Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Notissamling 1999:2


Leverantörsbonus vid lagervärdering

Bakgrund

Ett handelsföretag värderar sitt inköpta lager till anskaffningsvärde utan att ta hänsyn till inköpsbonus. På årets inköp erhåller bolaget i efterhand bonus från sina leverantörer. I bokslutet har bolaget beräknat och som tillgångspost tagit upp en fordran på bonus. En del av denna bonus avser emellertid inköp av varor som vid bokslutstillfället fanns kvar i lagret. Bolagets princip är att erhållen bonus avseende inköpta varor som är kvar i lagret ska reducera lagervärdet i bokslutet. Vid fastställandet av anskaffningsvärdena för inköpta varor beaktar bolaget inte bonus som kan förväntas erhållas. Anledning till detta är att bolaget har svårt att fastställa storleken på denna bonus p.g.a. att den baseras på årets totala inköp från respektive leverantör.

I bokslutet har bolaget genom en bokslutsdisposition reducerat det inventerade lagervärdet på 167 milj kr med inköpsbonus på 7 milj kr (lager kredit och resultaträkning debet). Bokföringsåtgärden har därmed endast påverkat lagervärdet i huvudboken. Någon åtgärd i lagerbokföringen sker inte.

Anledningen till att bolaget beräknat bonus på ej sålda varor och justerat lagervärdet beror på att lagervärdet är stort, att det består av ett stort antal artiklar och att omsättningshastigheten är låg. Det belopp som bolaget justerat lagervärdet med är schablonmässigt beräknat. Vid granskningen har det inte konstaterats några fel i de schablonmässiga beräkningar som bolaget gjort. Den principiella invändning som möjligen kan anföras mot bolagets metod är att en schablonmässig reducering av lagervärdet inte bör godtas eftersom vid lagervärdering gäller som huvudregel post- för post-principen.

Fråga

Kan bolagets metod för lagervärdering godtas?

Svar

Av 14 § BFL framgår att omsättningstillgång tas upp högst till anskaffningsvärdet. Ledning för vad som innefattas i begreppet anskaffningsvärdet kan fås av punkt 12 i Redovisningsrådets rekommendation för redovisning av varulager, RR2. Av punkt 12 framgår bl.a. att vid beräkning av anskaffningsvärdet ska hänsyn tas till återbäring, varurabatter, bonus och liknande. Av punkt 31 framgår att som huvudregel gäller att värdering skall ske post för post. Kollektiv värdering är dock tillåten för homogena varugrupper eller då en individuell värdering av kostnadsskäl är svår att motivera.

Referensgruppen konstaterar att vid fastställandet av anskaffningsvärdet för inköpta varor borde bolaget i den löpande redovisningen beaktat den prisreduktion i form av bonus som bolaget med rimlig grad av säkerhet kan förväntas erhålla. I det aktuella fallet har bolaget inte redan från början beaktat sådan bonus. Detta hindrar emellertid inte att bolaget i bokslutet kan göra en reducering av bruttovärdet som en ren bokslutsdisposition. Grunden för denna reducering är att bolaget i annat fall skulle tagit upp ett för högt lagervärde totalt sett, vilket inte är förenligt med 14 § BFL. Reduceringen är egentligen inget annat än justering av ett tidigare för högt uppbokat anskaffningsvärde.

Referensgruppen anser att bolagets metod för lagervärdering är godtagbar.