De stora investeringarna i norra Sverige innebär utmaningar och ställer krav på Skatteverkets verksamhet, både när det gäller förebyggande arbete och kontroller. Skatteverket har dialog med flera aktörer för att förebygga ekonomisk brottslighet och främja en sund konkurrens i området.
Den snabba investeringstakten och det stora behovet av arbetskraft i Norrbotten och Västerbotten innebär olika utmaningar och ställer höga krav på samverkan mellan Skatteverket och olika parter i samhället.
Skatteverket samverkar i nära dialog med etableringarna, berörda kommuner och regioner samt deras bolag i norra Sverige för att förebygga ekonomisk brottslighet och främja en sund konkurrens.
– En viktig framgångsfaktor är att vi i vårt förebyggande arbete är ute i ett tidigt skede. Samverkan och nära dialog handlar om att skapa ett förtroende hos de aktörer vi samverkar med. Vi stöttar i hur de ska kunna bedöma om leverantörer är seriösa, utifrån de risker och behov som de själva ser, säger Lars Näsmark som arbetar med förebyggande arbete på Skatteverket.
Det handlar oftast om att organisationen behöver hitta strukturer och arbetssätt för att förhindra att de blir möjliggörare för ekonomisk brottslighet, säger Marie Höglund Malm och Lars Näsmark som är ute och samverkar med olika aktörer.
Offentliga uppgifter från Skatteverket, som exempelvis F-skatt, moms och arbetsgivaravgifter, kan hjälpa till att säkerställa att leverantören som anlitas är seriös. Det är viktigt att den som gör upphandlingen också ställer krav och följer upp att avtal följs och att kraven efterlevs. Skatteverket kan ge stöd med kravställning i upphandling, rutiner för kontroll och uppföljning.
– I samarbetet resonerar vi oss fram till en möjlig väg för dem att komma vidare i sina processer. En återkommande återkoppling vi fått från flera samverkansaktörer är att de uppskattar att vi tar oss tid att möta dem, lyssnar in deras behov och utmaningar och att vi stöttar dem när de har behov. Det handlar oftast om att de ska hitta strukturer och arbetssätt för att förhindra att de blir möjliggörare för ekonomisk brottslighet, säger Marie Höglund Malm som också arbetar med förebyggande arbete.
Tidigare i år genomförde Skatteverket en insats med kontrollbesök på sex orter i Norrbotten och Västerbotten. Syftet var att kontrollera personalliggare på orter kopplade till den stora industriella expansionen i norra Sverige.
Skatteverket har upptäckt brister i personalliggare i samband med kontroller av byggarbetsplatser.
Under två dagar besökte Skatteverket totalt 78 byggarbetsplatser och kontrollerade 302 företag. Vid besöken uppdagades sådana brister i personalliggaren att Skatteverket beslutade om kontrollavgifter i 83 fall, som tillsammans uppgick till 837 500 kr. Exempel på brister var att personalen inte var registrerad i personalliggaren, att personalliggaren inte gjordes tillgänglig för Skatteverket eller att den helt saknades.
– Utifrån dialogerna under kontrollbesöken, och den efterkontroll som görs i varje enskilt ärende, gör vi bedömningen att den stora mängden kontrollavgifter bland annat beror på den höga representationen av utländsk arbetskraft där kännedomen om svenska lagar och regler generellt kan vara lägre, säger Jonas Karlberg, kontrollsamordnare på Skatteverket.
En annan orsak kan vara att företagen väljer att inte registrera sig eftersom de vill minska spårbarheten vid en eventuell utredning av till exempel arbetsgivaravgifter.
– Vid flera av besöken på de stora etableringarna i norr framgick det att våra förebyggande insatser haft stor påverkan på hur de hanterat sina personalliggare. Det är glädjande att effekten av vårt förebyggande arbete också syntes i kontrollerna, avslutar Jonas Karlberg.
Delta på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.