På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Garant i en nyemission

En person kan ställa upp som garant vid en nyemission. Som emissionsgarant åtar sig denne att teckna en viss del av en nyemission för det fall emissionen inte skulle bli fulltecknad. För detta får garanten vanligtvis en ersättning (garantiprovision).

En person som utfärdar en säljoption avseende aktier åtar sig att förvärva aktier till ett bestämt pris. Eftersom det är exakt detta en person gör som ingår ett garantiåtagande för en nyemission, bör en emissionsgarant beskattas på samma sätt som den som utfärdar en säljoption avseende aktier.

Eftersom säljoptionen (garantiåtagandet) inte är lämpad för allmän omsättning ska premien (garantiprovisionen) tas upp som intäkt det beskattningsår garantiavtalet ingås (44 kap. 31 § 2 st. IL).

Premien (garantiprovisionen) ska du redovisa på bilaga K4 under avsnitt D och du tar upp den vid punkt 7.5 på inkomstdeklarationen.

För ytterligare information hänvisas till stödsvar 2006-11-17 (dnr 131 699788‑06/111).

Skatteverket

Till toppen