Skatteverket samverkar med flera andra myndigheter för att motverka arbetlivskriminalitet. För att arbetet mot arbetslivskriminalitet ska bli så effektivt som möjligt så har flera center runt om i landet öppnats under 2023. Centren ger myndigheterna möjlighet att tillsammans planera och genomföra gemensamma kontroller av arbetsplatser. Idag öppnar det sjätte centret i Stockholm och innan årsskiftet är alla sju center på plats.
Skatteverket tillsammans med samverkande myndigheter under invigningen av det sjätte centret mot arbetslivskriminalitet.
– Centren kommer ge oss bättre förutsättningar för en effektivare samverkan och den regionala närvaron ger oss möjlighet att fånga upp risker och behov kopplat till en specifik region. Samtidigt väntar vi fortfarande på sekretesslättnader. Det är angeläget att vi myndigheter får rätt förutsättningar för att kunna bidra fullt ut i vårt arbete mot arbetslivskriminalitet, säger Nina Blomkvist, nationell samordnare på Skatteverket.
Arbetslivskriminalitet är ett allvarligt problem som påverkar samhället på många nivåer. Det inkluderar fusk och brott i arbetslivet som till exempel svartarbete, skattefusk och utnyttjande av arbetskraft. Genom gemensamma insatser gör myndigheterna det svårare för oseriösa arbetsgivare att verka på marknaden.
– Förutom att Skatteverket kontrollerar att företag följer reglerna för kassaregister och personalliggare kan vi också göra kontroller vid misstänkt felaktig folkbokföring, fördjupade utredningar, brottsanmälningar och anmälan om bidragsfusk, säger Nina.
De nio myndigheter som samverkar mot arbetslivskriminalitet inom regeringsuppdraget är: Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.