Att Skatteverket arbetar effektivt med skattekontroller är viktigt för att stoppa missbruk av välfärdssystemet och oseriösa företag. Kontroller är en viktig del av Skatteverkets uppdrag att motverka brottslighet och att säkerställa finansieringen av den offentliga sektorn.
För att Skatteverket ska klara sitt uppdrag behöver vi bland annat välja de verktyg som är mest effektiva för att genomföra kontroller. Kontroller kan vara både utredningar, revision och kontrollbesök.
– Vi arbetar kontinuerligt med att effektivisera vår kontrollverksamhet och vi ska alltid välja de kontrollverktyg som är mest effektiva. Vi får inte heller glömma att vi även har andra verktyg i arbetet med att motverka brott. Det kan vara mer effektivt att stoppa brottslig verksamhet genom att försätta ett företag i konkurs eller återkalla F-skatt istället för att starta en revision, säger Marie Carlsson, avdelningschef för skatteavdelning.
Som ett led i att få mer effektivisera kontroller har också urvalsarbetet utvecklats och är mer riskbaserat än tidigare.
– De företag vi kontrollerar är företag och branscher där risken för fel och fusk är hög. Det innebär en högre kvalitet och ökad träffsäkerhet när vi väljer vad vi ska utreda, säger Marie Carlsson.
Skatteverket har inför det här året fått en tydlig styrning att arbeta mot den kriminella ekonomin. Regeringen har tillsammans med Skatteverket, Tullverket och Kronofogdemyndigheten tagit fram en gemensam målbild för att intensifiera myndigheternas arbete mot den kriminella ekonomin.
– Framöver kommer vi i ännu högre utsträckning kraftsamla kring de åtgärder som är viktigast för att förebygga och motverka brottslighet. Kontroll är en av de åtgärder som ska användas men även underrättelseverksamhet och brottsutredning är, tillsammans med vägledning och förebyggande åtgärder, centrala inslag i arbetet, säger Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm.
Hon ser också behov av ändrade regelverk för att effektivisera kontrollverksamheten och flera lagförslag är ute på remiss. Ytterligare förändringar är troligtvis på gång, för att till exempel få mer flexibla och anpassade regler utifrån den tekniska utvecklingen och den EU-rättsliga dataskyddsregleringen.
– Redan nu har vi fått en del nya lagar som underrättar vårt arbete och flera är på gång, det händer mycket inom det här området just nu. Det finns till exempel ett lagförslag ute på remiss som ska ge myndigheter bättre förutsättningar att motverka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen, avslutar Katrin Westling Palm.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.