Datum: 2024-01-29
Dnr/målnr/löpnr:
8-2606018
UD2023/12769
Skatteverket har inga invändningar mot att förslagen genomförs.
Skatteverket lämnar dock följande synpunkter.
I utredningen anges, i avsnitt 11.3.4, att ett intygande som görs av en utlandsmyndighet kan avse intygande om att ett personbevis som utfärdats av Skatteverket motsvarar ett födelse- eller vigselbevis. Skatteverket framhåller med anledning av detta att ett personbevis endast utgör ett utdrag av uppgifter som finns registrerade i folkbokföringsdatabasen. Ett vigselbevis utfärdas av vigselförrättare enligt 4 kap. 7 § äktenskapsbalken.
Utredningen har föreslagit att det ska införas en ny bestämmelse, 3 kap. 18 c §, i förordningen (2014:115) med instruktion för utrikesrepresentationen som avser att ett intygande om medborgarskap endast får ske om det finns synnerliga skäl (avsnitt 11.4.3).
I enlighet med 21 och 22 §§ lagen (2001:82) om svenskt medborgarskap (nedan medborgarskapslagen) kan Migrationsverket meddela förklaring om att en person är svensk medborgare om det kan råda ovisshet om detta. I utredningen konstateras att utlandsmyndigheter inte bör föregå andra myndigheters bedömningar i frågor om medborgarskap. Den föreslagna nya bestämmelsen i förordningen (2014:115) med instruktion för utrikesrepresentationen kan dock uppfattas som ett bemyndigande att pröva frågan om medborgarskap. Det saknas resonemang i motiven kring den närmare innebörden av bestämmelsen och om hur ett uttryckligt ställningstagande av en annan svensk myndighet än Migrationsverket i frågan om medborgarskap för en enskild förhåller sig till bestämmelserna i medborgarskapslagen. Frågan kan till exempel aktualiseras när en enskild flyttar till Sverige och då inför Skatteverket uppvisar ett intygande från utlandsmyndighet om att personen är svensk medborgare. I ett sådant fall behöver Skatteverket ta ställning till vilken rättslig innebörd ett sådant intygande kan ha, vilket kan anses oklart enligt vad som framgår ovan. Mot denna bakgrund framhåller Skatteverket vikten av att denna oklarhet beaktas under den fortsatta beredningen.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.