Vad händer om jag lämnar in dödsboets inkomstdeklaration för sent eller inte deklarerar alls?
När en inkomstdeklaration lämnas för sent eller inte alls ska Skatteverket ta ut förseningsavgift. Det finns särskilda regler för deklarationen som ska lämnas för en avliden person.
Ingen förseningsavgift för åren innan personen avled
När en person har avlidit ska Skatteverket efter dödsfallet inte ta ut förseningsavgift om deklarationen som lämnats för sent eller inte alls avser något av beskattningsåren fram till och med året före dödsfallet. Det beror på att deklarationen ska lämnas för den avlidnes beskattning och inte för dödsboets egen beskattning.
Förseningsavgift för året då personen avled och senare år
Om inkomstdeklarationen avser beskattningsåret då personen avled, eller ett senare beskattningsår, kan dödsboet behöva betala förseningsavgift. Det beror på att inkomstdeklarationen ska lämnas för dödsboets egen beskattning och inte för den avlidnes beskattning.
Exempel – inkomstdeklarationen för året innan personen avlider
En person har avlidit i januari år 2. I maj år 2 ska dödsboet deklarera de inkomster som den avlidne hade år 1, det vill säga beskattningsåret före det år som dödsfallet inträffade.
Eftersom inkomstdeklarationen ska lämnas för den avlidnes beskattning tar Skatteverket inte ut förseningsavgift om dödsboet deklarerar för sent eller inte alls.
Exempel – inkomstdeklarationen för året då personen avlider
En person har avlidit i november år 1 (beskattningsåret). I maj år 2 ska dödsboet deklarera de inkomster som den avlidne och dödsboet har haft under år 1.
Eftersom inkomstdeklarationen ska lämnas för dödsboets egen beskattning kan Skatteverket ta ut förseningsavgift om dödsboet deklarerar för sent eller inte alls.