På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Avkastningsskatt på utländska livförsäkringar

Du som bor i Sverige och har en utländsk pensionsförsäkring eller kapitalförsäkring ska normalt betala avkastningsskatt på denna i Sverige. Reglerna för avkastningsskatt på kapitalförsäkringar har ändrats från och med inkomståret 2012 (inkomstdeklarationen 2013).

En försäkring i ett utländskt försäkringsföretag anses som en kapitalförsäkring om den inte är

  • en så kallad kapitalpensionsförsäkring i ett försäkringsföretag inom EES‑området,
  • en pensionsförsäkring tecknad den 2 februari 2007 eller senare i ett försäkringsföretag inom EES-området, eller
  • en försäkring som under vissa villkor ska anses som en pensionsförsäkring.

Om du är obegränsat skattskyldig i Sverige och har någon av dessa försäkringar ska du själv betala svensk avkastningsskatt. Den avkastningsskatt som du själv betalar ska motsvara den avkastningsskatt som svenska livförsäkringsföretag betalar på motsvarande försäkringar tecknade i Sverige.

Med "obegränsat skattskyldig i Sverige" menas att du är skattskyldig i Sverige för att du är bosatt eller vistas stadigvarande här. Du kan också vara obegränsat skattskyldig om du tidigare har bott här och fortfarande har väsentlig anknytning till Sverige.

Reglerna för avkastningsskatt på kapitalförsäkringar har ändrats från och med inkomståret 2012 (inkomstdeklarationen 2013). Syftet är att beskattningen av kapitalförsäkringar ska vara neutral i förhållande till beskattningen av investeringssparkonton. Ändringen medför att skatteunderlaget för avkastningsskatt numera beräknas på olika sätt för kapitalförsäkringar och pensionsförsäkringar.

Skatteverket

Till toppen