Datum: 2020-12-21
Dnr/målnr/löpnr:
8-547596
Fi2020/04277
Skatteverket har inga invändningar mot att förslagen genomförs.
Skatteverket lämnar dock ett par synpunkter på förslagen. Synpunkterna gäller förslag till ändringar och förtydliganden.
Skatteverket har ett par synpunkter på utformningen av föreslagen lagtext och även vissa andra förtydligande.
Skatteverket föreslår att 9 § i föreslagen lag om särskild beräkning av vissa avgifter flyttas till 2 § lagen (2001:1170) om särskilda avdrag i vissa vid avgiftsberäkningen enligt lagen (1994:1920) om allmän löneavgift och socialavgiftslagen (2000:980), s.k. stödområdeslagen.
Den 9 § i den föreslagna lagen motsvarar i princip bestämmelsen i 8 § lagen (2016:1053) om särskild beräkning av vissa avgifter för enmansföretag.
I samband med att bestämmelserna om nedsättning av arbetsgivaravgifterna för den först anställda gjordes permanenta flyttades 8 § lagen (2016:1053) om särskild beräkning av vissa avgifter för enmansföretag till 2 § stödområdeslagen. Detta beslutades av riksdagen den 25 november 2020 (SFS 2020:1058 och 1061). Lagändringarna motiverades med att när lagen om nedsättning av arbetsgivaravgifterna för den först anställde blir permanent är det mer ändamålsenligt att bestämmelser om hur sådan nedsättning påverkar det särskilda avdraget i stödområdet regleras i stödområdeslagen (prop. 2020/21:14, s. 20). Enligt Skatteverkets uppfattning blir det tydligare om innehållet i den nu föreslagna 9 § också flyttas till 2 § stödområdeslagen. Om denna lagtekniska ändring görs blir det enklare att förstå och tillämpa reglerna, dvs. samma princip gäller fr.o.m. 1 januari 2021 då den tillfälliga lagen om först anställda permanentas.
Kombinationen av nedsättning av arbetsgivaravgifterna enligt förslaget och regionalt avdrag enligt den s.k. stödområdeslagen behandlas i promemorian (avsnitt 4.9). Däremot redovisas inte kombinationer med övriga nedsättningar av arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften.
Det kan uppkomma problem vilket regelverk som ska tillämpas i de fall olika regelverk om nedsättning är möjliga att tillämpa för samma anställd. Det kan t.ex. vara att en arbetsgivare anställer sin första person och denna person är under 18 år, då gäller i princip både reglerna om växa-företag och bestämmelsen om nedsättning enligt 2 kap. 28 § socialavgiftslag (2000:980), SAL. I denna situation kan arbetsgivaren hävda att reglerna om nedsättning enligt SAL:s bestämmelser ska gälla tills den anställda har fyllt 18 år och att arbetsgivaren därefter ska kunna tillämpa reglerna om nedsättning av arbetsgivaravgifterna för växa-företag upp till 24 månader. Skatteverket anser dock att i de fall det är aktuellt med flera olika nedsättningar av arbetsgivaravgifterna bör reglerna för växa-företag i första hand tillämpas. Reglerna för växa-företag är nämligen avsedda att reducera arbetsgivaravgifterna för den första eller andra anställda och då bör rimligtvis även nedsättningen medges och beräknas fr.o.m. den ursprungliga anställningsdagen.
I detta sammanhang kan också nämnas att det finns ett förslag om en ny tillfällig lag om nedsättning av arbetsgivaravgifterna för anställda som är i åldersintervallet 19-23 år (Fi2020/03881). Detta förslag är tänkt att gälla fr.o.m. den 1 april 2021 och innebär att arbetsgivaren ska betala hela ålderspensionsavgiften, men endast 9/20-delar av de övriga arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften. Arbetsgivare som anställer sin första person och denna person är 19-23 år bör enbart tillämpa reglerna om växa-företag, eftersom bara ålderspensionsavgift ska betalas. När sedan reglerna om växa-företag inte längre är tillämpliga - t.ex. efter 24 månaders anställningstid - kan nedsättning göras enligt reglerna för anställda som är 19-23 år.
Oavsett vilken turordning som ska gälla mellan de olika nedsättningarna av arbetsgivaravgifterna är det angeläget att ordningsföljden av nedsättningarna klargörs för att det ska vara tydligt för arbetsgivaren vilken typ av nedsättning som görs i arbetsgivardeklarationen samt undvika en situation som skulle kunna leda till processer. Förslagsvis bör det av lämpligt lagrum framgå att nedsättning av arbetsgivaravgifterna i första hand ska göras enligt reglerna om växa-företag.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.