Företag med uttagspunkter i elområde 3 och 4 kan ansöka om elstöd hos Skatteverket.
Som företag räknas exempelvis enskilda näringsidkare, aktiebolag, handelsbolag och föreningar. Sista dagen att ansöka är den 25 september 2023. Stödet gäller framtida kostnader hos företag men beräknas utifrån elförbrukningen 1 oktober 2021-30 september 2022.
Du kan behöva registrera ett ombud för att kunna ansöka om elstöd. Det är viktigt att du gör det så snart som möjligt för att hinna få ombudet registrerat så att du kan ansöka om stöd innan ansökan stänger.
Du ansöker om elstöd i vår e-tjänst Ansök om elstöd till företag.
Om du behöver registrera behörighet för att kunna ansöka om elstöd använder du vår tjänst Ombud och behörigheter.
Företag som ingår i intressegemenskap (till exempel en koncern) där flera företag ska söka elstöd ansöker enligt följande steg.
Se till att företaget har ett mottagarkonto registrerat hos Skatteverket. Du kan registrera ett mottagarkonto i e-tjänsten Skattekonto.
Innan du ansöker om elstöd behöver du kontrollera att företagets samtliga uttagspunkter finns med. Om uttagspunkter saknas kan du välja att lägga till uttagspunkter själv i e-tjänsten.
Ansök om elstöd i tjänsten Ansök om elstöd till företag.
Ingivare för intressegemenskaper använder tjänsten Lämna in ansökningar om elstöd för flera företag.
Företag som är i intressegemenskap (till exempel en koncern) och vill ansöka om elstöd måste lämna in sina ansökningar samtidigt. Om något eller några företag lämnar in ansökan separat och beviljas elstöd riskerar andra företag i intressegemenskapen att inte få elstöd. Om du av misstag har ansökt om stöd för ditt företag, som ingår i en intressegemenskap, och tanken är att fler företag i intressegemenskapen skulle ansöka, kan du kontakta Skatteupplysningen för vägledning hur du kan hantera situationen.
Det är företagen som ingår i en intressegemenskap vid tidpunkten för ansökan som ska lämna in samtidigt och gemensamt.
Ansökan måste lämnas in av en ingivare. Ingivare är en speciell behörighet som heter ”Ombudsbehörighet: Elstöd företag, ingivare intressegemenskap” som den som ska lämna in ansökan behöver ha. Denna behörighet måste företagen anmäla till Skatteverket. Det måste du göra även om du själv är firmatecknare för samtliga företag/föreningar i intressegemenskapen.
Företag anses vara i intressegemenskap om företagen ingår i en koncern av sådant slag som anges i 1 kap. 4 § årsredovisningslagen. Enligt årsredovisningslagen är ett företag som är moderföretag och en juridisk person som är dotterföretag tillsammans en koncern. Även utländska koncerner omfattas om företagen upprätthåller förbindelser med varandra motsvarande vad som anges i årsredovisningslagen.
Ett moderföretag kan vara en fysisk eller juridisk person som direkt eller indirekt omfattas av en årsredovisning, en koncernredovisning eller en delårsrapport.
En koncern enligt årsredovisningslagen uppstår bland annat när ett företag (moderföretag) innehar mer än hälften av det totala antalet röster i en juridisk person (dotterföretag). En juridisk person kan också vara ett dotterföretag till ett moderföretag om moderföretaget tillsammans med ett eller flera dotterföretag innehar röstmajoriteten i den juridiska personen. Moderföretaget och alla dotterföretag är tillsammans en koncern.
Enligt Skatteverkets bedömning ingår inte staten, en kommun eller en region i en intressegemenskap enligt elstödsförordningen, eftersom dessa inte kan vara ett moderföretag enligt årsredovisningslagen. En bedömning av om det finns en intressegemenskap får därför göras utifrån de underliggande företagen.
Bedriver ditt företag eller något annat företag i samma intressegemenskap (till exempel en koncern) säkerhetskänslig verksamhet ska du läsa informationen nedan.
Om ditt företag bedriver säkerhetskänslig verksamhet och uppgifter som lämnas i ansökan till någon del är säkerhetsskyddsklassificerade enligt 1 kap. 2 § säkerhetsskyddslagen (2018:585) ska ansökan om elstöd ske via blankett. Blanketten ska ha kommit in till Skatteverket senast den 25 september.
Om flera företag i intressegemenskap vill ansöka om elstöd, och ett eller flera av företagen bedriver säkerhetskänslig verksamhet enligt ovan, måste alla företag ansöka om elstöd via blankett och skicka in gemensamt. Med intressegemenskap menas exempelvis företag som ingår i samma koncern.
Om företaget i intressegemenskapen som bedriver säkerhetskänslig verksamhet inte tänker söka elstöd kan övriga företag i intressegemenskapen använda e-tjänsten.
Företaget kan söka elstöd från och med den 30 maj till och med den 25 september 2023.
Kontakta Skatteupplysningen för att få mer information om hur du/ni ska ansöka om elstödet. Säg "Elstöd" när du ringer till skatteupplysningen för att kopplas till rätt handläggare.
Ett företag har rätt till elstöd om följande fyra förutsättningar är uppfyllda:
Mer information om grundläggande krav för att få elstöd finns i den beslutade förordningen och i Rättslig vägledning.
Om företaget inte uppfyller förutsättningarna för elstöd kommer Skatteverket att avslå ansökan. Det kan till exempel gälla om företaget
Hur stort elstödet blir bestäms av elförbrukningen i respektive uttagspunkt för perioden 1 oktober 2021–30 september 2022.
Hur stort elstödet blir påverkas även av vissa andra statliga stöd.
Ett företag som är verksamt inom primärproduktion av jordbruksprodukter kan få maximalt 2,5 miljoner kronor i stöd. Från detta belopp ska avdrag göras för stöd som har beviljats företaget enligt förordningen om statligt stöd för ökade kostnader inom jordbrukssektorn, eller enligt förordningen om statligt stöd för ökade bränslekostnader för yrkesfiskare.
Om ett eller flera företag inom intressegemenskapen (till exempel en koncern) är verksamma inom primärproduktion av jordbruksprodukter får det sammanlagda elstödet till dessa företag inte överstiga 2,5 miljoner kronor. Från detta belopp och från det maximala stödet på 20 miljoner kronor för intressegemenskapen ska avdrag göras för stöd som har beviljats sådant företag enligt förordningen om statligt stöd för ökade kostnader inom jordbrukssektorn, eller enligt förordningen om statligt stöd för ökade bränslekostnader för yrkesfiskare.
Ett företag som är verksamt inom fiskeri- och vattenbrukssektionerna, men inte inom primärproduktion av jordbruksprodukter, kan få maximalt 3 miljoner kronor i stöd. Från detta belopp ska avdrag göras för stöd som har beviljats företaget enligt förordningen om statligt stöd för ökade bränslekostnader för yrkesfiskare.
Om ett eller flera företag inom intressegemenskapen är verksamma inom fiskeri- och vattenbrukssektionerna, men inte inom primärproduktion av jordbruksprodukter, får det sammanlagda elstödet till dessa företag inte överstiga 3 miljoner kronor. Från detta belopp och från det maximala stödet på 20 miljoner kronor för intressegemenskapen ska avdrag göras för stöd som har beviljats sådant företag enligt förordningen om statligt stöd för ökade bränslekostnader för yrkesfiskare.
Företag kan utse ett ombud i e-tjänsten Ombud och behörigheter, för att kunna ansöka om elstöd.
Läs mer om vad som gäller för företag som inte ingår i en intressegemenskap under rubriken ”Ombudsbehörighet: Elstöd företag, ombud”.
Om företaget ingår i en intressegemenskap (till exempel en koncern) där flera företag vill ansöka om elstöd behöver ni en ingivare som lämnar in ansökningarna gemensamt. Ingivare är en speciell behörighet som heter ”Ombudsbehörighet: Elstöd företag, ingivare intressegemenskap” som den som ska lämna in ansökan behöver ha. Denna behörighet måste företagen anmäla till Skatteverket. Det måste du göra även om du själv är firmatecknare för samtliga företag/föreningar i intressegemenskapen.
Läs informationen under rubrikerna ”Ombudsbehörighet: Elstöd företag, ombud” och ”Ombudsbehörighet: Elstöd företag, ingivare intressegemenskap”.
Företaget anmäler behörigheten Elstöd företag, ombud i e-tjänsten Ombud och behörigheter. Ett ombud måste ha svenskt personnummer och svensk e-legitimation.
Juridiska personer som inte är registrerade hos Bolagsverket, till exempel vissa ideella föreningar, stiftelser, samfällighetsföreningar och registrerade trossamfund, kan inte använda e-tjänsten Ombud och behörigheter för att anmäla ett ombud. Dessa använder istället en blankett för att anmäla ett ombud.
Om flera företag som ingår i samma intressegemenskap (till exempel en koncern) vill ansöka om elstöd ska de lämna in sina ansökningar tillsammans, vid ett och samma tillfälle. För att det ska vara möjligt behöver företagen utse en ingivare, alltså en person som lämnar in alla ansökningarna.
Alla företagen i intressegemenskapen måste utse en och samma person som ingivare. När Skatteverket har registrerat ingivarens behörighet kan hen, via en särskild e-tjänst, lämna in ansökningarna från intressegemenskapens samtliga företag på en gång, tillsammans.
Ingivaren kan inte upprätta ansökan om elstöd. Ingivaren kan däremot göra detta:
En person som har behörigheten Firmatecknare eller behörigheten Elstöd företag, ombud kan också ha behörigheten Elstöd företag, ingivare intressegemenskap. Det innebär att samma person kan upprätta ansökan och lämna in ansökan för företagen i intressegemenskapen.
En ingivare måste ha svenskt personnummer och svensk e-legitimation.
Företaget anmäler behörigheten Elstöd företag, ingivare intressegemenskap i e-tjänsten Ombud och behörigheter.
Om du behöver registrera behörighet för att kunna ansöka om elstöd använder du vår tjänst Ombud och behörigheter.
För företag som inte kan använda e-tjänsten Ombud och behörigheter finns möjlighet att registrera ett ombud med en blankett.
Juridiska personer som inte är registrerade hos Bolagsverket behöver bifoga till exempel ett registreringsbevis eller ett bestyrkt protokollsunderlag som styrker att personerna som skriver under blanketten är behöriga företrädare.
Om företaget anmäler ombud på blankett gäller behörigheten från och med den dagen Skatteverket registrerar behörigheten.
Företaget har också möjlighet att själva välja ett senare datum då de vill att behörigheten ska börja gälla.
Skatteverkets ambition är att hantera ansökningarna och betala ut pengarna så snart vi kan. För att ansökan ska hanteras snabbt krävs bland annat att alla uppgifter i din ansökan är korrekta, att ansökan är komplett, att företaget uppfyller alla förutsättningar för att ha rätt till stöd, att företaget har ett skattekonto och att företaget har anmält ett mottagarkonto för automatisk utbetalning.
Vi kan behöva hantera en del ansökningar manuellt, vilket tar lite längre tid eftersom vi behöver fler uppgifter från företaget för att kunna handlägga ärendet.
När Skatteverket har beslutat att företaget har rätt att få elstöd sätter Skatteverket in stödet på företagets skattekonto. Om företaget då får ett överskott på skattekontot och har ett registrerat mottagarkonto betalar Skatteverket ut stödet automatiskt.
Gör det här innan du ansöker om elstöd:
Om företaget har skatteskulder eller vissa andra skulder till stat eller kommun kommer dessa att betalas först. Det som är kvar kommer att betalas ut till det mottagarkonto som företaget har registrerat.
I vissa fall kan företaget inte få ett överskott utbetalat, till exempel om det finns ett beslut om att företaget ska betala ytterligare skatt och förfallodagen ännu inte har varit.
Du måste meddela Skatteverket om uppgifterna i ansökan visar sig vara felaktiga, eller om det inträffar förändringar som kan påverka rätten till elstöd eller stödets storlek. Det är viktigt att du gör det så snart du upptäcker en felaktighet eller om det blir en förändring.
För att se vilka uppgifter du har lämnat i en ansökan kan du logga in på Mina sidor:
Skicka de ändrade uppgifterna och företagets personnummer eller organisationsnummer till Skatteverket genom att mejla oss:
Om du inte vill mejla kan du skicka brev till den här adressen:
Skatteverket
205 30 Malmö
Ring Skatteupplysningen för vägledning om ditt företag som bedriver säkerhetskänslig verksamhet har ansökt om elstöd men behöver meddela ändringar.
Den som får elstöd behöver vanligtvis inte betala tillbaka det eftersom det är ett stöd, och inte ett lån. Om företaget har fått stöd som det inte har rätt till kan Skatteverket besluta att företaget ska betala tillbaka stödet.
Om företaget har fått elstöd ska det vanligtvis tas upp i inkomstdeklarationen som ett näringsbidrag. Om företaget delvis bedriver skattepliktig verksamhet ska stödet tas upp till den del som verksamheten är skattepliktig. Om företaget bedriver verksamhet som är helt undantagen från beskattning ska stödet inte tas upp.
I momsdeklarationen ska elstödet tas upp i ruta 42.
Läs mer om när och hur stödet ska tas upp i inkomstdeklarationen i Skatteverkets rättsliga vägledning.
På Bokföringsnämndens webbplats finns information om redovisning av elstöd
Ja, företaget kan få elstöd även om det har tillfälligt anstånd med betalningar av arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms på grund av coronapandemin. En förutsättning är att företaget uppfyller övriga villkor för att söka elstödet.
Ja, bostadsrättsföreningar kan få elstöd eftersom de räknas som juridiska personer. En förutsättning är att föreningen uppfyller övriga villkor för att få stödet.
Är du ensam firmatecknare i en bostadsrättsförening är du automatiskt behörig att själv ansöka om elstöd för föreningen i tjänsten Ansök om elstöd till företag.
Om ni är flera personer som tecknar firman i förening behöver ni utse en person med behörigheten Elstöd företag, ombud som kan ansöka om elstöd för föreningen.
Om flera företag i en intressegemenskap ska ansöka om elstöd måste de lämna in ansökningarna gemensamt via en ingivare. Ingivaren använder tjänsten Lämna in ansökningar om elstöd för flera företag. Om bostadsrättföreningen ingår i en intressegemenskap måste föreningen utse en person med behörigheten Elstöd företag, ingivare intressegemenskap.
Firmatecknare i en bostadsrättsförening anmäler ombud i tjänsten Ombud och behörigheter. Detta gäller även om ni är flera personer som tecknar firman i förening.
För föreningar som inte kan använda e-tjänsten Ombud och behörigheter finns möjlighet att registrera ett ombud med en blankett.
Om bostadsrättsföreningen har fått elstöd är det föreningen som bestämmer om stödet ska betalas ut till medlemmarna i bostadsrättsföreningen.
En äkta bostadsrättsförening (privatbostadsföretag) som har fått elstöd och har valt att göra utbetalning till medlemmarna (som motsvarar det elstöd som föreningen har fått utifrån den el som medlemmarna köpt från föreningen) kan välja att göra en utbetalning till föreningens medlemmar.
Skattereglerna för utbetalningen ser ut så här:
Nej, ni behöver först ansöka om ett organisationsnummer. Det beror på att ni behöver ha ett skattekonto dit elstödet betalas ut, och för att få ett skattekonto behöver ni ha ett organisationsnummer.
Har du sedan tidigare behörigheten Firmatecknare registrerad hos Skatteverket kan du själv söka elstöd för den ideella föreningen, samfälligheten, stiftelsen eller det registrerade trossamfundet i tjänsten Ansök om elstöd till företag.
Har du ingen sådan behörighet sedan tidigare men tecknar firman ensam kan du ansöka om behörigheten Firmatecknare. Med denna behörighet kan du förutom att ansöka om elstöd bland annat få tillgång till skattekontot, och du kan se utbetalningarna av elstödet.
Om ni är flera personer som tecknar firman gemensamt behöver ni utse en person med behörigheten Elstöd företag, ombud som kan ansöka om elstöd åt organisationen. Den som har behörigheten Elstöd företag, ombud får endast tillgång till tjänsten Ansök om elstöd till företag.
Om ideella föreningar, samfälligheter, stiftelser eller registrerade trossamfund ingår i en intressegemenskap och ska ansöka om elstöd måste de lämna in ansökningarna gemensamt via en ingivare. I detta fall behöver ingivaren behörigheten Elstöd företag, ingivare intressegemenskap. Ingivaren använder tjänsten Lämna in ansökningar om elstöd för flera företag.
Ideella föreningar, samfälligheter, stiftelser och registrerade trossamfund anmäler ombud på blankett.
Om du tecknar firman ensam kan du söka behörigheten Firmatecknare på blanketten Anmälan e-tjänster – Behörigheten "firmatecknare" eller "ombud".
Om ni är flera personer som tecknar firman tillsammans anmäler ni behörigheten på blankett Anmälan om ombud – Elstöd till företag.
Är ni flera i en intressegemenskap som ska söka elstöd anmäler ni behörigheten Elstöd företag, ingivare intressegemenskap på blanketten Anmälan om ingivare för intressegemenskap – Elstöd till företag.
Ideella föreningar, samfälligheter, stiftelser och registrerade trossamfund behöver bifoga till exempel ett bestyrkt protokollsunderlag som styrker att personerna som skriver under blanketten är behöriga företrädare.
Behörigheten börjar att gälla den dagen Skatteverket har registrerat den.
Den ideella föreningen, samfälligheten, stiftelsen eller det registrerade trossamfundet har också möjlighet att själva välja ett senare datum då ni vill att behörigheten ska börja gälla.
När ansökan om elstöd är gjord och Skatteverket har fattat ett beslut som ger rätt till stöd sätter Skatteverket in stödet på föreningens skattekonto.
Om det då blir ett överskott på skattekontot, och det finns ett registrerat mottagarkonto, betalar Skatteverket ut stödet automatiskt. Det är därför bra om det finns ett registrerat mottagarkonto innan bostadsrättföreningen, ideella föreningen, samfälligheten, stiftelsen eller det registrerade trossamfundet ansöker om elstöd.
Tänk på att det mottagarkontot du registrerar måste tillhöra bostadsrättföreningen, ideella föreningen, samfälligheten, stiftelsen eller det registrerade trossamfundet.
Är du registrerad med behörigheten Firmatecknare hos Skatteverket kan du anmäla ett svenskt mottagarkonto i e-tjänsten Skattekonto.
Annars kan du anmäla ett svenskt mottagarkonto som tillhör bostadsrättföreningen, ideella föreningen, samfälligheten, stiftelsen eller det registrerade trossamfundet på följande två sätt:
Vill du anmäla ett utländskt bankkonto kan du läsa mer på webbsidan Anmäla konto där det finns mer information om kontonummer i utländsk bank.
Om inget mottagarkonto finns registrerat när Skatteverket sätter in elstödet på skattekontot kan föreningen anmäla ett mottagarkonto i efterhand. När kontot är registrerat måste bostadsrättföreningen, ideella föreningen, samfälligheten, stiftelsen eller det registrerade trossamfundet begära en utbetalning hos Skatteverket. Du kan begära en utbetalning i e-tjänsten Skattekonto eller genom att kontakta Skatteverket.
Ja, du kan få elstöd även om du har ombildat din enskilda näringsverksamhet till aktiebolag. Ett av kraven för att få elstöd är dock att din enskilda näringsverksamhet hade rätt att ta ut el i en uttagspunkt enligt ett avtal med ett nätföretag den 17 november 2022.
Äger du en lantbruksfastighet ses du som företag och kan få elstöd till företag för den uttagspunkten som avser näringsfastigheten. Du kan däremot inte få elstöd till företag för privatbostaden eftersom den uttagspunkten inte ingår i näringsverksamheten.
Ja, du kan få elstöd eftersom du äger en lantbruksfastighet och ses som företag. Det gäller om du uppfyller övriga villkor för att få elstöd. Det är bara den del av elstödet som avser elförbrukning i näringsverksamheten som ska tas upp som intäkt i näringsverksamheten. Elstödet är ett näringsbidrag.
Nej. Det är bara företag som kan få elstöd. Ett enkelt bolag är ingen juridisk person och omfattas inte heller av definitionen av företag. Ett enkelt bolag har därför inte rätt till elstöd.
Om ett enkelt bolag har angetts som part i ett avtal med ett nätföretag kan bolagsmännen dock vara berättigade att ansöka om elstöd. Bedömningen om rätt till stöd och stödets storlek för respektive bolagsman är beroende av omständigheterna i det enskilda fallet. Om en bolagsman har rätt till elstöd ska bolagsmannen söka elstöd på sitt personnummer eller sitt organisationsnummer. Det enkla bolaget ska alltså inte ansöka om stöd på det enkla bolagets organisationsnummer eller organisationsnumret för den representant som är registrerad hos Skatteverket.
Om din hyresvärd uppfyller villkoren kan hyresvärden få elstöd till företag. Då är det din hyresvärd som avgör om du får ta del av stödet.
Det finns flera elstöd just nu. Skatteverket ansvarar enbart för elstöd till företag och organisationer.
Energimyndigheten hanterar det riktade elkostnadsstödet till elintensiva företag.
Elkostnadsstöd för elintensiva företag ska tas upp som en intäkt i företaget och är ett näringsbidrag. Mer information om näringsbidrag finns i Rättslig vägledning.
I momsdeklarationen tar ni upp elkostnadsstödet till elintensiva företag i ruta 42.
På Bokföringsnämndens webbplats finns information om redovisning av elstöd.
Försäkringskassan betalar ut det elstöd som ges till konsumenter. Observera att det i vissa fall kan innefatta stöd till enskilda näringsidkare.
Om du har fått elstöd till konsumenter där någon del avser din näringsverksamhet är den delen ett skattepliktigt näringsbidrag. Mer information om näringsbidrag för enskild näringsverksamhet finns på vår sida om intäkter.
I momsdeklarationen tar du upp elstödet till konsumenter som avser din verksamhet i ruta 42.
På Bokföringsnämndens webbplats finns information om redovisning av elstöd.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.