När ansökningsperioden om elstöd för företag öppnade började uppemot 200 nya medarbetare att arbeta hos oss på Skatteverket. Viktor Svensson är en av dem
– Det mest utmanande med att arbeta med elstöd är att det är helt nytt, säger Viktor som är en av dem som tar emot samtal från företagare som har frågor om elstöd.
– Jag och mina kollegor arbetar både med att ta emot frågor per telefon och att handlägga ärenden. Det gör att vi kan hjälpa kunderna ännu bättre eftersom vi får en tydligare bild över hela processen. Dessutom blir arbetet mer varierat, vilket är positivt, säger Viktor. Vi är en prestigelös grupp och med våra olika bakgrunder kan vi bidra på olika sätt och hjälpa varandra, fortsätter Viktor, som tidigare arbetade på Statens servicecenter.
– Det mest utmanande med att arbeta med elstöd är att det är helt nytt och det är helt nytt för många. Det är också det som gör det roligt! En annan utmaning är att rutinerna för hur vi ska hantera dem förändras. Det gäller att hålla sig uppdaterad. Samtidigt får jag mycket kunskap i både min roll som handläggare och när jag tar mot frågor på telefon som jag kan använda för att stötta de företagare som kontaktar oss, berättar Viktor.
– Frågor om ombudsbehörighet är rätt vanliga. Vad det är, hur det är uppbyggt och varför det fungerar som det gör. Frågor om olika definitioner och vad de betyder och om företaget kan söka upplever jag också hör till de vanligaste, menar Viktor.
Även om färre än väntat har sökt elstöd för företag fortsätter ansökningarna komma in. Innan perioden att ansöka stänger den 25 september bedömer Skatteverket att det kan komma in ett stort antal ansökningar.
– Vi tar höjd för att det blir många samtal de sista veckorna, men vi är väl förberedda om det blir så, säger Viktor.
Företag med uttagspunkter i elområde 3 och 4 kan ansöka om elstöd hos Skatteverket:
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.