Datum: 2023-12-20
Dnr/målnr/löpnr:
8-2612702
Ju2023/02232
Skatteverket tillstyrker att förslagen genomförs. Skatteverket lämnar dock vissa synpunkter på förslagen. Synpunkterna begränsar sig till frågor om dröjsmålsränta och ogiltiga avtalsvillkor.
I artikel 5 regleras att dröjsmålsränta ska utgå om betalning sker för sent. Av punkten 6 framgår att dröjsmålsränta börjar löpa från den händelse som inträffar senast av:
a. Gäldenärens mottagande av fakturan eller en likvärdig begäran om betalning.
b. Gäldenärens mottagande av varorna eller tjänsterna.
Innebörden av regeln är att dröjsmålsräntan vid en försent betald faktura inte kommer att räknas från förfallodagen utan från en tidigare tidpunkt. Enligt 2 § räntelagen (1975:635) utgår inte ränta på fordran för tid innan fordrans förfallodag. Det bör uppmärksammas att förslaget innebär en tidigare tidpunkt för beräkning av dröjsmålsränta än vad som i dag är standard i Sverige. Även om ett av skälen till förslaget är att ge företag ett kraftigt incitament att betala inom rätt tid så kan det ifrågasättas om det är rimligt att en dröjsmålsränta ska utgå före förfallodagen. Detta särskilt med tanke på att det ingångna avtalet mellan två företag innebär en betalningsrespit på 30 dagar utan dröjsmålsränta.
I artikel 9 punkt 1 regleras avtalsvillkor och avtalsmetoder som är ogiltiga. Av punkt 1d) framgår att avsiktlig fördröjning av eller avsiktligt hinder för skickandet av fakturan inte är tillåtet.
Det framgår inte vad som ska anses utgöra en avsiktlig fördröjning eller ett avsiktligt hinder. Är det tillräckligt att företaget har en faktureringsrutin som innebär att fakturering sker en gång per månad, t.ex. den 15e varje månad. Härutöver kan det finnas branschpraxis som innebär att fakturering sker en gång per månad eller till och med var tredje månad. Utgör ett sådant förfarande att en avsiktlig fördröjning ska anses föreligga? Regeln bör förtydligas så att företag som sedan länge tillämpat en viss rutin/praxis vet hur de ska förhålla sig till regeln.
Förslaget innebär inga direkta konsekvenser för Skatteverket.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.