Datum: 2022-01-24
8-1268234
N2021/02580
Skatteverket har inga synpunkter på förslagen i avsnitt 4.2, 4.3, 5 och 6.
Skatteverket instämmer i utredningens slutsatser att inga förändringar bör göras i de regler som behandlas i avsnitt 7.12, 8 och 9.
Skatteverket har inga invändningar mot att förslagen om möjlighet till omedelbar förstöring av ursprungligt material enligt avsnitt 7.11 respektive förslagen om kombiuppdrag i avsnitt 11 genomförs.
Skatteverket anser dock att det finns ett behov av förtydligande av förslaget till ändring i bokföringslagen i avsnitt 7.11 som innebär att det ursprungliga underlaget för affärshändelsen får förstöras omedelbart efter att uppgifterna har överförts till ett annat underlag. I och med att det ursprungliga underlaget inte finns kvar efter en överföring bör det ställas krav på att företagen säkerställer att processen för överföring av informationen är av hög kvalitet så att inga uppgifter försvinner eller förvanskas. Skatteverket anser att detta krav behöver uttryckas tydligare i lagtexten.
Nedan följer Skatteverkets synpunkter på de förslag som lämnas i utredningsbetänkandet.
Skatteverket har inga synpunkter på förslagen.
Skatteverket har en förståelse för att företag behöver en möjlighet att förstöra dokument och elektroniska handlingar efter en överföring. Däremot anser Skatteverket att det behövs ett förtydligande i lagtext om vilka omständigheter som företagen särskilt ska beakta när överföringen utförs så att inga uppgifter försvinner eller förvanskas, se det särskilda yttrandet av experten Allard. Utgångspunkten måste vara att överföringen ska göras på ett ur alla aspekter betryggande sätt. Det innebär att överföringen av räkenskapsinformationen ska göras under företagets kontroll för att företaget därigenom ska kunna säkerställa att inga uppgifter har försvunnit eller förvanskats. Enligt Skatteverkets uppfattning finns det ett behov av att förtydliga de krav som redan idag gäller och som blir än viktigare att de efterlevs framöver.
Utgångspunkten är att de ursprungliga uppgifterna har stor betydelse för kontrollverksam-heten hos olika myndigheter, t.ex. Skatteverket. I och med den föreslagna ändringen kommer det inte att finnas någon möjlighet för myndigheterna att jämföra de överförda uppgifterna mot de ursprungliga uppgifterna (idag finns de kvar i fyra år). Det försämrar myndigheternas kontrollmöjligheter. Skatteverkets uppfattning är att utredningens föreslagna lydelse riskerar att skapa osäkerhet för företagen om hur bestämmelsen ska tillämpas i praktiken. Därför behövs förtydligande i lagtexten om vilka omständigheter som företagen ska beakta när överföringen av räkenskapsinformation görs. Även utifrån företagets interna kontroll och bokföring är det viktigt att uppgifterna överförs på ett säkert sätt.
Skatteverket motsätter sig inte att det öppnas upp en möjlighet till omedelbar förstöring av räkenskapsinformation efter en överföring. Skatteverkets uppfattning är dock att det utan förtydliganden i lagtexten finns en risk för att den föreslagna ändringen i bokföringslagen innebär att företagen vid en överföring inte kommer att kunna uppfylla mervärdesskatte-lagens och mervärdesskattedirektivets krav på säkerställande av fakturor. Det finns därför ett behov av att den process som företaget använder vid överföring av räkenskapsinforma-tionen måste innehålla en kontroll från företagets sida över uppgifterna så att de inte ändras eller förvanskas. Om företaget inte har kontroll över uppgifterna vid en överföring kan företaget inte säkerställa uppgifternas integritet, och tillförlitligheten i verifieringskedjan blir med andra ord bruten. Skatteverket anser att reglerna i bokföringslagen och mervärdes-skattelagen ska stämma överens för att underlätta för företagen att göra rätt för sig enligt båda dessa lagar.
Med anledning av ovanstående anser Skatteverket att 7 kap. 6 § BFL behöver en tydligare lydelse om vilka omständigheter som ska beaktas vid en överföring av räkenskaps-information från en form till en annan. Skatteverket föreslår därför att sista meningen i paragrafen formuleras på följande sätt:
Överföringen får endast genomföras om det med hänsyn till tekniska metoder, organisatoriska åtgärder och övriga omständigheter inte innebär någon risk för att räkenskapsinformationen förändras eller försvinner.
Skatteverket anser även att det är önskvärt att det bör förtydligas genom uttalanden i förarbeten att den arbetsordning/process som företaget tillämpar vid en överföring av räkenskapsinformation ska finnas beskriven i företagets systemdokumentation.
Utredningen föreslår ingen ändring i denna del. Skatteverket instämmer i den slutsats som kommer fram i utredningen. Om de geografiska lokaliseringskraven skulle lindras eller avskaffas försvåras möjligheterna för Skatteverket att vid våra kontroller säkerställa tillgången till räkenskapsinformation. Ändrade regler om de geografiska kraven förutsätter att Skatteverket och andra myndigheter genom effektiva regler kan få tillgång till företagens räkenskapsinformation som arkiveras utomlands.
Skatteverket instämmer i utredningens bedömning att reglerna om vanliga årsbokslut inte behöver förändras och inte heller att gränsen bör förändras för när ett förenklat årsbokslut ska få upprättas.
Vidare instämmer Skatteverket i utredningens bedömning att det inte finns anledning att i bokföringslagen införa särskilda regler om möjlighet för koncerner att ha gemensamma verifikationsnummerserier.
Enligt utredningsdirektivet ska möjligheten till kombiuppdrag i allt väsentlig behållas. Med hänsyn till den förutsättningen anser Skatteverket att det är till fördel att bestämmelserna moderniseras och förtydligas hellre än att de lämnas oförändrade. Genom att reglerna blir tydligare kommer det att underlätta för såväl de företag som utför kombiuppdrag som för de mindre företag som ska ha eller väljer att ha revisor. Skatteverket motsätter sig därför inte de förslag på lagändringar som föreslås om kombiuppdrag och byråjävsregler.
De lämnade lagändringsförslagen bedöms inte medföra några konsekvenser för Skatteverkets verksamhet.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.