Här har vi samlat information som riktar sig till dig som är arbetsgivare eller planerar att anställa personal för första gången.
Du ska vara registrerad som arbetsgivare om du ska betala ut ersättning för arbete.
Du som arbetsgivare behöver veta vilka regler som gäller för olika typer av ersättningar för arbete, exempelvis lön, förmåner och kostnadsersättningar.
Du som bedriver verksamhet inom branscherna restaurang, tvätteri, fordonsservice, kropps- och skönhetsvård, livsmedels- och tobaksgrossist samt bygg ska föra personalliggare.
Webbseminarier för arbetsgivare
På våra webbseminarier får du veta vad du som arbetsgivare behöver göra i kontakten med Skatteverket. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.
Från och med redovisningsperioden januari 2025 ska du som arbetsgivare lämna uppgifter om anställdas frånvaro som kan ge rätt till tillfällig föräldrapenning eller föräldrapenning. Du lämnar frånvarouppgifterna på individnivå i samband med att du lämnar arbetsgivardeklarationen.
Skatteverket tar emot frånvarouppgifterna och skickar dem direkt till Försäkringskassan. Uppgifterna om frånvaro använder Försäkringskassan i kontrollen av föräldrapenningförmåner.
Lämna frånvarouppgifter i samband med arbetsgivardeklarationen
När du har betalat ut ersättning för arbete ska du lämna uppgifterna om ersättningen, avdragen skatt och arbetsgivaravgifter i en arbetsgivardeklaration. Du lämnar enklast uppgifterna i e-tjänsten Lämna arbetsgivardeklaration. Det är viktigt att ha bra rutiner så att uppgifterna du lämnar i arbetsgivardeklarationen är korrekta. Observera att du kan ändra arbetsgivaravgifter och höja avdragen skatt för en individ men du kan normalt inte ändra en redovisad avdragen skatt till ett lägre belopp.
Har du aktieägare som bor utomlands?
Då vill vi gärna prata med dig och ta vara på dina erfarenheter. Vi undersöker nu hur vi kan göra det enklare att redovisa och betala skatt på vinstutdelning till aktieägare som bor utomlands (så kallad kupongskatt). Intervjun sker via videomöte under hösten 2024 och tar 45-60 minuter.
Du redovisar de anställdas inkomster varje månad, på lönespecifikationer till dina anställda och i arbetsgivardeklarationer till Skatteverket. Om något har blivit fel behöver du rätta uppgiften för den månaden. Det är viktigt att uppgifterna i arbetsgivardeklarationen är korrekta eftersom uppgifterna du lämnat kommer vara förifyllda på dina anställdas inkomstdeklarationer. Om en anställd ser något som inte stämmer ska de kontakta dig.
Hur mycket du ska betala i arbetsgivaravgifter beror på betalningsmottagarens födelseår. De vanligaste för år 2025 är dessa:
En arbetsgivardeklaration lämnar du månaden efter att du har betalat ut ersättning för arbete. Om du inte har betalat ut ersättning eller gett ut en förmån så ska deklarationen lämnas in med nollor. Arbetsgivaravgifter och avdragen skatt ska vara betald senast den sista inlämningsdagen om du har en omsättning på högst 40 miljoner kronor. För dig med högre omsättning än 40 miljoner kronor ska avgifter och skatt vara betald senast den 12, i januari den 17, varje månad även om deklarationsdagen normalt är den 26.
Om ett datum för redovisning och inbetalning för moms- och arbetsgivaravgifter infaller på en lördag, söndag eller allmän helgdag gäller i stället påföljande vardag.
Du kan få sänkt arbetsgivaravgift (växa-stöd) för upp till två anställda i ditt företag. Stödet gäller som längst i 24 kalendermånader i följd. De företagsformer som kan få växa-stöd är enskilda näringsidkare, handelsbolag med högst två delägare och aktiebolag.
Du kan i vissa fall göra avdrag från arbetsgivaravgifter för ersättning till personer som arbetar med forskning och utveckling. Avdraget är 20 procent av avgiftsunderlaget.
Du får göra avdrag från arbetsgivaravgifterna för ersättning till anställda som arbetar vid ditt fasta driftställe inom stödområden. Avdraget är 10 % av avgiftsunderlaget. Sammanlagt får avdraget uppgå till högst 7 100 kronor per månad. Stödet gäller inte alla branscher.
De skattefria beloppen för 2025 gäller endast vid tjänsteresor med övernattning utanför den vanliga verksamhetsorten:
Skattefri bilersättning för år 2025 och högsta avdrag per mil förutsatt att den anställde betalar drivmedlet:
Om en anställd får använda sin arbetsgivares bil privat är det en förmån. Exempel på privata resor är till och från arbetet, förskola och skola. I Skatteverkets tjänst Bilförmånsberäkning kan du räkna ut förmånsvärdet på en bil via bilmärket eller via modellkoden som finns i nybilsprislistorna.
Om du betalar drivmedlet för en anställds privata körningar med förmånsbil ska den anställda också beskattas för drivmedelsförmån. Det gäller för alla typer av drivmedel.
När du ska beräkna förmån av fri bostad för en anställd ska du använda ett schablonvärde per kvadratmeter bostadsyta. Förmån av fritt garage ingår inte i begreppet bostadsförmån. Sådan förmån värderas särskilt till marknadsvärdet.
Bostadsförmånsvärdet i tabellen avser beskattningsåret 2025 och bostad i omöblerat skick inklusive värme men exklusive hushållsel.
Region | Kronor per år | Kronor per månad |
---|---|---|
Stor-Stockholm | 1 660 | 138 |
Stor-Göteborg Stor-Malmö | 1 492 1 610 | 124 134 |
Tätorter som ligger i kommuner i övrigt med mer än 75 000 invånare | 1 458 | 122 |
Övriga kommuner | 1 266 | 106 |
Bostad belägen utanför tätort med närmaste omgivning | 1 139 | 95 |
Julgåva 550 kronor inklusive moms, jubileumsgåva 1 650 kronor inklusive moms och minnesgåva 15 000 kronor inklusive moms.
För år 2025 gäller frukost 61 kronor/dag, lunch eller middag 122 kronor/dag, helt fri kost 305 kronor/dag (minst tre mål/dag).
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.