Friskvårdsbidraget är ett bidrag som arbetsgivare skattefritt kan betala ut till sina anställda för att främja motion och bidra till medarbetarnas hälsa. Det kan till exempel handla om ett gymkort, besök i simhall eller ridlektioner. Arbetsgivaren avgör vilka aktiviteter som är godkända så länge som det är aktiviteter som omfattas av Skatteverkets regler kring friskvårdsbidraget.
– Både motion och annan friskvård kan omfattas av skattefriheten. Gemensamt för båda är att förmånerna ska vara av mindre värde och enklare slag. Även olika typer av kurser kan ersättas genom friskvårdsbidraget om de innehåller inslag av motion. Det är arbetsgivaren som behöver ha koll på vilka aktiviteter som är godkända, säger Christoffer Blomqvist, kontrollsamordnare på Skatteverket.
Friskvårdsbidraget kan inte användas för inköp av presentkort eftersom presentkortet i sig inte är en godkänd aktivitet. Däremot kan de anställda använda presentkortet för att betala för en godkänd aktivitet och sedan lämna in kvittot för att få friskvårdsbidrag för utgiften.
Friskvårdsbidrag kan ersättas i efterhand av arbetsgivaren, mot det personliga kvitto som den anställde styrker sitt utlägg med och lämnar in till arbetsgivaren.
Arbetsgivaren kan ersätta utlägg för årskort, klippkort eller enkelbiljetter samt för digitala motsvarigheter. Arbetsgivaren kan även ha ett avtal med en friskvårdsportal där den anställde kan köpa olika tjänster och betala med sitt friskvårdsbidrag direkt via portalen. Det gör att den anställde i så fall slipper ligga ute med pengar och inte behöver skicka in något kvitto till arbetsgivaren.
– Arbetsgivaren har fortfarande samma ansvar för att friskvårdsbidraget använd korrekt. Det är viktigt att arbetsgivaren har koll på att aktiviteterna i appen är godkända som friskvård av Skatteverket och att det faktiskt är den aktivitet som anges i appen som sen också utövas, säger Christoffer Blomqvist.
Friskvårdspengar som inte har använts innan årets slut får inte sparas och föras över till nästa år.
– Samma sak gäller om en anställd köper ett presentkort i slutet av året, då kan arbetsgivaren inte ge friskvårdsbidrag för det året därefter. Det strider mot skattereglerna. Friskvårdspengar får inte flyttas från ett år till ett annat säger Christoffer Blomqvist.
Det är upp till arbetsgivaren att bestämma om man vill erbjuda de anställda ett friskvårdsbidrag. Det är även upp till arbetsgivaren att avgöra vilket belopp som ges i bidrag och hur det betalas ut. Däremot får bidraget maximalt vara på 5 000 kronor per år och anställd.
– Det är även arbetsgivaren som ska visa att förutsättningarna för skattefrihet är uppfyllda och att aktivitetens friskvårdsinslag tydligt framgår, säger Christoffer Blomqvist på Skatteverket.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.