Knappt 17 000 företag har fortfarande anstånd om totalt cirka 31 miljarder kronor som inte har betalats. Skatteverkets prognos pekar på att företagen inte kommer att kunna betala tillbaka anstånd på mellan 16 och 24 miljarder kronor.
Trenden är att andelen företag som betalar sina anstånd minskar över tid och att andelen företag som inte kan betala och där skulderna överlämnas till Kronofogdemyndigheten för indrivning ökar. Det framgår av Skatteverkets rapport ”Tillfälliga anstånd med skattebetalning”.
Av drygt 63 400 företag som har beviljats anstånd är det mer än en tiondel, 13,4 procent, som har en inledd konkurs.
Den 24 september var förlusten 8,6 miljarder kronor, det är en ökning med 3,9 miljarder sedan i januari i år. Enligt Skatteverkets prognos kommer förlusten öka med ytterligare 8,1 – 15,1 miljarder kronor de kommande åren. Skatteverkets prognos är att en sammantagen skuld motsvarande 16-24 miljarder kronor inte kommer att kunna betalas tillbaka.
Det är fortfarande främst mindre företag med en omsättning på 0-20 miljoner kronor och företag i byggbranschen som har svårast att betala tillbaka skulderna även om skulderna bland medelstora och större företag har ökat under året.
Totalt är det knappt 21 000 företag som har ansökt om en avbetalningsplan, en ökning med cirka 6 000 företag sedan den första mätningen gjordes i januari 2024.
I januari 2024 upphörde möjligheten att söka anstånd för nya beskattningsperioder och i september 2024 var sista dagen för företag med månads- och kvartalsredovisning av moms att ansöka om en avbetalningsplan för sina anstånd.
Möjligheten att skjuta upp betalning av arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms infördes under våren 2020 för att underlätta för företag som drabbades ekonomiskt på grund av coronapandemin.
Läs rapporten:
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.