Datum: 2015-09-14
131-330706-15/112
Justitiedepartementet
103 33 Stockholm
Ju2015/4660/L1
Skatteverket avstyrker förslagen att införa undantag för tillhandahållande av icke-revisionstjänster och för förlängning av revisionsuppdragets varaktighet. I övrigt har verket inga synpunkter på förslagen.
Genom revisorsförordningen införs förbud för revisorer och deras nätverk att tillhandahålla vissa icke-revisionstjänster till företag av allmänt intresse. Utredningen föreslår att möjligheten till undantag från detta förbud ska utnyttjas. Undantaget gäller för olika slag av skatterådgivning och värderingstjänster. En förutsättning för att revisorn ska kunna utnyttja det föreslagna undantaget och ge dessa tjänster är att a) tjänsterna, var för sig eller sammantaget, inte har någon eller har endast en obetydlig effekt på de granskade finansiella rapporterna, b) uppskattningen av effekten på de granskade finansiella rapporterna dokumenteras i den rapport till revisionsutskottet som avses i revisorsförordningen, och c) tillhandahållandet är förenligt med bestämmelserna om revisorns opartiskhet och självständighet. Revisorsnämnden ska meddela förhandsbesked angående om en viss tjänst får tillhandahållas.
Trots förekomsten av dessa tre villkor för tillhandahållandet av tjänsterna ser Skatteverket en fara för revisorns opartiskhet genom detta undantag. Skatteverket ifrågasätter om en revisor i samtliga situationer kan upprätthålla opartiskheten i kontrollen av ett företags årsredovisning om revisorn själv eller dennes nätverk har tillhandahållit det reviderade företaget eller annat koncernföretag skatte- och/eller värderingstjänster. Enbart utifrån att denna osäkerhet föreligger anser verket att det är olämpligt att införa undantaget. Att revisorn själv ska avgöra om tillhandahållandet är förenligt med revisorns opartiskhet och självständighet kan inte anses säkerställa att opartiskheten upprätthålls. Det ingår visserligen i revisionsutskottets ansvar att granska och övervaka revisorns opartiskhet. Men med tanke på att revisionsutskottet utgör ett bolagsorgan och består av styrelsemedlemmar som ansvarar för upprättandet av samt undertecknar de ekonomiska rapporterna kan strävan att upprätthålla en neutral hållning försvagas hos revisionsutskottet när det gäller att göra en oberoende bedömning av revisorns opartiskhet.
En försvagning av opartiskhet hos revisorn kan i förlängningen komma att påverka underlaget för beskattningen och Skatteverkets kontrollverksamhet.
Om revisorn som har revisionsuppdraget ska hålla sig opartisk bör icke-revisionstjänsterna inte få tillhandahållas av revisorn eller dennes nätverk. Verket anser därför att något undantag inte bör göras från revisorsförordningen.
Längden på ett revisionsuppdrag hos ett företag av allmänt intresse har enligt förordningen begränsats till 10 år. Medlemsstaterna har dock rätt att i intern lagstiftning förlänga den längsta varaktigheten av revisionsuppdraget till som mest 24 år. Utredningen föreslår att detta undantag ska utnyttjas.
Det har varit viktigt i förordningen att begränsa uppdragets längd i syfte att hantera förtrolighetshot och på så vis förstärka revisionens opartiskhet och självständighet. Förutsättningen för en förlängd varaktighet av uppdraget är att revisionsutskottet hos det reviderade företaget genomför ett urvalsförfarande efter 10 år, alternativt att ytterligare en revisor utses efter 10 år. Även om främst villkoret på ytterligare en revisor i viss mån kan vidmakthålla oberoendet är det ett faktum att 24 år i sammanhanget är en mycket lång tid. Ju längre tid ett revisionsuppdrag fortlöper desto större blir risken att revisorernas självständighet och opartiskhet kan komma att påverkas.
En minskad självständighet och opartiskhet i revisionen kan i förlängningen komma att påverka underlaget för beskattningen och Skatteverkets kontrollverksamhet.
Den i förordningen maximala tiden för ett revisionsuppdrag på 10 år förefaller väl avvägd. Det bör på anförda skäl inte införas någon möjlighet till förlängning av denna tid.
Inga kostnader är förbundna med införandet av föreslagna regelförändringar för Skatteverket.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.