De senaste åren har Skatteverket fått bättre möjligheter att kontrollera taxibranschen, bland annat har införandet av redovisningscentraler inneburit att skattefelet har minskat. Men trots strängare regelverk och bättre kontrollmöjligheter är det fortfarande många som gör fel eller fuskar.
Sedan 2020 har Skatteverket genomfört omkring 470 utredningar av taxiföretag. Fler än åtta av tio företag har fått höjd skatt. Den sammanlagda skattehöjningen uppgår till 76 miljoner kronor.
De vanligaste felen är oredovisade löner och inkomster. Det finns även felaktigheter på kostnadssidan, förutom privata kostnader förekommer påhittade kostnader. Det är inte heller ovanligt att löneunderlag är bristfälliga eller saknas samt att underlag för betalningar i bilen, som ska redovisas på förarnivå, saknas.
När Skatteverket väljer vilka som ska kontrolleras prioriteras företag där risken för att skatterna inte betalas bedöms vara störst, det gäller oavsett om det är taxiföretag anslutna till en plattform eller om det är traditionella taxiföretag.
– Det finns inga belägg för att taxiföretag anslutna till plattformar undanhåller mer skatt än andra taxiföretag. Däremot är det vanligare att momsen inte blir korrekt redovisad vid förmedling av taxiresor via utländska appföretag, säger Christina Ahlström, samordnare av taxikontrollen på Skatteverket.
Införandet av redovisningscentraler i taxibranschen 2017 har inneburit att skattefelet har minskat. Skatteverket gjorde en effektutvärdering 2021 som visade att de redovisade inkomsterna i branschen ökade med drygt 6 miljarder kronor för perioden 2017-2019. Redovisningscentralerna har även lett till väsentligt förbättrade kontrollmöjligheter för Skatteverket.
– Vi har helt andra kontrollmöjligheter nu. Inkörda belopp och uppgifter om chaufförer kan jämföras mot redovisad försäljning och deklarerade löner samt annan information. Vi kan leta efter avvikelser och onormala händelser, då hittar vi företag som undanhåller skatt genom att inte registrera inkomsterna i taxametern, säger Christina Ahlström. Uppmaningen till de som åker taxi är att alltid ta kvitto.
Från och med i år har Skatteverket tillgång till kontrolluppgifter på inkomster från digitala plattformar, där taxi ingår. Det ger ytterligare möjligheter till en effektiv kontroll.
Skatteverket samarbetar med offentliga beställare inom taxibranschen för att få dem att anlita seriösa leverantörer av taxitjänster samt för dialog med till exempel järnvägsstationer och flygplatser som upplåter plats för taxibolagen.
Kontaktpersoner för media
Christina Ahlström, samordnare taxikontrollen
010-576 15 05
Skatteverkets presstjänst
010-575 04 44
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.