
Semesterlön ses som ersättning för arbete utfört i det land där du arbetade när semestern tjänades in. Om allt arbete under tiden semestern tjänades in utfördes i Sverige (eller allt arbete ansågs som arbete utfört i Sverige med stöd av Öresundsavtalet) ses även semesterlönen som ersättning för arbete utfört i Sverige och ska beskattas i Sverige. Om du arbetade både i Sverige och i Danmark under intjänandetiden och Öresundsavtalet inte var tillämpligt ska semesterlönen ses som ersättning för arbete utfört i respektive land. Den del av semesterlönen som ses som ersättning för arbete utfört i Sverige ska beskattas här.
Om du blev sjuk när du utförde arbete i Sverige (eller ansågs utföra arbete i Sverige med stöd av Öresundsavtalet) och beskattades här ska även sjuklönen beskattas i Sverige. Detta gäller så länge som du skulle ha arbetat i Sverige om du inte hade blivit sjuk. Om du utförde arbete i Danmark och beskattades där när du blev sjuk ska du inte beskattas i Sverige för sjuklönen.
Om du var sjuk och fick utbetalt ersättning från Försäkringskassan ska ersättningen beskattas i Sverige.
Mellan de nordiska länderna finns ett avtal som bland annat innebär att skatt kan föras över mellan länderna när skatt betalats in i ett annat land än där du sedan ska bli beskattad. Detta avtal kallas för trekk-avtalet. Skatt som betalats in i fel land under coronapandemin, sett till var du ska beskattas, kan därför komma att föras över mellan länderna i Norden. Detta görs dock först efter att någon av skattemyndigheterna i de berörda länderna tar initiativ till det. Detta för att skatten ska tillgodoföras i det land där inkomsten beskattas. Om det blir aktuellt att överföra skatt mellan länderna görs detta normalt året efter inkomståret.
Om du bor i Sverige och du ska beskattas här på grund av arbete hemifrån men skatten har dragits i ett annat nordiskt land, kan du nämna trekk-avtalet i din inkomstdeklaration 2021 när du tar upp inkomsten i Sverige.
USA har under våren 2020 betalat ut ekonomiskt bistånd på grund av coronapandemin till personer med koppling till USA (medborgare, bosatta med flera) enligt en ny lag (CARES). Även personer som bor i Sverige har fått sådan ersättning. Ersättningen är skattefri i Sverige eftersom USA ger ut den som ett allmänt bistånd utan krav på vare sig koppling till tidigare anställning eller motprestation. Eftersom den är skattefri enligt svenska regler kan den inte heller bli skattepliktig enligt vårt skatteavtal med USA. Du ska därför inte redovisa den här ersättningen från USA i din svenska deklaration för 2021.
För att kompensera för de ökade arbetskostnader många haft på grund av pandemin, har en tillfällig skattereduktion införts för inkomstår 2021 och 2022. Du behöver inte ansöka om att få reduktionen - om du uppfyller villkoren får du den automatiskt.
Om du har fått gratis måltider utan krav på motprestation från någon annan än din arbetsgivare behöver du inte betala skatt för dessa. Det kan till exempel handla om måltider som allmänheten har lämnat i syfte att visa uppskattning. Måltiderna är skattefria även om de har lämnats till arbetsgivaren som sedan fördelar måltiderna till personalen. Dessa regler trädde i kraft den 1 januari 2021 men gäller retroaktivt från den 1 mars 2020.
På grund av corona arbetar många hemifrån och behöver inte längre göra arbetsresor eller tjänsteresor i samma utsträckning som tidigare. Här kommer några saker att tänka på för dig som har bilförmån och har fått förändrade resvanor.
Du som kör minst 3 000 mil i tjänsten under ett kalenderår beskattas normalt för endast 75 procent av det fulla förmånsvärdet. Under corona kör många mindre än vanligt, och om du kör mindre än 3000 mil i tjänsten under året så måste din arbetsgivare redovisa fullt förmånsvärde varje månad.
De vanliga reglerna gäller för din bilförmån även om du arbetar hemifrån. Om du inte längre behöver någon förmånsbil måste du aktivt se till att den upphör. Det kan du göra på något av följande sätt:
De vanliga reglerna gäller för din bilförmån även om du arbetar hemifrån. Om du inte längre behöver någon förmånsbil måste du aktivt se till att den upphör. Det kan du göra på något av följande sätt:
Mellan den 1 april 2020 och 30 juni 2022 tas ingen förmånsskatt ut om du som är anställd får parkera gratis eller till subventionerat pris vid din arbetsplats. Detta är en tillfällig regel med anledning av coronapandemin.
Det här gäller anställda som betalar inkomstskatt i Sverige och som arbetar inom alla typer av företag och organisationer. Förlängningen av skattefriheten från 1 januari 2022 till 30 juni 2022 trädde i kraft 1 mars, men ska tillämpas retroaktivt på fri parkering vid arbetsplatsen från 1 januari. Om din arbetsgivare har tagit upp fri parkering vid arbetsplatsen som en förmån innan 1 mars så kan arbetsgivaren rätta den uppgiften i efterhand.
Träningsutrustning är inte en skattefri friskvårdsförmån. Det innebär att din arbetsgivare behöver dra skatt på din lön och betala arbetsgivaravgifter även om du lånar utrustningen tillfälligt.
Enklare träningsutrustning, till exempel gåstavar, kan tillfälligt förvaras i bostaden om du använder den vid motion till och från arbetet.
Träningsutrustning är inte en skattefri friskvårdsförmån. Det innebär att arbetsgivaren behöver dra skatt på din lön och betala arbetsgivaravgifter när hen köper träningsredskap till dig.
Ja, webbtjänster och appar för till exempel yoga, träning och rökavvänjning är skattefria friskvårdsförmåner. Det spelar ingen roll om du använder tjänsten i hemmet eller på en annan plats.
Förmån av fria arbetsresor mellan bostaden och arbetsplatsen beskattas normalt till marknadsvärdet. Om du som anställd under en pågående pandemi (såsom corona) får taxiresor eller liknande reseförmån av din arbetsgivare för att minska risken för smittspridning, bör förmånen värderas till motsvarande kostnad för kollektivtrafik.
Ändringen gäller från mars 2020 och så länge Folkhälsomyndighetens rekommendationer om begränsningar för minskad smittspridning i kollektivtrafiken kvarstår.
Om din arbetsgivare betalar för en måltid som ni i företaget ska ses och äta tillsammans i en anvisad lokal räknas detta som intern representation och är inte skattepliktigt för dig som anställd. Om din arbetsgivare däremot bekostar en måltid eller annan mat för dig på något annat sätt, till exempel genom att skicka hem maten till dig, blir det en förmån som du ska betala skatt för.
Din arbetsgivare kan skattefritt tillhandahålla munskydd som du använder i arbetet eller på resor i tjänsten eller till och från arbetet. Du får däremot inte avdrag för munskydd som du själv köper för att använda på dina arbetsresor. Munskydd är en privat levnadskostnad oavsett att användning i vissa fall rekommenderas i kollektivtrafiken.
För dig som arbetspendlar inom Norden gäller det nordiska skatteavtalet. Huvudregeln är att du beskattas för din lön i det land du arbetar när du har en privat arbetsgivare. Med anledning av coronapandemin är det många som ofrivilligt arbetar hemifrån. Här förtydligar vi vad som gäller i olika situationer och vad du ska göra i din deklaration 2022.
Här finns även information om de nya reglerna om skatteavdrag för utländska arbetsgivare utan fast driftställe i Sverige som började gälla den 1 januari 2021 och vad som gäller när skatteavdrag har gjorts i ett annat land än där du ska beskattas.
Om du bor i Sverige och i normala fall arbetar i ett annat nordiskt land för en privat arbetsgivare men under coronapandemin arbetar hemifrån ska du bara beskattas i Sverige för den del av lönen som avser arbete som utförs i Sverige. Du kommer därför inte att bli dubbelbeskattad.
Semesterlön ses som ersättning för arbete utfört i det land där du arbetade när semestern tjänades in. Om du bara arbetade i det andra landet under intjänandet ses hela semesterlönen som ersättning för arbete utfört i det andra landet och ska bara beskattas i det landet. Om du arbetade både i det andra landet och i Sverige under intjänandetiden ska semesterlönen ses som ersättning för arbete utfört i respektive land. Den del av semesterlönen som ses som ersättning för arbete utfört i Sverige ska beskattas här. Resterande del av semesterlönen ska bara beskattas i det andra landet.
Om du blir sjuk när du utför arbete och beskattas i det andra landet och får sjuklön från arbetsgivaren får även sjuklönen beskattas i det andra landet. Detta gäller så länge som du skulle ha arbetat i det andra landet om du inte hade blivit sjuk. Om du utför arbete och beskattas i Sverige när du blir sjuk ska sjuklönen från arbetsgivaren beskattas i Sverige.
Om du är sjuk och får utbetalt ersättning från socialförsäkringsmyndighet i det andra landet får ersättningen beskattas både i det andra landet och i Sverige. Du får begära avräkning för den utländska skatten på inkomsten i din svenska deklaration.
Du ska ta upp inkomsterna som ska beskattas i Sverige i din inkomstdeklaration 2022.
Om du har en privat arbetsgivare i Danmark kan ett särskilt avtal, Öresundsavtalet, gälla för dig. Öresundsavtalet innebär att du beskattas för hela din lön i Danmark där du normalt arbetar, under förutsättning att du arbetar tillräckligt stor del av din tid där. Om du bor i Sverige och i normala fall arbetar i Danmark för en privat arbetsgivare är kravet, för att Öresundsavtalet ska tillämpas, bland annat att du under varje tremånadersperiod arbetar minst 50 procent av din arbetstid i Danmark. Med anledning av coronapandemin är det många som ofrivilligt arbetar hemifrån. Du kan läsa mer här om Öresundsavtalet och när det kan tillämpas:
Tremånadersperioden får påbörjas varje dag i månaden när man ska bedöma den första och sista månaden då regeln ska tillämpas. För övriga månader ska bedömningen i regel omfatta kalendermånader. Du kan göra undantag om det visar sig att dina förutsättningar för regelns tillämpning är uppfyllda om bedömningen avser en annan tremånadersperiod än kalendermånader. Till exempel kan du beräkna en tremånadersperiod från den 8 januari till den 7 april eller från den 15 januari till den 14 april.
På skat.dk finns ett hjälpverktyg för beräkningen som är baserad på en dag-för-dag-beräkning som innebär att alla tremånadersperioder som är möjliga testas.
Skatteverket anser att det räcker att göra en beräkning av tremånadersperioder utifrån kalendermånader men kommer att godta en dag-för-dag-beräkning enligt Danmarks modell.
Om du under någon eller några perioder inte kan tillämpa Öresundsavtalet innebär det att du ska beskattas i Sverige i stället för i Danmark för den del av lönen som avser arbete som utförs i Sverige. Du kommer därför inte att bli dubbelbeskattad.
Semesterlön ses som ersättning för arbete utfört i det land där du arbetade när semestern tjänades in. Om allt arbete under tiden semestern tjänades in utfördes i Danmark (eller allt arbete ansågs som arbete utfört i Danmark med stöd av Öresundsavtalet) ses hela semesterlönen som ersättning för arbete utfört i Danmark och ska bara beskattas i Danmark. Om du arbetade både i Danmark och i Sverige under intjänandetiden och Öresundsavtalet inte var tillämpligt ska semesterlönen ses som ersättning för arbete utfört i respektive land. Den del av semesterlönen som ses som ersättning för arbete utfört i Sverige ska beskattas här. Resterande del av semesterlönen ska bara beskattas i Danmark.
Om du blir sjuk när du utför arbete i Danmark (eller anses utföra arbete i Danmark med stöd av Öresundsavtalet) och beskattas där och får sjuklön från arbetsgivaren får även sjuklönen beskattas i Danmark. Detta gäller så länge som du skulle ha arbetat i Danmark om du inte hade blivit sjuk. Om du utför arbete och beskattas i Sverige när du blir sjuk ska sjuklönen från arbetsgivaren beskattas i Sverige.
Om du är sjuk och får utbetalt ersättning från socialförsäkringsmyndighet i Danmark får ersättningen beskattas både i Danmark och i Sverige. Du får begära avräkning för den danska skatten på inkomsten i din svenska deklaration.
Du ska ta upp inkomsterna som ska beskattas i Sverige i din inkomstdeklaration 2022.
Om du bor i ett annat nordiskt land och i normala fall arbetar i Sverige för en privat arbetsgivare, men
under coronapandemin arbetar hemifrån ska du inte beskattas i Sverige för den del av lönen som avser arbete som utförs i hemlandet. Du kommer därför inte att bli dubbelbeskattad.
Semesterlön ses som ersättning för arbete utfört i det land där du arbetade när semestern tjänades in. Om du arbetade i Sverige under intjänandet ses även semesterlönen som ersättning för arbete utfört i Sverige och ska beskattas i Sverige.
Om du blir sjuk när du utför arbete och beskattas i Sverige och får sjuklön från arbetsgivaren ska även sjuklönen beskattas i Sverige. Detta gäller så länge som du skulle ha arbetat i Sverige om du inte hade blivit sjuk. Om du arbetar och beskattas i det andra landet när du blir sjuk ska du inte beskattas i Sverige för sjuklönen.
Om du är sjuk och får utbetalt ersättning från Försäkringskassan ska ersättningen beskattas i Sverige.
Om du har en privat arbetsgivare i Sverige kan ett särskilt avtal, Öresundsavtalet, gälla för dig. Öresundsavtalet innebär att du beskattas för hela din lön i Sverige där du normalt arbetar, under förutsättning att du arbetar tillräckligt stor del av din tid här. Om du bor i Danmark och i normala fall arbetar i Sverige för en privat arbetsgivare är kravet, för att Öresundsavtalet ska tillämpas, bland annat att du under varje tremånadersperiod arbetar minst 50 procent av din arbetstid i Sverige. Med anledning av coronapandemin är det många som ofrivilligt arbetar hemifrån. Du kan läsa mer här om Öresundsavtalet och när det kan tillämpas:
Tremånadersperioden får påbörjas varje dag i månaden när man ska bedöma den första och sista månaden då regeln ska tillämpas. För övriga månader ska bedömningen i regel omfatta kalendermånader. Du kan göra undantag om det visar sig att dina förutsättningar för regelns tillämpning är uppfyllda om bedömningen avser en annan tremånadersperiod än kalendermånader. Till exempel kan du beräkna en tremånadersperiod från den 8 januari till den 7 april eller från den 15 januari till den 14 april.
På skat.dk finns ett hjälpverktyg för beräkningen som är baserad på en dag-för-dag-beräkning som innebär att alla tremånadersperioder som är möjliga testas.
Skatteverket anser att det räcker att göra en beräkning av tremånadersperioder utifrån kalendermånader men kommer att godta en dag-för-dag-beräkning enligt Danmarks modell.
Om du under någon eller några perioder inte kan tillämpa Öresundsavtalet innebär det att du inte ska beskattas i Sverige för den del av lönen som avser arbete som utförs i hemlandet. Du kommer därför inte att bli dubbelbeskattad.
Semesterlön ses som ersättning för arbete utfört i det land där du arbetade när semestern tjänades in. Om allt arbete under tiden semestern tjänades in utfördes i Sverige (eller allt arbete ansågs som arbete utfört i Sverige med stöd av Öresundsavtalet) ses även semesterlönen som ersättning för arbete utfört i Sverige och ska beskattas i Sverige. Om du arbetade både i Sverige och i Danmark under intjänandetiden och Öresundsavtalet inte var tillämpligt ska semesterlönen ses som ersättning för arbete utfört i respektive land. Den del av semesterlönen som ses som ersättning för arbete utfört i Sverige ska beskattas här.
Om du blir sjuk när du utför arbete i Sverige (eller anses utföra arbete i Sverige med stöd av Öresundsavtalet) och beskattas här ska även sjuklönen beskattas i Sverige. Detta gäller så länge som du skulle ha arbetat i Sverige om du inte hade blivit sjuk. Om du utför arbete i Danmark och beskattas där när du blir sjuk ska du inte beskattas i Sverige för sjuklönen.
Om du är sjuk och får utbetalt ersättning från Försäkringskassan ska ersättningen beskattas i Sverige.
Utländska arbetsgivare utan fast driftställe i Sverige är sedan den 1 januari 2021 skyldiga att göra skatteavdrag på lön och annan ersättning som de betalar ut för arbete som utförs i Sverige. Om du är anställd av en utländsk arbetsgivare utan fast driftställe i Sverige ska din arbetsgivare göra svenskt skatteavdrag med 30 procent från din lön för dina arbetsdagar i Sverige om det inte finns ett beslut som anger något annat.
Du kan läsa mer om de nya reglerna om skatteavdrag som gäller för dig som har en utländsk arbetsgivare utan fast driftställe i Sverige.
För utländska arbetsgivare som har fast driftställe i Sverige gäller samma regler om skatteavdrag som för svenska arbetsgivare.
Om du normalt arbetar i Danmark och tror att du kommer att kunna tillämpa Öresundsavtalet kan du ansöka om att få ett beslut om att skatteavdrag inte ska göras i Sverige. Beslutet lämnar du sedan till din danska arbetsgivare. Om du vet att du inte kommer att omfattas av Öresundsavtalet så ska din arbetsgivare göra skatteavdrag.
Du kan läsa mer här om Öresundsavtalet och när det kan tillämpas:
Om du har fått ett beslut om att utbetalaren inte ska göra något skatteavdrag, under förutsättning att du kan tillämpa Öresundsavtalet, så behöver din arbetsgivare inte göra något skatteavdrag. Detta gäller så länge din arbetsgivare inte känner till att du inte kommer att uppfylla förutsättningarna för att tillämpa Öresundsavtalet när lönen betalas ut. Om det när lönen betalas ut står klart för utbetalaren att du inte kommer att uppfylla förutsättningarna för att tillämpa Öresundsavtalet på lönen för arbetet i Sverige så gäller inte beslutet. Det finns då en skyldighet för arbetsgivaren att göra skatteavdrag.
Mellan de nordiska länderna finns ett avtal som bland annat innebär att skatt kan föras över mellan länderna när skatt betalats in i ett annat land än där du sedan ska bli beskattad. Detta avtal kallas för trekk-avtalet. Skatt som betalats in i fel land under coronapandemin, sett till var du ska beskattas, kan därför komma att föras över mellan länderna i Norden. Detta görs dock först efter att någon av skattemyndigheterna i de berörda länderna tar initiativ till det. Detta för att skatten ska tillgodoföras i det land där inkomsten beskattas. Om det blir aktuellt att överföra skatt mellan länderna görs detta normalt året efter inkomståret.
Om du bor i Sverige och du ska beskattas här på grund av arbete hemifrån men skatten har dragits i ett annat nordiskt land, är det bra om du nämner trekk-avtalet i din inkomstdeklaration 2022 när du tar upp inkomsten i Sverige.
Om du bor i Sverige och får permitteringsersättning från NAV i Norge så ska den beskattas i Sverige. Det innebär att du ska deklarera den som inkomst i din svenska inkomstdeklaration.
Ersättningen räknas som arbetsinkomst. Det beror på att den som får permitteringsersättningen fortfarande har kvar sin anställning och har en skyldighet att återgå till arbetet när hen inte längre är permitterad. Det innebär att du får jobbskatteavdrag på inkomsten.
Om du har betalat norsk skatt på ersättningen får du begära att den norska skatten avräknas från din svenska skatt. Du begär avräkning i din deklaration som du lämnar 2021 när du redovisar permitteringsersättningen. Om du betalat norska trygdeavgifter på din permitteringsersättning får du begära avdrag för dessa i deklarationen.
Om du bor i Sverige och får samma typ av permitteringsersättning som den norska och som betalas från socialförsäkringsmyndigheten i det land du arbetat, så gäller samma principer som du kan läsa här ovan under "Permitteringsersättning från Norge". Om ersättningen istället betalas ut av arbetsgivaren behandlar Sverige permitteringsersättningen på samma sätt som den vanliga lönen. Det innebär att utbetalningen beskattas i samma land som den vanliga lönen så länge du har kvar din anställning.
Om din inkomst är skattebefriad i Sverige enligt sexmånaders- eller ettårsregeln och du måste göra ett avbrott i vistelsen utomlands på grund av coronapandemin, kan du ändå ha rätt att bli skattebefriad. Det kallas för säkerhetsventilen.
På sidan om skattebefrielse enligt sexmånadersregeln och ettårsregeln kan du läsa mer om reglerna och hitta exempel på hur säkerhetsventilen tillämpas i olika fall.
Du som får din inkomst från arbete på ett utländskt fartyg i enlighet med oceanfartsregeln kan påverkas av corona. Säkerhetsventilen kan gälla i vissa fall. Läs mer om reglerna här:
Om du har förkylningssymptom eller om det finns andra rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om att du ska undvika nära kontakter under en tid, så ska du inte besöka servicekontor under den tiden.
Du kan i tjänsten "Flytta till Sverige", fylla i och skriva ut en anmälan och skicka in till Skatteverket i förväg. Skatteverket kan också skicka blanketten till dig. Då kommer anmälningsdatum att vara den dag anmälan kommer in till Skatteverket. Sedan kompletterar du din anmälan med ett personligt besök på ett servicekontor när rekommendationer tillåter det.
Om du är privatperson finns det inga nya möjligheter till anstånd med betalning av skatt, det vill säga att skjuta på betalningen. De nya reglerna om tillfälligt anstånd på grund av corona gäller bara för arbetsgivaravgifter, avdragen skatt för anställda och moms.
För privatpersoner finns det ett annat betalningsanstånd, men för att få ett sådant anstånd krävs det att du kan visa att du kommer att kunna betala när anståndsperioden är slut.
Läs mer om vilken hjälp du kan få när du har skulder på Kronofogdens webbplats.
Det är viktigt att känna till att när en person har avlidit, ska begravning eller kremering ske inom en månad efter dödsfallet. Därför är det bra om du kan påbörja planeringen så fort som möjligt efter ett dödsfall. Den som väljer kremering kan urnsätta askan inom ett år efter kremeringen.
Skatteverket kan medge anstånd om en senare gravsättning eller kremering när en anhörig på grund av sjukdom inte kan ordna med gravsättning i tid. Det förutsätter att det inte finns en annan anhörig som kan ordna med gravsättningen i stället.
Det speciella läget med corona kan göra det svårt att genomföra begravningsceremonin på ett sätt man hade önskat. Det är dock tyvärr inte ett tillräckligt skäl för anstånd med begravning enligt begravningslagen. Exempel på situationer som inte medger anstånd:
På Efterlevandeguiden.se kan du läsa om olika möjligheter att genomföra begravningsceremonier i coronatider.
Just nu har vi längre handläggningstider än normalt. Förväntad handläggningstid är cirka 6-8 veckor, men tiden kan bli längre för ärenden som kräver vidare utredning eller komplettering.
Sveriges regioner och kommuner önskar att du som vill vaccinera dig mot covid-19 ska göra det i den region där du är folkbokförd. Du ska vara folkbokförd på den adress där du har din huvudsakliga dygnsvila.
Ring Skatteupplysningen om du har frågor: 0771-567 567.
Just nu har servicekontoren varierande öppettider. Vissa kontor har stängt. Du är välkommen till ett servicekontor om du är frisk.