Vilka förutsättningar gäller för begränsningsregeln numera, när fastighetsskatten har ersatts av den kommunala fastighetsavgiften?
Det finns en begränsningsregel i det nya systemet med kommunal fastighetsavgift, men den gäller bara för pensionärer. Den heter formellt "skattereduktion för kommunal fastighetsavgift" och den gäller från och med inkomstdeklarationen 2009. Den innebär att man ska betala högst 4 % av sin inkomst i fastighetsavgift för sin permanentbostad.
Som "pensionär" räknas den som
Det krävs att man både har varit ägare till småhuset och varit bosatt där under hela inkomståret. Detta innebär att skattereduktionen inte kan ges om ägaren har avlidit under inkomståret.
Bara fastigheter som är taxerade som småhusenheter eller småhus på lantbruksenheter omfattas. Även småhus på ofri grund räknas som sådan fastighet, om den är ägarens permanentbostad.
En sådan fastighet kallas för reduktionsfastighet.
Fastighetsavgiften kan aldrig bli lägre än 3 230 kronor för inkomståret 2020. Du kan därför få skattereduktion i inkomstdeklarationen 2021 om
- din beskattningsbara förvärvsinkomst, och
- ditt överskott i inkomstslaget kapital.
Spärrbelopp kallas 4 procent av summan av din beskattningsbara inkomst och ditt överskott av kapital. Om fastighetsavgiften för reduktionsfastigheten är högre än spärrbeloppet, medges mellanskillnaden som skattereduktion, dock lägst till 3 230 kronor.
Spärrbeloppet är indexbundet och följer den årliga förändringen av prisbasbeloppet.
Du behöver normalt inte ansöka särskilt om skattereduktionen, utan den räknas ut automatiskt och framgår av ditt slutskattebesked. Där står den som en avräkningspost från kommunal och statlig inkomstskatt, kommunal fastighetsavgift eller statlig fastighetsskatt.