På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Skatt på cigaretter från vissa EU-länder

Från och med den 1 januari 2015 ska du som tar med dig cigaretter från Bulgarien, Kroatien, Lettland, Litauen, Rumänien eller Ungern in till Sverige betala en särskild skatt.

Skatten ska betalas för cigaretter som du tar med dig för ditt eller din familjs privata bruk. Skatten är 1,51 kr per cigarett. Du kan föra in upp till 300 cigaretter skattefritt.

Anledningen till att skatten ska betalas bara för cigaretter som kommer från Bulgarien, Kroatien, Lettland, Litauen, Rumänien eller Ungern är att dessa medlemsstater ännu inte når upp till de minimiskattenivåer för cigaretter som EU beslutat.

Om cigaretterna inte är för ditt eller din familjs privata bruk ska du betala tobaksskatt för alla cigaretter. Hur det går till kan du läsa mer om i den information som gäller företag, se länken ”Införsel av beskattade varor för yrkesmässigt bruk” längre ner på sidan.

Hur du ska deklarera beror på om tullplatsen är bemannad av Tullverkets personal eller inte.

Bemannade tullplatser

Hur deklarerar jag på bemannade tullplatser?

Du ska själv redovisa skatten vid varje införsel genom att lämna en särskild skattedeklaration till en tulltjänsteman på plats. Mer information finns på tullverket.se. Du kan även kontakta Tullsvar på 0771-520 520.

Andra platser än bemannade tullplatser

Hur deklarerar jag när jag för in cigaretter på någon annan plats än en bemannad tullplats?

Om det inte finns någon tulltjänsteman vid tullplatsen eller om du för in cigaretterna på någon annan plats än en tullplats ska du skicka deklarationen per post till Skatteverket inom fem dagar efter det att du tagit in cigaretterna till Sverige. Du hittar adressuppgifter dit deklarationen ska sändas längre ner på denna sida.

På baksidan av deklarationsblanketten finns instruktioner för hur du ska fylla i deklarationen. Glöm inte att skriva under deklarationen innan du skickar in den till Skatteverket.

Skatteverket skickar ett beslut om skatt till dig när vi har tagit emot din deklaration.

Hur betalar jag skatten?

Betala till Skatteverkets plusgirokonto 86 43 00-9 inom två veckor från beslutet. Glöm inte att fylla i ditt personnummer på inbetalningen så att Skatteverket ser vem som har betalat. Om du inte har ett svenskt personnummer ska du fylla i ditt namn och adress.

Om du betalar för sent kan du behöva betala kostnadsränta.

Vad händer om jag inte deklarerar?

Tullverket får utföra kontroller vid tullplatsen och om de hittar cigaretter kan de besluta om skatten och ta ut en särskild avgift. Den särskilda avgiften är 40 % av den skatt som ska betalas. Tullverket kan också omhänderta cigaretterna tills skatten och den särskilda avgiften betalas.

Undrar du vad som gäller vid införsel av snus eller tuggtobak? Kontakta Skatteverkets Ludvikakontor för mer information. 

Skatteverket

Till toppen