Den som sålt begagnade personliga saker på nätet under 2024 har i vissa fall fått uppgifter om det i sin deklaration. Men de flesta behöver inte deklarera för de här inkomsterna. Det är endast vinster på över 50 000 kronor som behöver tas upp i deklarationen.
– De allra flesta som säljer begagnade personliga saker gör inte någon vinst eftersom sakerna normalt har köpts till ett högre pris än de sålts för. Det är vinsten, inte köpesumman, som avgör om det måste tas upp i deklarationen och beskattas. Dessutom är det bara skatt på den del av vinsten som överstiger 50 000 kronor, säger Jan Janowski, deklarationsexpert, Skatteverket.
Digitala plattformar lämnar uppgifter till Skatteverket om personer som har sålt varor för mer än 2 000 euro eller fler än 30 gånger under året. Det beror på EU-regler som syftar till rättvis konkurrens. Nytt för i år är att det går att se hur mycket ersättning som betalats ut i specifikationen till deklarationen. Anledningen till att uppgifterna finns med är att Skatteverket är skyldiga att visa de uppgifter vi har fått i deklarationen.
Den som har haft en vinst på över 50 000 kronor ska ta upp den del som överstiger 50 000 som inkomst av kapital. Det skulle kunna gälla en person som exempelvis sålt värdefulla antikviteter som har ökat i värde jämfört med vad de köptes för.
– Nio av tio som vi får uppgifter om har inte ens sålt för mer än 50 000 kronor. Då är det ju omöjligt att personen har gjort en vinst på över 50 000 kr och ska därför inte heller ta upp något i deklarationen, säger Jan Janowski, deklarationsexpert, Skatteverket.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.