Hemtjänst har liksom personlig assistans visat sig vara en lukrativ bransch för kriminella aktörer under senare år. För att motverka att vårdföretag används som brottsverktyg har Skatteverket tagit fram ett metodstöd för upphandling av hemtjänst som en del i den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet.
Det är kommunerna som ansvarar för hemtjänsten och väljer på vilket sätt den ska utföras. Det kan vara i egen regi eller genom valfrihetssystem och upphandling.
– Under 2023 använde sig 152 kommuner av valfrihetssystemet. Det är mer än hälften av landets 290 kommuner, så det är av yttersta vikt att upptäcka oseriösa aktörer redan i upphandlingen, säger Christina Müntzing på Skatteverket, som arbetar med att förebygga ekonomisk brottslighet. Tillsammans med bland andra kollegorna Eleni Tosting och Ulrica Carlsson har Christina varit med och tagit fram det nya metodstödet.
De fel som vanligen förekommer är felaktig rapportering eller överdrivet eller fabricerat behov. Det finns stora likheter mellan hemtjänst och personlig assistans men också skillnader. Båda branscherna utförs i brukarens hem, vilket gör det svårt för en myndighet att kontrollera om arbetet verkligen utförts.
– Däremot finns ofta ett förbud mot anhöriganställning vid hemtjänst, till skillnad från personlig assistans som tillåter anhöriga som anställda. Men det förekommer ändå fusk genom att till exempel använda felaktiga identiteter, förklarar Eleni Tosting.
Vid överdrivna eller fabricerade behov är brukare och anordnare ofta i maskopi med varandra. Det har hänt att kommuner sagt upp avtal med hemtjänstföretag och erbjudit brukarna hemtjänst via annan anordnare, som brukarna då tackat nej till. Vilket är en stark indikator på att behovet aldrig funnits.
Ett annat sätt att fuska är tidregistrering, där utföraren ska skanna en etikett hos brukaren. Till exempel kan inloggning ske från annan plats eller att loggningen justeras manuellt i efterhand. Det förekommer även att en person registrerat sig som om den vore på två ställen samtidigt, alternativt har lånat ut sin identitet.
– Med det nya metodstödet får kommunerna ytterligare ett verktyg som bidrar till att upptäcka hemtjänstföretag med brottsliga avsikter redan i upphandlingen. Stödet fungerar även för att upptäcka felaktigheter i samband med handläggning av ett hemtjänstärende, säger Ulrica Carlsson.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.