Evenemangsstödet är ett statligt stöd för arrangörer och underleverantörer som planerat eller planerar för evenemang. Du kan söka stödet om evenemanget eller del av evenemanget ställts in eller begränsats i väsentlig utsträckning till följd av restriktioner med anledning av coronapandemin.
För evenemang som skulle ha ägt rum under perioden 1 juni - 31 december 2021 uppgår stödet till 70 procent av de kostnader som inte täcks av intäkter eller andra stöd. Maxbeloppet är 17,5 miljoner kronor.
För evenemang eller del av evenemang under perioden 1 januari - 30 juni 2022 uppgår stödet till 90 procent av de kostnader som inte täcks av intäkter eller andra stöd. Maxbeloppet är 22,5 miljoner kronor.
Du kan bara ansöka om evenemangsstöd om du tidigare har fått ett positivt förhandsbesked eller om du har ett pågående ärende om förhandsbesked. Sista dagen för att ansöka om förhandsbesked var den 16 maj 2022. Om du har ett pågående ärende om förhandsbesked ska Skatteverket fatta beslut om det senast den 30 juni 2022.
Ansök om evenemangsstöd på Mina sidor. Där kan du även se om din ansökan har kommit in och granska uppgifterna i den.
För att kunna ansöka om evenemangsstöd krävs att du tidigare har ansökt om och fått ett positivt förhandsbesked. Om du har ett positivt förhandsbesked är sista ansökningsdagen för stöd den 31 augusti 2022.
För att söka stödet behöver du vara något av följande:
Företaget har möjlighet att välja att registrera ett eller flera ombud för att hantera ansökan om evenemangsstöd. Den du väljer som ombud behöver ha en svensk e-legitimation för att kunna göra ansökan om evenemangsstöd eftersom ansökan endast kan göras elektroniskt.
Du gör anmälan enklast via vår e-tjänst Ombud och behörigheter.
Om den som tecknar bolagets firma saknar svenskt personnummer kan ditt företag inte använda vår e-tjänst för att registrera ombud, utan behöver istället registrera ombudet via blankett.
Om du anmäler ert ombud via blankett behöver du vara ute i god tid före den sista ansökningsdagen eftersom det tar lite tid för Skatteverket att registrera ombud. Det tar längre tid för Skatteverket att registrera ombud via blankett än i e-tjänsten.
Ombudet kan se sina behörigheter genom att logga in på Mina sidor och gå till inställningar. Ombudet går sedan till sitt namn och väljer ”Ombud”.
Vi kommer att handlägga ansökningarna som kommer in så snabbt som möjligt. Det är svårt att säga hur lång tid ett ärende tar. Det som är viktigast för en snabb och smidig handläggning är att ansökan är komplett när den kommer in. Om ansökan om evenemangsstöd blir godkänd kommer pengarna att utbetalas till det plusgiro- eller bankgirokonto du angav i ansökan. Om företaget saknar ett plusgiro- eller bankgirokonto kan du få pengarna till ett bankkonto.
Det är viktigt att du anger komplett och rätt information om konto, bank och kontoinnehavarens namn så att stödet hamnar på rätt konto. Stödet betalas inte ut automatiskt till ditt skattekonto, men kan sättas in där om du vill det.
Det finns inget krav på att bifoga ett revisorsintyg till ansökan om evenemangsstöd. Men om evenemangsstödet överstiger 100 000 kronor får Skatteverket begära att en revisor granskar de uppgifter som ligger till grund för ansökan och rapporterar sina iakttagelser. Ett intyg kan till exempel begäras in när det underlättar för Skatteverket att minska risken för fel. Yttrandet ska komma från ett registrerat revisionsbolag eller en godkänd eller auktoriserad revisor.
För att ditt företag ska kunna få evenemangsstödet måste företaget uppfylla dessa förutsättningar:
Stödet omfattar inte evenemang som ingår i idrottsrörelsens ordinarie tränings- eller tävlingsverksamhet, såsom seriespel eller motsvarande matcher och tävlingar. Däremot kan motionslopp, ungdomscuper och liknande vara evenemang som du kan söka stöd för.
Företaget måste också ha gjort allt för att undvika att behöva ställa in evenemanget eller för att minimera i vilken utsträckning evenemanget behöver begränsas, till exempel byta plats, göra om ståplatser till sittplatser eller liknande.
Företaget ska vara godkänt för F-skatt när ansökan om evenemangsstöd prövas. Stiftelser, föreningar och registrerade trossamfund som är undantagna från skattskyldighet behöver inte vara godkända för F-skatt. Ideella föreningar måste ha ett organisationsnummer som har fastställts senast den 31 december 2019 för att vara berättigade till stöd.
Om ditt företag saknar godkännande för F-skatt kan du ansöka om det först. Om företaget får godkännande för F-skatt beviljat kan du sedan ansöka om evenemangsstödet. Detta förutsätter dock att du har fått ett positivt förhandsbesked eller att du senast den 16 maj ansökt om förhandsbesked och väntar på att den ansökan handläggs färdigt.
Om ditt företag har ekonomiska svårigheter kan det inte få stöd. Bedömningen om företaget har ekonomiska svårigheter sker vid två olika tidpunkter:
Ditt företag får inte ha varit i ekonomiska svårigheter vid någon av de två tidpunkterna.
Är ditt företag en juridisk person får inte den eller de personer som har ett betydande inflytande i verksamheten ha näringsförbud.
När du ansöker om stöd ska du även lämna följande uppgifter:
Dessa uppgifter ska lämnas vidare till EU för uppföljning.
Om du är underleverantör och har ett positivt förhandsbesked för ett specifikt evenemang kan du ansöka om stöd senast 31 augusti 2022 för det evenemang som förhandsbeskedet gäller.
I ansökan om stöd ska du ange vilken arrangör som har anlitat dig. Du ska också ange för vilket evenemang arrangören har anlitat dig. Om arrangören inte har ansökt om stöd ska du uppge de uppgifter som arrangören skulle ha behövt uppge för att få stödet.
För evenemang under perioden 1 juni - 31 december 2021 uppgår stödet till 70 procent av de kostnader som inte täcks av intäkter eller andra stöd. Maxbeloppet är 17,5 miljoner kronor.
För evenemang under 2022 uppgår stödet till 90 procent av de kostnader som inte täcks av intäkter eller andra stöd. Maxbeloppet är 22,5 miljoner kronor. Om evenemanget är en sammanhållen serie, där en del av serien ska genomföras efter den 30 juni 2022, kan ni bara få stöd för kostnader som hör till den del av evenemanget som ska genomföras före 1 juli 2022.
Om företaget ingår i en koncern gäller maxbeloppet för hela koncernen. Kostnaderna ska ha uppstått efter den 1 januari 2021.
Kostnaderna kan till exempel vara:
Kostnaden ska ha ett omedelbart samband med evenemanget och evenemanget skulle inte ha varit möjligt att planera eller genomföra utan denna kostnad.
Företaget kan inte få evenemangsstöd för:
Eventuella intäkter som kommer från evenemanget ska avräknas. Om evenemanget är en serie som löper efter 30 juni 2022, är det bara intäkter hänförliga till den del av evenemanget som inträffar före 1 juli 2022 som ska räknas av.
Företaget måste också ha gjort allt som kan förväntas för att undvika eller minimera skadan och därmed undvika onödiga kostnader.
Vissa statliga stöd eller lån som ditt företag har fått tidigare påverkar det maximala stödet som du kan få. Maxbeloppet minskas med det du har fått tidigare i evenemangsstöd, statligt hyresstöd (för vissa perioder), omställningsstöd (för vissa perioder) och lån som du har fått som arrangör eller återförsäljare av paketresor. Eftersom maxbeloppet gäller per koncern kommer stöd för hela koncernen räknas samman och minska utrymmet för möjligt stöd. Om ditt företag ingår i en koncern behöver du därför veta om andra koncernföretag fått något av dessa stöd eller lån.
Har ditt företag eller företag inom samma koncern tidigare fått evenemangsstöd ska maxbeloppet minskas med motsvarande belopp.
För evenemang under perioden 1 juni - 31 december 2021 kan ni få upp till 70 procent av de kostnader som inte täcks av intäkter eller andra stöd. Maxbeloppet är 17,5 miljoner kronor.
För evenemang under 2022 kan ni få upp till 90 procent av de kostnader som inte täcks av intäkter eller andra stöd. Maxbeloppet är 22,5 miljoner kronor. Om evenemanget är en sammanhållen serie, där en del av serien ska genomföras efter den 30 juni 2022, kan ni bara få stöd för kostnader som hör till den del av evenemanget som ska genomföras före 1 juli 2022.
Maxbeloppet minskas om ditt företag eller annat företag i samma koncern är lokalhyresgäster och har fått en sådan rabatt på hyran som i sin tur gett hyresvärden rätt till statligt stöd på grund av att dennes lokalhyresgäster fått rabatt på hyran. Minskningen gäller de stöd som avser hyra under 1 april till den 30 juni 2020 eller under 2021.
Om ditt företag eller företag inom samma koncern har tagit emot statligt stöd när vissa lokalhyresgäster får rabatt på hyran påverkar det inte maxbeloppet för evenemangsstöd.
Har ditt företag eller företag inom samma koncern fått omställningsstöd för perioden juni och juli 2020 ska maxbeloppet för evenemangsstöd minskas med motsvarande belopp.
Har ditt företag eller företag inom samma koncern fått statligt lån i egenskap av arrangör eller återförsäljare av paketresor på grund av spridningen av sjukdomen covid-19 ska maxbeloppet minskas med motsvarande belopp.
Stödet betalas till det plusgiro- eller bankgirokonto du angav i ansökan. Finns inget plusgiro- eller bankgirokonto kan pengarna sättas in på ett bankkonto. Det är viktigt att du anger komplett och rätt information om konto, bank och kontoinnehavarens namn så att stödet hamnar på rätt konto. Stödet betalas inte ut automatiskt till ditt skattekonto, men kan sättas in där om du vill det.
Stödet är ett näringsbidrag och ska tas upp till beskattning i sin helhet det beskattningsår då stödet beslutas. Föreningar eller trossamfund ska dock inte ta upp den del av stödet som motsvarar kostnader som rör den del av verksamhet som föreningen eller trossamfundet inte är skattskyldigt för.
I momsdeklarationen kan du ta upp evenemangsstödet i ruta 42.
Evenemangsstödet är ett stöd och inte ett lån eller ett uppskov. Det behöver inte betalas tillbaka om företaget har rätt till stödet.
Om företaget inte har rätt till stödet eller ansökan innehåller felaktiga uppgifter kan hela eller delar av beloppet krävas tillbaka.
Om ditt företag måste betala tillbaka stödet och du har tagit upp det till beskattning ska du dra av det återbetalda beloppet. Beloppet ska dras av för det beskattningsår som du gör den faktiska återbetalningen.
Om du behöver ändra eller göra tillägg i en redan inlämnad ansökan behöver du kontakta Skatteverket. Samma gäller om uppgifterna i ansökan visar sig vara felaktiga. Det kan till exempel vara att företaget har fått försäkringsersättning, skadestånd eller annat stöd som avser att täcka sådan kostnad som ingår i beräkning av ert evenemangsstöd.
Om du vill ändra uppgifter i en inlämnad ansökan där beslut redan har fattats ska du lämna in en helt ny ansökan. Detta gör du på Mina sidor. För att ändra eller komplettera en inlämnad ansökan, där beslut ännu inte har fattats, kan du kontakta Skatteverket genom att mejla oss, ringa eller skicka ett brev.
När du kontaktar Skatteverket är det viktigt att du anger:
Efter den 31 augusti 2022 när tjänsten på Mina sidor har stängts kan du bara ändra eller komplettera en inlämnad ansökan genom att mejla, ringa eller skicka brev, oavsett om beslut har fattats eller inte.
OBS! En ändring eller komplettering som du har mejlat, ringt in eller skickat brev om kan du inte se på Mina sidor.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.