När Skatteverket har betalat ut lönegaranti i samband med en företagsrekonstruktion betalar Skatteverket även arbetsgivaravgifterna istället för arbetsgivaren. Om arbetsgivaravgifterna inte återkrävs av företaget betraktas det som att företaget får ett olagligt statsstöd. Det framgår av ett nytt ställningstagande från Skatteverket.
När staten betalar arbetsgivaravgifterna istället för att arbetsgivaren gör det innebär det en besparing för arbetsgivaren. Det svenska lönegarantisystemet kommer i praktiken att subventionera avgifterna för rekonstruktionsföretag under en period. De företag som är under rekonstruktion får alltså en ekonomisk fördel i förhållande till konkurrenterna. Reglerna om statligt stöd finns i fördraget om EU:s funktionssätt, där fastställs att statliga stöd är förbjudna om de inte uppfyller vissa på förhand bestämda undantag. Mot bakgrund av bland annat den tolkning som EU-domstolen har gjort av de spanska lönegarantireglerna anser Skatteverket att den här subventionen innebär ett olagligt statsstöd. Lönegarantilagen är en skyddslagstiftning som träder in när ett företag går i konkurs eller ska rekonstrueras och de anställda inte får ut sina löner. Från den 1 februari 2025 betalar Skatteverket ut lönegaranti och ska även betala in arbetsgivaravgifter på lönen. Länsstyrelserna har tidigare hanterat lönegaranti för konkurser och rekonstruktioner.
Läs hela ställningstagandet:
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.