Just nu är det många som är oroliga över att obehöriga ska skriva sig på den egna folkbokföringsadressen med anledning av höstens händelser. Här får du tips på vad du kan göra för att värna din adress.
De skjutningar, sprängningar och brandattentat som skett under början av hösten har skapat oro över att bli måltavla för gängkriminella som tros söka upp anhöriga på deras folkbokföringsadresser.
– Det är förståeligt att människor vill spärra sin adress från att någon ska kunna skriva sig där utan lov. I dagsläget har vi ingen sådan spärr, men vi har lämnat ett förslag på en digital aviseringstjänst och vi har fullt fokus på att utveckla verksamheten inom dessa områden, uttrycker Cajsa Toresten.
Den föreslagna tjänsten går ut på att den som är folkbokförd på en adress ska aviseras om någon försöker skriva sig där och bekräfta förändringen innan den genomförs. Då kan ingen obehörig skriva sig på din adress utan att du vet om det.
– Enligt våra utredningar är de flesta folkbokföringsfel oavsiktliga, som fel lägenhetsnummer. Men det förekommer också att personer avsiktligt låter bli att anmäla flytt från en tidigare folkbokföringsadress, exempelvis med syfte att inte vilja uppge sin nuvarande vistelseadress, förklarar Cajsa Toresten.
I väntan på beslut om att utveckla en digital möjlighet att spärra din adress, kan du använda våra befintliga e-tjänster för att se vilka som är skrivna hos dig och anmäla eventuella fel.
Vem som står skriven hos mig är just nu ett högaktuellt ämne. Här får du svar på frågor som handlar om vad du kan göra för att värna din adress.
Med e-tjänsten Visa folkbokförda på samma adress kan du se vilka personer som är folkbokförda på din adress och anmäla om någon är felaktigt skriven på din adress. Hur lång tid själva handläggningen tar för att utreda ärendet varierar, men ju mer information vi får vid anmälan desto snabbare hantering. Det är särskilt viktigt att vi får veta om det finns risk för hot, våld och skada för att kunna göra rätt prioriteringar.
Nej. I dagsläget har vi ingen sådan tjänst, men Skatteverket har utrett möjligheten att och tagit fram ett förslag till regeringen om att införa en digital tjänst där den som är folkbokförd på en adress ska underrättas om någon försöker skriva sig där och bekräfta förändringen innan den genomförs.
Med e-tjänsten Spärra obehörig adressändring kan du säkerställa att ingen kan ändra adress för dig utan att ha tillgång till din e-legitimation. Spärren innebär att du anger att flyttanmälan och anmälan av särskild postadress ska göras via Skatteverkets e-tjänster.
Om en fysiskt inskickad pappersblankett ändå skulle komma in till oss gör vi en särskild kontroll av denna innan förändringen genomförs.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.