Datum: 2021-10-11
Dnr/målnr/löpnr:
8-1215787
Fi 2020/02690
Den remitterade promemorian är upprättad av Skatteverket och redovisar myndighetens förslag till ändring av bestämmelser i lagen (1965:269) med särskilda bestämmelser om kommuns och annan menighets utdebitering av skatt, m.m. (utdebiteringslagen), och begravningslagen (1990:1144).
Skatteverket vidhåller förslagen.
Skatteverket bedömer alltjämt att det är viktigt att de föreslagna lagändringarna kan träda i kraft så snart som möjligt samt att förutsättningarna för den löpande betalningen av förskott respektive slutavräkning inte bör ändras under året. Därför föreslås att reglerna ska träda i kraft senast den 1 september 2022 och tillämpas på betalningar fr.o.m. den 1 januari 2023.
Skatteverkets lämnade in sin hemställan om lagändring den 8 juni 2020. Därefter har Skatteverket och Kammarkollegiet korrigerat modellen för att beräkna de sammanlagda beskattningsbara förvärvsinkomster, som Skatteverket ska underrätta Kammarkollegiet om enligt 3 § andra och tredje styckena utdebiteringslagen. Från och med september 2021 innehåller denna underrättelse uppgift om beräknade inkomster, baserade på samtliga inkomstdeklarationer för året – i stället för att bara omfatta förvärvsinkomster enligt beslut om slutlig skatt som fattats fram till september. Detta är en återgång till den beräkningsmodell som användes före år 2017. Korrigeringen leder till att inkomstuppgiften i underrättelsen ligger närmare den slutliga inkomstuppgiften.
De förslag som lämnas i promemorian rör inte Skatteverkets underrättelse om beskattningsbara förvärvsinkomster. Att beräkningsmodellen har korrigerats påverkar inte heller förslagen i promemorian. Däremot nämns den då tillämpade beräkningsmodellen i promemorians avsnitt 5.5.1 om utbetalningar till huvudmännen. Det finns därför skäl att förtydliga att den del av utbetalningen som överstiger huvudmännens budgeterade kostnader blir mindre än vad som anges i promemorian men att förskott och slutavräkningsbelopp som betalas ut under ett år alltjämt ska täcka huvudmännens budgeterade kostnader. Det är också viktigt att påpeka att, även om de siffror som anges i tabellen på s. 25 blir lägre med den nya rutinen så är huvuddragen i jämförelsen oförändrade och aktuella.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.