Du som bedriver enskild näringsverksamhet ska som regel vara godkänd för F-skatt. Ett godkännande för F-skatt innebär att du själv ansvarar för att betala in skatter och avgifter (egenavgifter) på ersättning för arbete du har utfört åt någon. Om du driver verksamhet i juridisk person är det den juridiska personen som ska vara godkänd för F-skatt och betala in skatt på eventuellt överskott. På denna sida kan läsa mer om hur du ansöker om att bli godkänd för F-skatt och vad det innebär.
Du som både bedriver enskild näringsverksamhet och dessutom har inkomst av anställning behöver både vara godkänd för F-skatt och ha A-skatt, så kallad FA-skatt.
F-skatt, moms, arbetsgivare och SNI-koder (e-tjänst på verksamt.se) Länk till annan webbplats.
Webbseminarier för nya företagare
På våra webbseminarier får du veta mer om hur du hanterar skatter, avgifter och annat i företaget. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.
Du som har e-legitimation kan använda e-tjänsten på verksamt.se för att ansöka om godkännande för F-skatt eller FA-skatt.
F-skatt, moms, arbetsgivare och SNI-koder (e-tjänst på verksamt.se) Länk till annan webbplats.
Om du inte har e-legitimation kan du istället använda en blankett.
Utländska företag med verksamhet i Sverige kan också ansöka om att bli godkända för F-skatt.
Godkännandet för F-skatt visar att du är en företagare som själv ansvarar för att betala in din preliminärskatt och egenavgifter på ersättning för utfört arbete. Din uppdragsgivare ska inte dra av skatt eller betala arbetsgivaravgifter på ersättningen om du är godkänd för F-skatt. Istället betalar du själv dina skatter och egenavgifter genom att ha en debiterad preliminärskatt.
Om en uppdragstagare inte är godkänd för F-skatt ska den som betalar ut ersättning för arbete normalt dra av skatt på ersättningen. Detta gäller oavsett om mottagaren bedriver enskild näringsverksamhet eller är ett bolag. Om mottagaren är en fysisk person ska den som betalar ut ersättningen förutom att dra skatt även betala arbetsgivaravgifter.
För att uppdragsgivaren inte ska behöva betala dina skatter och avgifter behöver du alltså vara godkänd för F-skatt åtminstone när du och uppdragsgivaren kommer överens om ersättningen eller när ersättningen betalas ut. Det innebär att om du blir godkänd för F-skatt när ersättningen redan har betalats ut kan du inte hänvisa till godkännandet i uppdraget. Uppdragsgivaren har då samma ansvar för att dra av skatt och betala arbetsgivaravgifter som om du varit anställd.
Ett godkännande för F-skatt har bara betydelse i de fall du utför tjänster åt någon så om din verksamhet består av att sälja varor har uppdragsgivaren inte något ansvar att dra av skatt eller betala arbetsgivaravgifter oavsett om du är godkänd för F-skatt eller inte.
För dig som både bedriver näringsverksamhet och har anställningsinkomst räcker det inte att vara godkänd för F-skatt eftersom godkännandet inte får användas i en anställning. I stället kan du ansöka om att vara godkänd för F-skatt och samtidigt ha kvar din A-skatt. Det innebär att du blir godkänd för F-skatt med villkor (så kallad FA-skatt). Om du är godkänd för FA-skatt ska din arbetsgivare betala in preliminärskatt och arbetsgivaravgifter på din lön till Skatteverket, men du är själv ansvarig för att betala in din preliminärskatt och egenavgifter på ersättning för arbete som du utfört i din näringsverksamhet. Det gör du genom att lämna in en preliminär inkomstdeklaration till Skatteverket så att vi kan räkna ut om du ska ha en månatlig debiterad preliminärskatt och hur stor den i så fall ska vara.
För dig som är godkänd för FA-skatt är det viktigt att komma ihåg att du skriftligen måste hänvisa till ditt godkännande för F-skatt när du tar uppdrag som du fakturerar i din näringsverksamhet. En juridisk person, till exempel aktiebolag och handelsbolag kan aldrig vara godkänd för FA-skatt.
Du kan ansöka om FA-skatt när du registrerar din enskilda näringsverksamhet hos Skatteverket. Behöver du ändra från F-skatt till FA-skatt eller tvärtom kan du även göra det via verksamt.se genom att logga in på Mina sidor.
Om du inte kan använda e-tjänsten kan du i stället använda blanketten Ändringsanmälan (SKV 4639).
Tänk på att du, vid ändring från att vara godkänd för F-skatt till godkänd för FA-skatt och vice versa, ofta behöver lämna en preliminär inkomstdeklaration för att få en ny beräknad debiterad skatt. Det beror på att din debiterade preliminärskatt ska baseras på alla dina inkomster. Har du exempelvis både inkomst av näringsverksamhet och inkomst av anställning, är det viktigt att du lämnar uppgift om samtliga inkomster i din preliminära inkomstdeklaration för att du inte ska få en för hög eller för låg debiterad preliminärskatt. Preliminär inkomstdeklaration lämnar du enklast via vår tjänst Preliminär inkomstdeklaration.
Om du inte har e-legitimation kan du istället använda en blankett.
Du får ett registerutdrag när Skatteverket registrerar dig för moms, som arbetsgivare eller godkänner dig för F-skatt Du kan alltid logga in på Mina sidor för att se och skriva ut ditt registerutdrag.
Är du godkänd för FA-skatt måste du hänvisa till F-skatten skriftligt (till exempel i din offert eller faktura) i varje uppdrag. Om du inte hänvisar till ditt godkännande för F-skatt i uppdraget är det din A-skatt som gäller och då är uppdragsgivaren skyldig att dra av skatt och betala arbetsgivaravgifter på ersättningen för utfört arbete. Du får inte använda ditt godkännande för F-skatt när du arbetar som anställd. En arbetsgivare är skyldig att skriftligen meddela Skatteverket om en anställd hänvisar till sitt godkännande för F-skatt i ett uppenbart anställningsförhållande.
Tänk på att du måste ta bort uppgiften om att du är godkänd för F-skatt på dina fakturor och offerter om ditt godkännande av F-skatt skulle återkallas.
För att du ska kunna bli godkänd för F-skatt krävs att du bedriver eller har för avsikt att bedriva näringsverksamhet på plats i Sverige. Om du ska bli enskild näringsidkare och vill bli godkänd för F-skatt måste din verksamhet därför uppfylla vissa kriterier. Verksamheten måste
Verksamhet som bedrivs av en juridisk person, till exempel aktiebolag eller handelsbolag, beskattas i princip alltid som näringsverksamhet. Skatteverket ska utifrån omständigheterna i det enskilda fallet avgöra om den som ansöker om godkännande för F-skatt kan anses bedriva eller ha för avsikt att bedriva näringsverksamhet. I vissa fall kan det därför vara tillräckligt att ha endast en eller ett fåtal uppdragsgivare för att uppfylla kraven för att bli godkänd för F-skatt. En företagare som startar sin verksamhet med den tidigare arbetsgivaren som första uppdragsgivare kan därför i vissa fall bedömas som självständig näringsidkare, men i andra fall kan omständigheterna vara sådana att det uppdraget i stället ska ses som anställning. Läs mer om näringsverksamhet på sidan Vad är näringsverksamhet?
Förutom att du måste bedriva eller ha för avsikt att bedriva näringsverksamhet får du inte
Du hittar mer information om förutsättningarna för att bli godkänd för F-skatt eller FA-skatt i Rättslig vägledning.
Om du har bott i Sverige i mindre än två år behöver du skicka in handlingar som visar att du inte har några skatteskulder i de länder du har bott de senaste två åren.
När du har ansökt om godkännande för F-skatt kommer vi kontakta dig och be dig komplettera din ansökan med sådana handlingar. Beställ gärna handlingarna i samband med din ansökan om godkännande för F-skatt. Då kan du komplettera din ansökan direkt när vi kontaktar dig och därmed få svar på din ansökan snabbare.
Du beställer handlingarna från ansvarig myndighet, till exempel landets skattemyndighet eller motsvarande. Handlingarna får vara högst tre månader gamla när du ansöker om godkännande för F-skatt.
För juridiska personer, till exempel aktiebolag, ska alla företagsledare som bott i Sverige i mindre än två år skicka in dessa handlingar.
Som uppdragsgivare kan du kontrollera om ett företag är godkänd för F-skatt. Gör så här:
Du behöver inte ha e-legitimation för att använda tjänsten Hämta företagsinformation.
Du som är godkänd för F-skatt ska själv varje månad betala din preliminärskatt till ditt skattekonto. Det kallas för debiterad preliminärskatt och gäller oavsett om du är en enskild näringsidkare eller en juridisk person. I handels- och kommanditbolag är det bolagsmännen som ska betala den debiterade preliminärskatten.
När du registrerar ditt företag ska du lämna en preliminär inkomstdeklaration. Du får sen ett beslut där Skatteverket har räknat ut din debiterade preliminärskatt. I beslutet står det hur mycket du ska betala och när. Preliminärskatten ska finnas på ditt skattekonto senast på förfallodagen.
En arbetsgivare betalar utöver lönen även socialavgifter (arbetsgivaravgifter) för sina anställda för att finansiera bland annat pensioner och sjukförsäkring. Är du delägare i ett aktiebolag räknas du som anställd av ditt bolag när du tar ut lön. När du bedriver enskild näringsverksamhet med godkännande för F-skatt har du ingen arbetsgivare som betalar socialavgifter för dig. Du måste själv betala dem i form av egenavgifter som beräknas på ditt överskott. Dessa egenavgifter ingår i den debiterade preliminärskatt som du ska betala. Om du bedriver näringsverksamheten passivt, till exempel vid fastighetsförvaltning, betalar du normalt en särskild löneskatt istället. Denna löneskatt är något lägre än egenavgifterna.
Egenavgifter och särskild löneskatt är avdragsgilla redan under beskattningsåret. När du anger ditt överskott, antingen vid företagsregistreringen eller i en preliminär inkomstdeklaration, ska du därför göra ett schablonavdrag för egenavgifter eller särskild löneskatt. Hur stort schablonavdraget är beror bland annat på hur gammal du är och om du till exempel har sjuk- eller aktivitetsersättning.
Har du blivit godkänd för F-skatt är det ett bevis på att du själv sköter dina skatter, och dina uppdragsgivare ska därmed kunna anlita dig för att utföra arbete utan risk för att bli ansvariga för dina skatter och avgifter.
Om du inte deklarerar eller betalar dina skatter kan godkännandet för F skatt återkallas. Det kan innebära problem för dig att få nya uppdrag. Många företag anlitar bara uppdragstagare som är godkända för F skatt. Även kreditgivare kan kontrollera godkännandet för F-skatt i samband med låneansökningar eftersom det visar att du skött dina skattebetalningar. Om ditt godkännande för F-skatt återkallas kan du behöva ändra din debiterade preliminärskatt genom att lämna en ny preliminär inkomstdeklaration. Om du tar uppdrag åt en uppdragsgivare i din näringsverksamhet och inte längre har kvar ditt godkännande för F-skatt ska du skattemässigt behandlas som en anställd hos uppdragsgivaren. Det innebär att uppdragsgivaren ska dra skatt samt betala arbetsgivaravgifter. Om du har ett aktiebolag ska uppdragsgivaren dra av skatt.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.