På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Nedsatt avkastningsskatt på utländsk livförsäkring

Du har rätt att sätta ned den svenska avkastningsskatten med utländsk skatt som du själv eller försäkringsföretaget har betalat för försäkringen. Du ska själv lämna de uppgifter som behövs för att avkastningsskatten ska kunna sättas ned.

Nedsättningen görs med sådan skatt som har betalats under inkomståret. Redovisar du exempelvis ett skatteunderlag för avkastningsskatt i inkomstdeklarationen 2017 för inkomståret 2016 begär du nedsättning för skatt som har betalats under 2016. Med utländsk skatt menas utländsk avkastningsskatt eller inkomstskatt, men det kan även vara punktskatt eller förmögenhetsskatt. Du har också rätt att sätta ned din avkastningsskatt med svensk kupongskatt (faktiskt belopp efter att skatteavtal beaktats) som belastat försäkringen.

Det är du som ska lämna de uppgifter som behövs för att den svenska avkastningsskatten ska kunna sättas ned. I vissa fall är det svårt att få fram uppgifter om det exakta beloppet för den utländska skatt som har belastat försäkringen. Detta gäller exempelvis den skatt som tas ut på fondförsäkringar i Storbritannien. Har du visat att det finns förutsättningar för att få nedsättning av den svenska avkastningsskatten, men inte kan visa hur stor skatt som är betald, kan du få nedsättning med ett skäligt belopp.

Är den utländska skatten högre än den svenska avkastningsskatten får du spara det överskjutande beloppet till ett senare år för att räkna av det mot avkastningsskatt på samma försäkring.

Skatteverket

Till toppen