Sökfunktionen hjälper dig att hitta den information du söker på webbplatsen. Skriv in ditt/dina sökord i sökfältet och klicka på sök. Läs gärna tipsen nedan om du vill du förfina din sökning eller om du inte får relevanta träffar.
Sök rättsinformation
Sedan en tid tillbaka finns all vår rättsinformation samlad på den nya webbplatsen Rättslig vägledning Länk till annan webbplats.. I vår sökfunktion kan du dock fortfarande se hur många sökträffar du får på den nya webbplatsen. Välj fliken "Rättslig vägledning" och klicka dig vidare. Då skickas också din sökning/sökfråga vidare.
Sökresultatet presenteras som standard efter relevans. Relevans är ett sätt för sökfunktionen att ranka sökträffarna. Sökord som finns i rubriker, är angivna som nyckelord för sidan/dokumentet, som dokumenttyp eller i länktexter ger sidan högre "relevans" i resultatlistan.
När du gör en sökning via sökfältet i webbplatsens sidhuvud, så kommer du till sökresultatsidan där fliken ”Alla” är förvald. Där visas sökresultatet från hela webbplatsen. Under flikarna ”Privat”, ”Företag” och ”Om oss” finns facetter (filter) som gör att du även här kan förfina din sökning ytterligare. Du ser också hur många träffar som finns under respektive facett.
Det går givetvis bra att söka på blankettens eller broschyrens namn. Känner du till det så kallade "SKV-numret", så går det bra att enbart skriva sifferkoden. En sökning på till exempel "4620" ger direkt en träff på blanketten SKV 4620 som heter "Skatte- och avgiftsanmälan".
Sökmotorn är inte skiftlägeskänslig. Sökorden "folkbokföring", "Folkbokföring" och "FoLkBoKfÖrInG" ger till exempel samma sökresultat.
Om du får för många sökträffar, prova då att söka på flera ord. Som standard visar sökmotorn bara sidor där alla dina sökord ingår. Du behöver inte skriva "och" mellan orden. Kom ihåg att den ordning du anger orden i påverkar sökresultaten. Ange ännu flera sökord om du vill begränsa sökningen ytterligare.
Ibland kanske du bara vill ha resultat som innehåller en exakt fras. I så fall sätter du helt enkelt citattecken runt sökorden. Exempel "Folkbokföring av EU-medborgare".
Sökfunktionen ignorerar allmänna ord och tecken som "var" och "hur" samt vissa enstaka siffror och bokstäver, eftersom de har en tendens att göra sökningen långsammare utan att ge bättre resultat.
Sökfunktionen hanterar inte plustecken ("+"), så skriv önskade sökord åtskilda bara med blanksteg.
Om du vill exkludera ett ord från sökningen kan du sätta ett minustecken ("-") framför ord som du vill undvika. Var noga med att skriva ett blanksteg före minustecknet.
Sökmotorn kan inte hantera sökningar på ofullständiga ord. En sökning på "folkbokf" ger således inte träffar på alla sidor som handlar om folkbokföring. Men med ett så kallat "jokertecken" (eller "wildcard") går det bra:
Ersätt godtyckligt antal tecken med asterisk, till exempel "folkbokf*" så visas alla varianter av ordet "folkbokföring", till exempel "folkbokföringens", "folkbokföringsuppdrag" och så vidare.
Enstaka tecken kan på samma sätt ersättas med frågetecken. En sökning på till exempel "f?lk" träffar på både "folk" och "falk".