Många företag fick kraftigt minskad omsättning till följd av coronapandemin och kunde ansöka om omställningsstöd eller omställningsstöd för vissa särskilt drabbade företag hos Skatteverket.
Det går inte längre att ansöka om omställningsstöd eller omställningsstöd för vissa särskilt drabbade företag.
Skatteverket kan inte längre bevilja och betala ut ytterligare omställningsstöd för stödperioderna mars 2020 till och med februari 2022.
Skatteverket kan inte heller längre bevilja och besluta om omställningsstöd för särskilt drabbade företag för perioderna juni 2020 till och med september 2021.
Skatteverket kan dock fortfarande betala ut stöd i följande fall:
Om Skatteverket eller domstol kommer fram till att ni har rätt till mer stöd sker utbetalningen till företagets skattekonto. Har ditt företag anmält ett bankkonto kommer pengarna automatiskt att sättas in på det. Om företaget har skatteskulder kommer skulderna att betalas först och det som återstår efter att skulderna har betalats kommer att sättas in på företagets bankkonto.
Kontakta Skatteverket om uppgifterna i ansökan visar sig vara felaktiga eller om det inträffar förändringar som kan påverka rätten till omställningsstöd eller stödets storlek. Det kan till exempel vara att företaget har fått försäkringsersättning, skadestånd eller annat stöd som ska täcka sådan fast kostnad som ingår i beräkningen omställningsstödet.
Förutsättningarna för att ha rätt till stöd och beräkningen av stödets storlek skiljer sig åt beroende på stödperiod och vilket slags stöd företaget har fått. Mer information om de olika stöden och stödperioderna finns på Rättslig vägledning.
Om du fått korttidsstöd från Tillväxtverket som ska minska omställningsstödet kan du använda dig av beräkningshjälpen på Tillväxtverkets hemsida för att få fram hur stort korttidsstöd som ska avräknas från omställningsstödet.
Om du har frågor om korttidsstödet som rör perioden fram till september 2021 kan du kontakta Tillväxtverket.
Ändrade uppgifter skickas per mejl eller brev till Skatteverket.
Skatteverket
205 30 Malmö
För att se vilka uppgifter du har lämnat i en ansökan kan du logga in på Mina sidor.
Omställningsstödet behöver normalt inte betalas tillbaka eftersom det är ett stöd och inte ett lån eller ett uppskov. Hela eller delar av stödet kan dock komma att krävas tillbaka om företaget felaktigt har fått stöd eller fått stöd med ett för högt belopp.
Återkrav ska betalas till ett särskilt bankgiro: 5504-3400. Återbetalningen ska alltså inte göras till företagets skattekonto. Om ditt företag har fått ett återkrav av omställningsstödet och behöver mer tid för att betala det finns det i vissa fall möjlighet att få en avbetalningsplan eller anstånd med betalningen. Du kan få anstånd eller en avbetalningsplan i max ett år.
Företaget kan få ett avtal om en avbetalningsplan om:
Ni ansöker om en avbetalningsplan genom att skicka in en ansökan till Skatteverket. Det finns ingen särskild blankett för ansökan, men den ska innehålla följande information:
Skicka ansökan till Skatteverket per brev eller mejl.
Skatteverket
205 30 Malmö
Det finns två möjligheter att få anstånd med återkravet av omställningsstöd.
Ni ansöker om anstånd genom att skicka in en ansökan till Skatteverket. Det finns ingen särskild blankett för ansökan, men den ska innehålla följande information:
Ansökan kan skickas per mejl eller per brev.
Skatteverket
205 30 Malmö
Om du vill anmäla ett omställningsstödsombud kan du göra det via Skatteverkets e-tjänst Ombud och behörigheter. Eftersom det inte längre är möjligt att ansöka om omställningsstöd kan du med den nya behörigheten endast ändra uppgifter i en tidigare lämnad ansökan om omställningsstöd. Ombudet som ditt företag har utsett kan se sina behörigheter genom att logga in på Mina sidor.
Stödet ska tas upp till beskattning i inkomstdeklarationen. Stöd till stiftelser, ideella föreningar och registrerade trossamfund kan dock helt eller delvis vara skattefritt.
Hur du redovisar omställningsstödet i inkomstdeklarationen kan du läsa om på Rättslig vägledning.
I momsdeklarationen tar du upp omställningsstödet i ruta 42.
På Rättslig vägledning kan du läsa mer om omställningsstödet och omställningsstödet för vissa särskilt drabbade företag.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.