Datum: 2021-05-17
Dnr/målnr/löpnr:
8-839561
Ju2021/01107
De två förordningar som antogs i november 2017 och som innehåller regelverket för in- och utresesystemet gäller direkt som lag i Sverige. För att tillämpningen ska fungera på ett ändamålsenligt sätt och för att anpassa svensk rätt till förordningarna föreslås det i promemorian vissa författningsändringar.
Av promemorian framgår bland annat att Skatteverket ska vara en av de myndigheter som medges behörighet att begära åtkomst för sökning i systemet i brottsbekämpande syfte.
Skatteverket ser positivt på förslagen i promemorian som om de genomförs bedöms innebära att myndighetens förmåga stärks att förebygga, förhindra, upptäcka och utreda grova brott i sin brottsutredande verksamhet. Att Skatteverket ges tillgång till systemet i brottsutredande syfte kan antas leda till en mer effektiv brottsbekämpning. Utöver penningtvättbrott kan tilläggas att även viss välfärdsbrottslighet som skattebrottsenheten utreder borde kunna utredas mer effektivt med tillgång till det nya systemet.
In- och utresesystemet kommer att innehålla uppgifter om de tredjelandsmedborgare som passerar de yttre gränserna för kortare vistelser och de som nekas inresa, och då även biometriska uppgifter. Skatteverket vill i detta sammanhang endast påtala att behandlingen av inhämtade uppgifter hos skattebrottsenheten (SBE) innebär en tillämpning av Skatteverkets brottsdatalag (2018:1696). Det finns inte något stöd i den regleringen för Skatteverket att behandla biometriska uppgifter, varför SBE inte kommer att kunna inhämta biometriska uppgifter från in- och utresesystemet, jfr 2 kap. 12 § brottsdatalagen (2018:1177).
I övrigt har Skatteverket inte några synpunkter på förslagen i promemorian enligt vilken Skatteverket föreslås utgöra en sådan behörig myndighet som ska ha rätt att inhämta uppgifter från in- och utresesystemet i syfte att förebygga, förhindra, upptäcka eller utreda terroristbrott eller andra grova brott (artikel 29.1 i EES-förordningen).
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.