Tillsammans med andra myndigheter genomför Skatteverket en riktad informationskampanj till personer som riskerar att utnyttjas, eller har blivit utnyttjade på arbetsmarknaden. Kampanjens syfte är att sprida information om de rättigheter som finns för de som arbetar i Sverige. Kampanjen är en del av ett regeringsuppdrag och sker i myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet.
– I kampanjen riktar vi oss direkt till utsatta arbetstagare och informerar om vilka rättigheter de har när de arbetar i Sverige. Det är viktigt att känna till sina rättigheter för att inte bli utnyttjad. Vi lyfter också fram vilka möjligheter till stöd som finns och exempel på organisationer och aktörer som kan ge stöd och hjälp, säger Nina Blomkvist nationell samordnare på Skatteverkets brottsbekämpningsavdelning.
Annonserna är på engelska, polska, rumänska och ukrainska och kommer att synas på Facebook och Youtube mellan 9 - 22 september 2024.
– Vi vill nå människor som riskerar att utsättas för eller har blivit utsatta för arbetslivskriminalitet. Förutom att människor utnyttjas eller skadas leder arbetslivskriminalitet till att seriösa företag konkurreras ut och att skattepengar går till personer och företag som inte har rätt till dem, säger Nina Blomkvist.
Det här är en av tre kommunikationsinsatser som ingår i ett gemensamt regeringsuppdrag. Syftet med de andra två är att öka kännedomen hos allmänheten om arbetslivskriminalitet.
Nio myndigheter arbetar tillsammans på regeringens uppdrag för att motverka arbetslivskriminalitet genom att stoppa regelöverträdelser och annan brottslighet i arbetslivet. Förutom förebyggande arbete gör myndigheterna gemensamma kontroller inom olika personalintensiva branscher som till exempel bilverkstäder, byggen, skönhetssalonger och restauranger.
Arbetsmiljöverket (samordnande myndighet), Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.