På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
På den här sidan kan du läsa om när deklarationen ska vara inlämnad, när återbäringen kommer och när din kvarskatt ska vara betald.
Du kan betala kvarskatten redan nu, eller senast 90 dagar efter att du har fått ditt slutskattebesked. Du som har fått ditt slutskattebesked i augusti 2019 ska betala kvarskatten senast den 12 november 2019.
Har du inte fått någon skatteåterbäring än? Det kan bero på flera saker:
Den 2 maj var sista dagen att deklarera om du inte har anstånd att deklarera senare. Har du ännu inte deklarerat? E-tjänsten är fortfarande öppen och du kan även deklarera i appen, genom att sms:a, ringa eller skicka in pappersblanketten
Efter att du har deklarerat går vi igenom uppgifterna i din deklaration och räknar ut din skatt. Om vi har några frågor om din deklaration kontaktar vi dig.
När vi är klara får du ditt slutskattebesked. De flesta som har skatt att få tillbaka får pengarna i juni och de flesta som har skatt att betala ska göra det i november. Behöver vi mer uppgifter från dig kan tidpunkterna bli annorlunda. Här kan du läsa mer om tidpunkter för återbäring och kvarskatt:
I tjänsten Inkomstdeklaration 1 kan du
E-tjänsten stängd fr.o.m. tisdag 3/12 2019 och öppnar åter tisdag 17/3 2020.
Skatteverket har fått nya kontrolluppgifter från CSN. Det gäller dig som betalat ränta på återkrav eller hemutrustningslån. Du som har vanliga studielån från CSN berörs inte. Läs vidare vad du behöver göra:
En film om hur du deklarerar. Filmen finns textad på svenska och engelska. Tryck på CC i filmrutan för att välja text.
Ja, du kan göra ändringar i en deklaration som du har skickat in. Du kan göra ändringar sex år efter inkomståret. Det innebär att du under 2019 kan göra ändringar som gäller inkomståret 2013 eller senare.
Har du ännu inte fått slutskattebeskedet går det bra att logga in i e-tjänsten och skicka in deklarationen på nytt. Har du fått slutskattebeskedet kallas det för att du begär en omprövning. Hur du ska göra beror på vilket inkomstår som ändringen gäller.
Om du vill ändra något som gäller inkomster eller utgifter som du hade under 2018 (deklarationen 2019) kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och ändra uppgifterna fram tills e-tjänsten stänger i december 2019.
Du kan också begära en omprövning genom att skicka ett brev till oss. I brevet ska du beskriva vilket inkomstår ändringen gäller och vad du vill ändra. Skriv ditt personnummer och kom ihåg att underteckna brevet. Skicka brevet till det skattekontor som ligger närmast dig.
Vill du ändra uppgifter som gäller inkomståren 2013–2017 begär du en omprövning. Det gör du genom att skicka ett brev till oss. I brevet ska du beskriva vilket inkomstår ändringen gäller och vad du vill ändra. Skriv ditt personnummer och kom ihåg att underteckna brevet. Skicka brevet till det skattekontor som ligger närmast dig.
Om något är fel eller saknas i deklarationen, kontakta direkt den som har lämnat uppgiften, till exempel din arbetsgivare eller din bank. Tänk på att du måste godkänna deklarationen i Skatteverkets app eller e-tjänst om det tillkommit nya uppgifter, annars kommer de nya uppgifterna inte med. Du kan alltså inte godkänna de ändrade uppgifterna genom att sms:a eller ringa in din deklaration. Om du skickar in din deklaration på papper måste du själv ändra de förifyllda uppgifterna.
Om du är medlem i en fackförening har din fackförening lämnat in enuppgift på den avgift du betalat in. Den uppgiften finns förifylld i specifikationen till din inkomstdeklaration. I vissa av årets deklarationer förekommer ett tryckfel i namnet på fackföreningen. Det gäller bara dig som fått deklarationen i den digitala brevlådan. Den första delen av texten är rätt, men den följs av felaktig text. Det är bara namnet på fackföreningen som berörs av tryckfelet, inte beloppet som din fackförening lämnat uppgift om. Du behöver inte göra något med anledning av detta.
Skattereduktion för fackföreningsavgift infördes den 1 juli 2018. Det betyder att det bara är de avgifter som du betalat in mellan den 1 juli och den 31 december 2018 som ger skattereduktion. Skattereduktionen för fackföreningsavgiften medges automatiskt om din fackförening har skickat in en uppgift om det. Du ser skattereduktionen i den preliminära skatteuträkningen.
Att du får kvarskatt kan ha flera orsaker. Din arbetsgivare kan ha dragit för lite skatt under året vilket leder till att du får kvarskatt.
Om du har fler än en arbetsgivare eller pensionsutbetalare samtidigt kan skatteavdraget bli för lågt. Den utbetalare som betalar den högsta inkomsten (huvudutbetalaren) ska göra skatteavdrag enligt skattetabell, medan de andra utbetalarna ska göra avdrag med 30 procent.
Du som har fonder, bostadsuppskov eller investeringssparkonto ska betala skatt på en schablonintäkt. Den är ifylld på din deklaration. Du som äger fastighet ska betala fastighetsavgift eller fastighetsskatt. Detta är inkomster som inte skattetabellerna tar hänsyn till. Därför kan det hända att ditt skatteavdrag blir för lågt.
För att undvika kvarskatt kan du antingen
Jämkningen innebär att Skatteverket beslutar om att höja (eller sänka) din preliminära skatt till rätt nivå. När du fått beslutet om jämkning av Skatteverket lämnar du det till din huvudutbetalare, som ändrar den skatt som dras från din lön.
Enklast ansöker du om jämkning via e-tjänsten med samma namn.
Om du vill räkna ut hur mycket skatt du ska betala kan du använda tjänsten Räkna ut din skatt. Där fyller du i dina inkomster från arbete, pension med mera. Du kan också fylla i om du äger en fastighet eller har sålt värdepapper eller bostad.