På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Äktenskapsförord

Ett äktenskapsförord är ett avtal om vad som ska vara enskild egendom i ett äktenskap. Det kan skrivas när som helst under ett äktenskap eller inför det.

Det som utmärker enskild egendom är att den inte ingår i en eventuell framtida bodelning, alltså i den egendom ni som makar ska dela upp mellan er om ni till exempel skiljer er. Det som inte är enskild egendom kallas giftorättsgods.

Det går alltid att skriva ett nytt äktenskapsförord om att egendom som ni gjort till enskild ska bli giftorättsgods igen.

För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt måste det vara skriftligt. Ni måste också registrera det hos Skatteverket. Skatteverket för sedan in uppgiften om det registrerade äktenskapsförordet i äktenskapsregistret.

Registrera äktenskapsförord

Gör så här för att registrera ett äktenskapsförord hos Skatteverket:

 1. Skriv äktenskapsförordet. Eftersom det kan se ut på olika sätt finns ingen särskild blankett. Det kan därför vara bra att kontakta en jurist för att få hjälp att formulera äktenskapsförordet.
 2. Ange era personnummer i äktenskapsförordet, så att Skatteverket kan kontrollera era folkbokföringsuppgifter.
 3. Underteckna äktenskapsförordet (båda makarna).
 4. Betala in en ansökningsavgift på 275 kronor till Skatteverkets bankgiro 227-5782. Ange namn, personnummer och att det gäller ett äktenskapsförord. (Använd meddelande- eller informationsfältet om du betalar via Internet.)
 5. Om du betalar från ett utländskt bankkonto ska du använda nedanstående kontouppgifter.​​ Som referens för betalningen anger du personnummer och namn, eller om du saknar svenskt personnummer, födelsetid och namn.
  ​​IBAN: SE4912000000012810121915
  BIC/Swift-kod: DABASESX
  Bank:
  Danske Bank
  Norrmalmstorg 1
  S-103 92 Stockholm​​
  Betalningsmottagare/Payee:
  Skatteverket
  SE-831 87 Östersund
 6. Skicka äktenskapsförordet i original till Skatteverket. Du behöver inte skicka några kopior eftersom du får tillbaka ditt original när Skatteverket har registrerat äktenskapsförordet. Använd följande adress:
  Skatteverket
  Äktenskapsregistret
  871 87 Härnösand.

Upphäva ett äktenskapsförord

Vill ni ändra ett tidigare äktenskapsförord måste ni skriva ett nytt äktenskapsförord och ansöka om att få det registrerat. I det nya äktenskapsförordet skriver ni vad som gäller nu.

Skatteverket

Till toppen