Datum: 2024-10-07
Dnr/målnr/löpnr:
8-2965308
Skatteverket har inga invändningar mot förslagen i betänkandet. Verket vill tillägga följande.
Enligt lagförslagets anmälningsplikt (12 §) ska myndigheter som handlägger frågor med koppling till internationella sanktioner göra anmälan till Polismyndigheten eller Åklagarmyndigheten om det finns anledning att anta att brott enligt denna lag har begåtts. Skatteverket anser att det behöver förtydligas vilka myndigheter som omfattas, t.ex. om det gäller myndigheter som har en specifik roll inom sanktionsarbetet eller även myndigheter som någon gång har att ta ställning till sanktionsbestämmelserna.
I syfte att mer effektivt kunna hantera frågor med koppling till internationella sanktioner skulle det vara en fördel om sanktionsbrottet lades till i skattebrottsenhetens ”brottskatalog”( 1 § lag (1997:1024) om Skatteverkets brottsbekämpande verksamhet).
Penningtvätt finns med i brottskatalogen och det finns ett tydligt släktskap mellan sanktionsbrott och penningtvätt. Båda handlar ofta om hantering och utförsel av pengar med helt eller delvis illegal källa. Även vissa skattebrott inbegriper utförsel av pengar, t.ex. momskaruseller. Finns inte sanktionsbrottet i skattebrottsenhetens katalog kan Skatteverket heller inte arbeta underrättelsemässigt mot misstänkt brottslig verksamhet avseende sanktionsbrott. Enligt Skatteverkets bedömning kan verket bidra med förmåga och kompetens att upptäcka och kartlägga sådan brottslighet.
Skatteverket föreslår att en ny punkt 11 med följande lydelse läggs till i 1 § första stycket lagen om Skatteverkets brottsbekämpande verksamhet: brott enligt lagen om internationella sanktioner om gärningen har samband med Skatteverkets verksamhet.
För att anmälningsplikt och övriga föreslagna straffbestämmelser ska bli effektiva krävs bland annat att misstänkta sanktionsbrott upptäcks och anmäls vilket ställer krav på Skatteverket vad gäller framtagande av intern information och utbildning av personal, fortsatt utveckling av teknikstöd i syfte att identifiera och anmäla misstänkta sanktionsbrott. I dagsläget är det svårt att ge en närmare kostnadsuppskattning, men engångskostnaderna bör inte överstiga 1 miljon kronor.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.