Du deklarerar resultatet från din enskilda näringsverksamhet i en NE-bilaga som du lämnar tillsammans med din inkomstdeklaration. Du ska också göra ett årsbokslut och en momsdeklaration. Enskild näringsverksamhet kallas också ibland för enskild firma.
Innan du lämnar in din NE-bilaga ska du:
Efter varje beskattningsår ska du göra ett årsbokslut. Årsbokslutet ligger till grund för din inkomstdeklaration. Gör bokslutet på något av följande sätt:
Oavsett hur du väljer att göra ditt årsbokslut ska du skriva under och spara det i sju år. Du behöver inte skicka in årsbokslutet till Skatteverket.
När du loggar in i e-tjänsten finns det redan många uppgifter där. Instruktioner för att fylla i NE-bilagan i e-tjänsten:
Om du inte har en e-legitimation kan du lämna in din NE-bilaga på papper.
Sista dagen för att deklarera är den 2 maj 2025.
Är du registrerad för att redovisa moms en gång per år är sista inlämningsdag för momsdeklarationen den 12 maj 2025. Det enklaste sättet att lämna momsdeklaration är i e-tjänsten Lämna momsdeklaration.
Ska du redovisa handel med varor och tjänster med andra EU-länder är sista inlämningsdag för momsdeklarationen den 26 februari 2025.
Du som inte har haft någon inkomst eller utgift i din enskilda firma, och inte heller har några tillgångar (till exempel en fastighet eller en maskin) eller skulder i firman, kan ta bort den NE-bilaga som Skatteverket har skapat åt dig.
Momsdeklarationen ska du göra ändå. Det räcker med att du fyller i 0 i fält 49 och skickar in till oss.
Om du inte kommer att driva någon verksamhet nästa år heller, ska du avregistrera dig för moms och F-skatt. Du kan fortfarande ha kvar företagsnamnet och företagsregistreringen hos Bolagsverket. Här kan du läsa mer om hur du avregistrerar dig.
Din redovisningsbyrå kan deklarera helt digitalt åt dig. Redovisningsbyrån gör färdigt din deklaration och skickar in den digitalt till Skatteverket. Du loggar sedan in på skatteverket.se (Mina sidor) för att godkänna din deklaration.
Om du deklarerar digitalt kan du hämta upp resultatet från NE-bilagan direkt i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1. Resultatet som hämtas upp är det som din redovisningsbyrå lämnat in till Skatteverket i e-tjänsten Filöverföring eller på papper. Läs mer om hur du gör här:
Mer om skatteåterbäring och kvarskatt hittar du i länkarna nedan.
Du ska lämna NE-bilaga om du:
Det finns två sätt att göra avstämningen. Välj ett av följande sätt.
Du som driver enskild näringsverksamhet ska lämna en NE-bilaga. Vi skickar inte ut några bilagor tillsammans med deklarationen. Normalt behöver du bara lämna en NE-bilaga men följande bilagor kan du också behöva lämna.
Enskild näringsverksamhet ska ha kalenderår som räkenskapsår, vilket innebär att räkenskapsåret alltid avslutas den 31 december. Som nystartad företagare kan du välja att förlänga ditt räkenskapsår till högst 18 månader. Detta innebär att du, om du startar din verksamhet någon gång efter 1 juli, kan välja mellan att avsluta det första räkenskapsåret den 31 december samma år eller att avsluta den 31 december året därpå.
Har du ett förlängt räkenskapsår ska du inte lämna någon NE-bilaga i år. Om ditt räkenskapsår slutar den 31 december i år ska du lämna NE-bilaga första gången i maj nästa år. Då ska du i år ta bort bilagan i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1. Deklarerar du på papper kan du under övriga upplysningar skriva att du har förlängt räkenskapsår och därför inte lämnar in någon NE-bilaga i år.
Om du avslutade din näringsverksamhet under förra året ska du lämna en NE-bilaga i år. Det räcker med att verksamheten har bedrivits en enda dag under 2024.
Här kan du läsa mer om vad som gäller för NE-bilagan vid avslutad verksamhet:
Den 2 maj 2025 är sista dagen att deklarera. Du som behöver mer tid kan ansöka om anstånd med att lämna din deklaration. Du behöver ansöka om anstånd senast den 2 maj.
Redovisar du momsen helårsvis gäller inte anståndet momsdeklarationen. Den 12 maj 2025 är sista dagen för att lämna in den.
Får du hjälp med deklarationen av en redovisningsbyrå finns möjlighet för redovisningsbyrån att ansöka om byråanstånd.
Lämnar du din deklaration efter den 2 maj utan att ha fått anstånd, riskerar du att få betala en förseningsavgift. Skulle det bli aktuellt med förseningsavgift skickar vi ett "Förslag till beslut om förseningsavgift" till dig. Tycker du att det är fel av oss att ta ut förseningsavgift av dig, kan du svara på förslaget och förklara varför.
Som enskild näringsidkare kan du ansöka om, och få anstånd med, att lämna Inkomstdeklaration 1 direkt på Mina sidor. Du kan få anstånd till 16 maj 2025.
Driver du enskild näringsverksamhet och har en digital brevlåda får du deklarationen skickad dit mellan den 3 och 7 mars. Dit skickas också meddelande om den slutliga skatten, det vill säga slutskattebeskedet.
Du som inte har digital brevlåda får din deklaration med posten mellan den 15 mars och 15 april. Du som har e-legitimation kan från 18 mars logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och deklarera, även om du inte har fått din pappersdeklaration ännu.
Du utser en redovisningsansvarig som redovisar hela verksamheten i sin NE-bilaga. Den ansvarige tar sedan bort de övriga delägarnas resultat från sin NE-bilaga. De övriga delägarna deklarerar i sin tur sina respektive delar i varsin NE-bilaga. Gå till rubriken Skattemässiga justeringar i NE-bilagan när du vill fylla i din del av företagets resultat.
Hela bolagets verksamhet deklareras i bilaga NEA. Var och en av er lämnar då in en NEA-bilaga. Därefter tar var och en upp sin del av det totala resultatet på sina respektive NE-bilagor. Gå till rubriken Skattemässiga justeringar i NE-bilagan när du vill fylla i din del av företagets resultat.
Webbseminarier om att deklarera enskild näringsverksamhet
Du får veta hur du avslutar din bokföring och hur du deklarerar. Webbseminarierna är kostnadsfria och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.