Skatteverket beslutar varje år om din pensionsgrundande inkomst (PGI). För de allra flesta i Sverige bestäms PGI utifrån uppgifterna i inkomstdeklarationen.
Skatteverket skickar uppgiften om din pensionsgrundande inkomst (PGI) vidare till Pensionsmyndigheten. Eftersom uppgiften kommer att ligga till grund för din framtida pension är det viktigt att du kontrollerar att den är rätt. Du kan se din pensionsgrundande inkomst på det besked om slutlig skatt som Skatteverket skickar till dig.
Alla inkomster från arbete är pensionsgrundande, oavsett om du får inkomsten från en anställning eller som egen företagare. PGI beräknas på arbetsinkomster även för år efter att man fyllt 66 år. Om du är född 1937 eller tidigare beräknas dock inte någon PGI. PGI beräknas på:
Inkomsten kan vara:
Inkomst från aktivt bedriven näringsverksamhet som du redovisat i inkomstdeklarationen.
Inkomster som är till för att ersätta uteblivna löneinkomster, till exempel:
Ersättning från A-kassa.
För att PGI ska beräknas måste dina totala pensionsgrundande inkomster uppgå till minst 42,3 procent av det prisbasbelopp som gäller för året. För inkomstår 2023 är det 22 208 kronor och för inkomstår 2024 är det 24 238 kronor.
Du får inte PGI på inkomster under 1 000 kronor från en och samma utbetalare under året.
Du får inte heller PGI på kostnadsersättningar från arbetsgivaren. Det gäller om du får särskilda kostnadsersättningar för de utgifter du har i arbetet och som du ska ta upp i din deklaration som inkomst. PGI beräknas inte heller på sådana kostnadsersättningar som du inte behöver ta upp i deklarationen, till exempel bilersättning vid tjänsteresor med egen bil och traktamenten vid tjänsteresor med övernattning. Om ersättningen överstiger de schablonbelopp som finns får du PGI på den överskjutande delen.
Idrottsutövare får inte PGI beräknad på inkomster från en idrottsförening som understiger ett halvt prisbasbelopp. För inkomståret 2023 är det 26 250 kronor och för inkomståret 2024 är det 28 650 kronor. Om idrottsinkomsten är ett halvt prisbasbelopp eller mer blir hela inkomsten pensionsgrundande.
Andra inkomster än sådana som du fått på grund av arbete är inte pensionsgrundande. PGI beräknas därför inte på:
Om du har gjort avdrag i deklarationen för kostnader du haft i arbetet, det vill säga för övriga utgifter (punkt 2.4 på deklarationsblanketten) eller tjänsteresor (punkt 2.2), kommer din pensionsgrundande inkomst att minska. Din pensionsgrundande inkomst kommer att minska med den del av avdraget som överstiger 5 000 kronor.
Exempel: Om dina kostnader för tjänsteresor och övriga utgifter är 25 000 kronor minskas din PGI med 20 000 kronor (25 000 - 5 000 = 20 000).
Om du gör avdrag i deklarationen för privata kostnader, till exempel för resor till och från arbetet (punkt 2.1 på deklarationsblanketten) eller för dubbel bosättning (punkt 2.3), påverkar avdragen inte din pensionsgrundande inkomst.
Det finns en övre gräns för hur hög pensionsgrundande inkomst du kan få varje år, det vill säga ett inkomsttak. PGI beräknas inte på inkomster som överstiger det inkomsttaket. Inkomsttaket är 7,5 inkomstbasbelopp. Det betyder att den högsta pensionsgrundande inkomsten du kan få är:
Inkomstår 2023: 557 250 kronor
Inkomstår 2024: 571 500 kronor
Eftersom PGI ska beräknas på inkomsten efter avdrag för den allmänna pensionsavgiften innebär det i praktiken att inkomsttaket uppgår till 8,07 inkomstbasbelopp. För inkomstår 2023 blir det 599 601 kronor och för inkomstår 2024 blir det 614 934 kronor.
Exempel 1: Om du inkomstår 2024 har en sammanlagd förvärvsinkomst på
510 000 kronor blir den allmänna pensionsavgiften 35 700 kronor. Den pensionsgrundande inkomsten blir då 474 300 kronor (510 000–35 700).
Exempel 2: Om du under inkomstår 2024 har en sammanlagd förvärvsinkomst på 697 000 kronor blir den allmänna pensionsavgiften 43 000 kronor. Din inkomst efter avdrag för allmän pensionsavgift blir 654 000 kronor (697 000–43 000).
Din inkomst överstiger då inkomsttaket och din pensionsgrundande inkomst blir 571 500 kronor vilket är den högsta pensionsgrundande inkomst du kan få 2024.
Om du är egenföretagare beräknas din pensionsgrundande inkomst på samma inkomst som inkomstskatten, det vill säga på resultatet i näringsverksamheten med tillägg för sjukpenning.
Huvudregeln är att du bara får PGI på inkomster från arbete i Sverige, men du kan i vissa fall få PGI på dina inkomster även när du arbetar utomlands.
Om du blir utsänd av din arbetsgivare för arbete i ett annat EU/EES-land eller Schweiz under en begränsad tid (högst 24 månader) får du behålla rätten till PGI på din lön. Om du blir utsänd till andra länder kan den maximala utsändningstiden vara kortare eller längre än 24 månader.
Du kan kontakta Försäkringskassan för att få veta mer om vilka regler som gäller i din situation.
Om du haft inkomster från utlandet och omfattas av svensk socialförsäkring, men inte ska beskattas för inkomsten i Sverige, bestäms din PGI med hjälp av arbetsgivardeklarationen som arbetsgivaren lämnar.
Om du betalar särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) bestäms din PGI utifrån uppgifterna i arbetsgivardeklarationen.
Om du är bosatt utomlands får du PGI på de inkomster som du har för arbete i Sverige. Om du får lön eller annan ersättning för arbete från en arbetsgivare eller uppdragsgivare i Sverige ska PGI oftast beräknas även om arbetet är mycket kortvarigt.
I vissa fall kan du omfattas av ditt hemlands pensionssystem. Då ska PGI inte beräknas. Du kan styrka din tillhörighet till det egna landets system med intyg från hemlandets myndigheter.