På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Tobaksskatt

Tobaksskatt är en så kallad punktskatt. Punktskatter ger staten inkomster, men används också för att styra konsumtionen i en för samhället önskvärd riktning.

När du som privatperson beställer cigaretter, cigarrer, cigariller eller röktobak via internet och varorna transporteras hit från ett annat EU-land, ska svensk tobaksskatt betalas för varorna.

Vem som ska betala den svenska tobaksskatten beror på vem som ordnar med transporten till Sverige.

När du ordnar med transporten genom att anlita till exempel ett transportföretag, ska du betala den svenska tobaksskatten. Mer information hittar du i broschyren Privat införsel av alkoholvaror och tobaksvaror (SKV 540).

När säljaren istället ordnar med transporten rör det sig om så kallad distansförsäljning. Då ska säljaren enligt huvudregeln betala den svenska tobaksskatten. Mer information hittar du i broschyren Distansförsäljning av punktskattepliktiga varor till Sverige (SKV 535).

Svensk tobaksskatt ska däremot inte betalas när du själv transporterar varorna till Sverige från ett annat EU-land (resandeinförsel), om varorna är avsedda för ditt eller din familjs personliga bruk med undantag för cigaretter avsedda för ditt eller din familjs personliga bruk från Bulgarien, Kroatien, Lettland, Litauen, Rumänien eller Ungern.

Undrar du vad som gäller vid införsel av snus eller tuggtobak? Kontakta Skatteverkets Ludvikakontor för mer information.  

Under respektive rubrik hittar du fördjupad information.

Skatteverket

Till toppen