Datum: 2023-10-23
Dnr/målnr/löpnr:
8-2446429
Fi2023/02107
Skatteverket har inga invändningar mot att den föreslagna skattebefrielsen införs, men har vissa synpunkter på utformningen av bestämmelserna och vissa skrivningar i promemorian.
I den föreslagna 11 kap. 15 § lagen (1994:1776) om skatt på energi (LSE) anges att rätt till återbetalning föreligger endast i den utsträckning avdragsrätt eller rätt till återbetalning inte följer av föregående bestämmelser. I promemorian anges även att det av allmänna principer torde följa att återbetalning inte kan medges med ett större belopp än vad som motsvarar den skatt som tidigare belastat elen.
Enligt Skatteverkets uppfattning är det bra att förhållandet mellan bestämmelserna regleras. Eftersom det i författningskommentaren till 11 kap. 15 § anges att det är föregående bestämmelser i kapitlet som avses påpekas att även förhållandet till 9 kap. 5 § LSE behöver regleras.
I promemorian anges att el som förbrukas i en CCS-installation i en industrianläggning skulle kunna vara befriad från skatt enligt 11 kap. 9 § första stycket 6 eller 11 kap. 14 § LSE beroende på CCS-installationens konstruktion och integrering i övrigt med den industriella tillverkningsprocessen. Skatteverket påpekar att skattebefrielse enligt dessa bestämmelser förutsätter inte bara att elen förbrukas inom en industriell verksamhet, utan även att förbrukningen kan hänföras till tillverkningsprocessen. Enligt Skatteverkets uppfattning är det endast den elförbrukningen som har ett direkt samband med en pågående förädling som ska hänföras till tillverkningsprocessen (jfr Skatteverkets ställningstagande ”Förbrukning av el och bränsle samt leveranser av värme och kyla som ska hänföras till tillverkningsprocessen” den 24 juni 2020, dnr 8-344861). Skatteverket ställer sig tveksamt till att det kan finnas ett sådant direkt samband mellan elförbrukning i en CCS-installation och en industriell tillverkningsprocess.
Den föreslagna definitionen av CCS-installation omfattar utrustning för den process genom vilken koldioxid avskiljs ur rökgaser i en anläggning för produktion av värme eller el eller en kombination av dessa samt viss annan utrustning som finns på anläggningsområdet.
El som förbrukas för framställning av el undantas från skatteplikt enligt 11 kap. 2 § första stycket 4 LSE. Enligt Skatteverkets uppfattning vore det därför önskvärt om det i det fortsatta lagstiftningsarbetet utvecklas vilken elförbrukning som den föreslagna bestämmelsen är tänkt att omfatta såvitt avser elförbrukning i anläggningar för produktion av el.
El som förbrukas för framställning av värme omfattas av skattebefrielse enligt 9 kap. 5 § LSE om den förbrukats för framställning av värme som levererats för vissa ändamål, exempelvis tillverkningsprocessen i industriell verksamhet. Med förbrukning för framställning av värme avses även sådan förbrukning som skett i samband med framställningen för drift av pumpar, fläktar och andra hjälpanordningar som är nödvändiga för driften av anläggningen. Enligt Skatteverkets uppfattning vore det önskvärt om det i det fortsatta lagstiftningsarbetet utvecklas hur den föreslagna bestämmelsen förhåller sig till denna bestämmelse.
Definitionen av CCS-installation omfattar anläggning för produktion av värme eller el eller en kombination av dessa. Definitionen omfattar inte anläggning för en kombinerad produktion av värme och kyla. Om avsikten är att även CCS-installationer i sådana anläggningar ska omfattas av skattebefrielse behöver bestämmelsen justeras.
I promemorian föreslås att skattebefrielse ska ges i form av återbetalning, och inte avdrag, på grund av att rätten till skattebefrielse är uppfylld först vid en senare tidpunkt än elförbrukningen. Återbetalning ska medges först efter att den infångade koldioxiden har transporterats till en lagringsplats där den har injekterats i en underjordisk geologisk formation för permanent förvaring.
Det framgår inte hur lång tid det kan ta mellan att elen förbrukas och den infångade koldioxiden injekteras i en underjordisk geologisk formation för permanent förvaring. Mot bakgrund av att ansökan om återbetalning enligt 11 kap. 16 § LSE ska lämnas inom tre år efter utgången av kalenderåret respektive kalendermånaden som elen förbrukats är det önskvärt att det i det fortsatta lagstiftningsarbetet redogörs för om denna tidsfrist kan begränsa företagens möjlighet att få det aktuella stödet.
I promemorian beskrivs ett stöd till bio-CCS i form av omvända auktioner som ska hanteras av Energimyndigheten. Enligt Skatteverkets uppfattning är det angeläget att den föreslagna skattebefrielsen utformas på ett sätt som inte i efterhand ifrågasätts i förhållande till EU:s statsstödsregler. Det vore önskvärt om det i det fortsatta lagstiftningsarbetet utvecklas hur den föreslagna skattebefrielsen förhåller sig till stödsystemet i form av omvända auktioner.
I 11 kap. 15 § LSE reglerades tidigare skattebefrielse för el som förbrukats i en datorhall. I samband med omprövningar och överklaganden kan det bli aktuellt att tillämpa 11 kap. 15 § LSE i tidigare lydelse. För att undvika risk för sammanblandning anser Skatteverket att den nu föreslagna bestämmelsen bör placera i en annan paragraf, exempelvis 11 kap. 14 a § LSE.
I promemorian görs bedömningen att de första CCS-installationerna kommer tas i drift under 2026. För att lagändringarna ska träda i kraft i god tid före 2026 föreslås förslaget träda i kraft den 1 oktober 2024.
De e-tjänster som Skatteverket driftsätter under ett kalenderår behöver korrigeras inför nästkommande kalenderår. Skatteverket vill därför framföra önskemål om att flytta fram ikraftträdandet till i vart fall den 1 januari 2025, för att på så vis minska Skatteverkets kostnader och frigöra resurser till annan IT-utveckling. Den uppdatering som kommer behöva göras vid årsskiftet kan beräknas till ca 100 000 kronor.
De föreslagna ändringarna i promemorian bedöms inte få några större konsekvenser för Skatteverkets verksamhet. Kostnader för IT-utveckling, information och service beräknas preliminärt uppgå till ca 500 000 kronor.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.