Datum: 2015-10-29
131-522645-15/112
FAR
Box 6417
113 82 Stockholm
Skatteverket har fått ovan nämnda förslag till ny utformning av revisionsberättelser i Sverige på remiss. Skatteverket har följande synpunkter på förslaget.
I remissen lämnas i bilaga 3 förslag på utformning av revisionsberättelse i företag av allmänt intresse. Grunden för ändringarna är Europaparlamentets och rådets förordning (537/2014) om särskilda krav avseende lagstadgad revision av företag av allmänt intresse m.m. Artikel 10.2 i förordningen anger vilka upplysningar som revisionsberättelsen minst ska innehålla och det är dessa krav som inarbetats i förslaget till ny revisionsberättelse. Av artikel 10.2 g) framgår att eventuella tjänster som utöver den lagstadgade revisionen tillhandahållits det granskade företaget och dess dotterföretag av den lagstadgade revisorn eller revisionsföretaget, och som inte har upplysts om i förvaltningsberättelsen eller i de finansiella rapporterna, ska anges. Detta krav framgår inte av FARs förslag, men även kravet enligt artikel 10.2 g) bör framgå i den nya revisionsberättelsen.
Enligt 9 kap. 33 § aktiebolagslagen (ABL) ska revisorn anmärka i revisionsberättelsen om någon styrelseledamot eller verkställande direktören handlar i strid med ABL, tillämplig lag om årsredovisningen eller bolagsordningen. Anmärkning ska även enligt 9 kap. 34 § ABL göras om skyldigheterna enligt skatteförfarandelagen inte har fullgjorts. Dessa krav framgår inte av FARs förslag. Kraven bör framgå på samma sätt som kravet på särskild förteckning över lån och säkerheter har upprättas i enlighet med vad som föreskrivs i ABL, dvs. inom hakparentes i avsnittet ”Rapport om andra krav enligt lagar och andra författningar”.
FAR frågar särskilt om införandet av de nya revisionsberättelserna kommer att medföra några problem för upprättare och användare av årsredovisningar och revisionsberättelser eller för revisorer. Som användare anser Skatteverket att den nya utformningen av revisionsberättelsen är bättre strukturerad än tidigare och blir tydligare med uttalandet från revisorn och revisorns grund för uttalandet som inledande punkter.
Skatteverket har inga synpunkter på förslaget om den ändrade påteckningsmeningen vid s.k. ”oren” revisionsberättelse.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.