På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Flyttanmälan

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokförings­adress. Det är gratis och du gör det enkelt och snabbt i e-tjänsten.

Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Då gäller din nya adress från den dag du flyttar in. Om du anmäler senare än en vecka efter flytten gäller din nya adress från den dag anmälan kom in till Skatteverket. Använd e-tjänsten Flyttanmälan – då tar vi emot din anmälan direkt.

Du som inte har e-legitimation kan göra flyttanmälan på en pappersblankett.

Gör flyttanmälan i e-tjänsten

I e-tjänsten Flyttanmälan kan du

  • anmäla flytt för dig själv och övriga familjemedlemmar som bor på samma fastighet
  • ge den andra vårdnadshavaren möjlighet att samtycka till flyttanmälan för ditt barn
  • besvara om du samtycker till flyttanmälan.

Så får du posten till rätt adress

Det är skillnad på flyttanmälan och eftersändning av post.

Spärra din adress

Förhindra att någon obehörig ändrar din adress.

Flytta för att studera

Du ska vara folkbokförd på din studieort.

Se din adress på Mina sidor

På Mina sidor kan du se att din flyttanmälan har registrerats.

Gör anmälan på papper

Du som inte har e-legitimation kan göra flyttanmälan på en pappersblankett. Det finns ett elektroniskt formulär som hjälper dig att fylla i blanketten korrekt. Följ stegen i formuläret, skriv ut blanketten, skriv under och skicka in den till oss. Har du registrerat dig i e-tjänsten Spärra obehörig adressändring kan du däremot inte anmäla din flytt på pappersblankett, utan endast i e-tjänsten Flyttanmälan.

Om e-tjänsten Flyttanmälan

I den här filmen visar vi hur du anmäler att du ska flytta med hjälp av tjänsten Flyttanmälan.

Bevaka din adress gratis

Du som har en säker, digital brevlåda för myndighetspost får nu ett meddelande så fort din folkbokföringsadress ändras i vårt register. Tjänsten är gratis och det är ett snabbt och säkert sätt att hålla koll på din adress.

I den digitala brevlådan anger du själv om du vill ha ett sms eller ett mejl när du får myndighetspost från Skatteverket eller andra myndigheter.

Svar på vanliga frågor

Jag beställde eftersändning och har fått en blankett för flyttanmälan. Vad gör jag med den?

Har du gjort din flyttanmälan i Skatteverkets e-tjänst behöver du inte skicka in blanketten från Svensk adressändring. Då finns din nya adress redan registrerad hos oss.

Har du inte gjort flyttanmälan när du får blanketten ska du ändå använda e-tjänsten. Det är det bästa och snabbaste sättet att göra flyttanmälan på. Då ska du inte heller skicka in blanketten.

Vill du kontrollera vilken adress vi har registrerad i folkbokföringen för dig kan du logga in på Mina sidor.

När ändras adressen?

När du använder e-tjänsten tar det bara några minuter för ändringen att slå igenom i folkbokföringsregistret. Gör du flyttanmälan i god tid, slår ändringen igenom det datum som du skrivit in. Du kan när som helst logga in igen för att kontrollera om dina uppgifter har ändrats.

Jag har samordningsnummer. Hur gör jag flyttanmälan?

Gör flyttanmälan genom att anmäla Särskild postadress. Du hittar mer information på sidan Särskild postadress.

Varför ska jag flyttanmäla?

När du anmäler flytt blir du folkbokförd på den nya adressen. Var du är folkbokförd har bland annat betydelse för i vilken kommun du ska betala din skatt, rätten till bidrag och förmåner, var du får rösta och var du får din post. För samhället är det viktigt att folkbokföringen stämmer med verkligheten eftersom planeringen av till exempel bostäder, skolor, vård och omsorg med mera bygger på uppgifter om var befolkningen är folkbokförd.

Rätt adress i folkbokföringen innebär även att andra myndigheter och många andra aktörer i samhället har din riktiga adress.

Kan jag göra en flyttanmälan på blankett?

Ja, det går bra. Skriv ut en blankett och skicka den med post till oss. Om du har spärrat din adress för obehörig adressändring ska du inte använda blanketten utan e-tjänsten.

Jag har ingen e-legitimation och kan inte heller skriva ut blanketten. Hur gör jag min flyttanmälan?

Har du inte möjlighet att använda e-tjänsten eller skriva ut en blankett kan du ringa Skatteupplysningen som då fyller i en blankett och skickar hem den till dig för påskrift.

Skatteverket

Till toppen