Anteckningar från digitalt möte mellan Skatteverket och programvaruföretag den 10 september 2024.
Skatteverket visar vad vi utvecklat kring API:ets funktionalitet och innehåll efter det senaste mötet (den 14 maj 2024).
Mötet inleddes med att deltagarna välkomnades. Därefter presenterades dagens agenda.
På mötet den 14 maj 2024 pratade vi om bland annat;
En händelselogg är en sammanställning över vilken information som tillförts och av vem i det så kallade ’Egna utrymmet’. Skatteverket tillhandahåller användare ett ’Eget utrymme’ för att upprätta och hantera utkast av momsdeklarationen och vi har ingen insyn i vad användaren gör eller lagrar där. Händelseloggen möjliggör för den som ska skriva under och skicka in deklarationen att kontrollera vem eller vilka som bidragit med information.
Skatteverket visade hur API-specifikationen är uppbyggd.
Efter vårt möte den 14 maj har operationen ”Spara deklarationsutkast” justerats. Flera deltagare ville undvika ytterligare en operation i form av ”Lås deklarationsutkast”.
Efter justeringen finns det i ”Spara deklarationsutkast” en valfri parameter som gör det möjligt att skicka med information om att man vill låsa utkastet, utan att behöva använda ytterligare en operation. Om den valfria parametern för låsning av utkastet anges så returneras en djuplänk för signering.
Det kommer att finnas två alternativ för operationen ”Spara deklarationsutkast”;
Om man i operationen ”Spara deklarationsutkast” endast valt att spara och inte låsa går det att låsa det sparade utkastet genom att använda operationen ”Lås deklarationsutkast”.
Att det nu finns flera sätt att hantera sitt deklarationsutkast mottogs väl av deltagarna.
Vi diskuterade också hur omfattande anrop och svar kan bli i samband med att information ska hämtas och vad Skatteverket kan hantera. Deltagarna uttryckte ett behov av att programvaran kan hämta information om flera företag och flera redovisningsperioder vid samma tillfälle.
Skatteverket behöver veta mer om vad detta innebär. Hur många företag gäller det, och för vilka tidsperioder? Vi vill också veta om behovet för att hämta information skiljer sig åt för anrop avseende inlämnade uppgifter, beslut eller sparade utkast. Är det någon av dessa operationer där programvarans begäran kommer att vara större eller mindre? Vi tar gärna emot er feedback.
Skatteverket kommer att tillgängliggöra en första version av RAML-filen och tjänstebeskrivningen. Vi kommer att meddela anmälda deltagare via mejl när dessa finns tillgängliga. Vi vill gärna ha återkoppling kring om lösningen fungerar och om den uppfyller användarnas behov, så att vi har möjlighet att göra justeringar.
Vår ambition är att kunna lansera funktionalitet stegvis i testmiljö och att delar av API:et ska finnas tillgängligt runt årsskiftet. Vi planerar just nu för vad som ska lanseras i testtjänsten och när.
Vid mötet 14 maj 2024 diskuterades behovet av historiska beslutsuppgifter. Vi ville verifiera behovet.
Deltagarna meddelade att det finns ett sådant behov och då troligtvis för både belopp och beslut. Ett behov som uttrycktes var upp till fem år bakåt i tiden. Vi tar gärna emot ytterligare återkoppling kring hur ni ser att denna typ av uppgifter ska användas.
Skatteverket gjorde en kort demonstration av hur digital signering av avtal kommer att se ut. Det är en ny funktionalitet som kommer att introduceras under hösten.
Inget nytt mötesdatum har bestämts. Behovet av ett nytt möte avgörs av hur arbetet fortlöper under hösten. Vi kommer att publicera information på Utvecklingsområdessida Moms. Vi kommer även vid behov att skicka ut mejl till anmälda deltagare.
Eventuella frågor eller synpunkter under tiden välkomnas via Skatteverkets externa web (Om oss – Digitala samarbeten – Utveckling av API:er och öppen data – Utvecklingsområden – Moms).
Kravställningen är inte klar ännu men om det ska framgå är det troligast att det kan visas först när beslut har fattats.
Det kommer inte att finnas möjlighet till det innan API:et sätts i produktion. Däremot förbereder vi API:et så mycket vi kan för att kunna lägga till sådan funktionalitet i framtiden.
Json.
Vår ambition är att driftsätta API:et sommaren 2025, men det är en preliminär tidsplan där det finns flera faktorer som gör att det inte går att fullt ut garantera den tidpunkten. Testmiljö kommer att publiceras stegvis. Vid driftsättning ser vi ett komplett API med samtliga operationer.
Av API:et framgår idag tidpunkter för momsregistreringen men inte varför man är registrerad. Anledningen till det är att registreringen ofta baseras på vilken verksamhet som ska bedrivas, men det är lite oklart om det var en sådan uppgift som efterfrågades.
Önskemål framfördes om att kunna se vem som skapat eller senast ändrat ett utkast direkt i operationen för utkast, istället för att behöva hämta den typen av information i en händelselogg.
Vi tar med oss önskemålet och ser vad vi kan justera.
Delta på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.