De senaste åren har Skatteverket arbetat med olika aktiviteter för att bidra till en sund konkurrens i hästbranschen. Det handlar om information via Skatteverkets webbplats, föreläsningar, branschsamverkan och skattekontroll.
– Sedan 2019 har vi kontrollerat olika sorters hästföretag, till exempel ridskolor, stall som säljer hästar och tränare. Från hösten 2021 och under hela 2022 har fokus legat på yrkesgruppen hovslagare, berättar Emma Lindell, samordnare för hästbranschen på Skatteverket.
Det finns cirka 360 000 hästar i landet vilket gör Sverige till det näst häst-tätaste landet i Europa. Branschen omfattar både hobby- och professionella verksamheter inom flera olika områden. Det har funnits signaler om osund konkurrens i branschen, som oredovisade intäkter eller att anställda får oredovisade förmåner för bostad och stallplats.
– Vi har sett både medvetet fusk och omedvetna fel. Att kombinera kontrollerna med andra åtgärder har varit en framgångsfaktor i båda fallen. Det känns väldigt bra att kunna erbjuda riktad information genom digitala informationsträffar och även branschspecifik information på vår hemsida. Det hoppas vi förbättrar förutsättningarna för de som är verksamma inom branschen att göra rätt framöver, säger Emma.
En av de som arbetat med innehållet på webbplatsen samt de digitala informationsträffarna är skatteinformatör Monica Ingemansson.
– Det har varit ett stort intresse för informationsträffarna, vi har bland annat riktat oss mot ungdomar och varit i kontakt med flera utbildningar med hästinriktning. Ibland kan det vara svårt att läsa sig till information och då finns våra digitala träffar där som ett viktigt komplement, säger Monica.
– Jag upplever att mottagandet har varit positivt, deltagarna har ställt frågor och vi har kunnat förklara regelverket och varför vi gör vissa åtgärder. Kan man förebygga med information så ska man göra det, kontroll är också viktigt men vi vill minska risken att man fastnar i en kontroll på grund av okunskap, säger Monica.
Kontrollen av hästbranschen har omfattat 245 utredning, varav 72 hovslagare. När nästan alla utredningar är avslutade har 82 procent av hovslagarna fått ändrad skatt. För övriga aktörer är motsvarande siffra 71 procent. Resultatet innebär höjda skatter och avgifter på cirka 28 miljoner kronor.
– Det vanligaste felet har varit oredovisade intäkter, till exempel swish-betalningar som gått direkt till ett privat konto. Det har även förekommit avdrag för kostnader som inte hör hemma i verksamheten och brister i företagens bokföring och redovisning. Vi hittade 26 fall av helt oredovisade verksamheter, vilket motsvarar cirka 10 procent av utredningarna, säger revisor Pia Helm.
Vid årsskiftet hade Skatteverket gjort 57 brottsanmälningar på grund av stora brister i företagens bokföring eller undanhållna skatter och avgifter. Även ett par fall av felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen finns med bland anmälningarna. Antalet anmälningar beräknas stiga, då alla ärenden ännu inte är avslutade.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.