På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Kvittning och kvotering

För att beräkna ditt överskott eller underskott av kapital måste du ta hänsyn till de kvittnings- och kvoteringsregler som finns.

Deklarera i e-tjänsten

I e-tjänsten får du

  • förifyllda uppgifter i din K4-bilaga
  • hjälp att beräkna omkostnads-beloppet
  • automatiska uträkningar och överföringar

Våra e-tjänster

Om du sålt t.ex. marknadsnoterade aktier med vinst och under samma år sålt andelar i marknadsnoterade aktiefonder med förlust får du kvitta vinst mot förlust. Om vinsten inte räcker till för att kvitta bort förlusten, får resten av förlusten dras av med 70 % (kvotering).

Kvittning och kvotering ska du inte göra oavsett om du redovisar i e-tjänsten eller på blankett (det gör Skatteverket åt dig), men om du vill veta vad ditt överskott eller underskott av kapital blir så kan du själv göra en beräkning. 

Skatten på inkomst (överskott) av kapital är 30 %. På underskott av kapital får du skattereduktion med 30 % om underskottet är högst 100 000 kr.

Om underskottet är större än 100 000 kr är skattereduktionen 30 % av 100 000 kr, d.v.s. 30 000 kr plus 21 % av den del av underskottet som överstiger 100 000 kr.

Särskilda regler gäller för investeraravdraget. Om investeraravdrag ingår i underskott av kapital får man alltid skattereduktion med 30 procent av investeraravdraget.

Beräkna överskott eller underskott

Ifall du väljer att deklarera i e-tjänsten utförs beräkningen av ditt överskott eller underskott automatiskt.

Om du väljer att deklarera via en blankett kan du själv räkna ut om du har ett överskott eller underskott av kapital. I exemplet ser du hur inkomster och avdrag kvittas och kvoteras så att du själv kan beräkna ditt överskott eller underskott av kapital.

Exempel

1. Om du har sålt marknadsnoterade aktier med vinst så redovisas vinsten på en K4-bilaga och vinsten förs sedan över till punkt 7.4. på inkomstdeklarationen.

2. Om du samma år har sålt andelar i marknadsnoterade aktiefonder med förlust så är fondförlusten förifylld vid punkt 8.3.  

3. När du ska räkna ut ditt överskott eller underskott av kapital kvittar du vinsten mot förlusten och får då fram beloppet på din nettovinst eller nettoförlust.

Summan av vinsten
- Summan av förlusten


Nettovinst/nettoförlust

4. Om du har en nettoförlust ska den sedan kvoteras till 70 % (avdragsgill del). I detta exempel blir den avdragsgilla förlusten 1 372 kr (1 960 kr x 70%). Detta blir också underskott av kapital. Skattereduktionen blir 411 kr (1 372 kr x 30%).

Skatteverket

Till toppen