På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Namn

Du ansöker om namn hos Skatteverket. Vissa ansökningar har en avgift, medan andra är avgiftsfria. Du ansöker på olika blanketter beroende på vilken ändring du vill göra.

Du hämtar rätt blankett för din ansökan under respektive avsnitt.

Du kan ansöka om det här:
• Lägg till eller ta bort förnamn.
• Ändra stavning på förnamn.
• Ändra ordning mellan dina förnamn.

Ansök om att byta till ett efternamn som en förälder bär eller har burit. Det kan vara det namn du hade som ogift, ibland kallas det för flicknamn.

Du kan ansöka om att byta till ett dubbelt efternamn. Ett dubbelt efternamn består av två efternamn.

Du kan ansöka om att ta bort ditt mellannamn, göra om det till ett efternamn eller göra det till en del av ett dubbelt efternamn.

Du kan ansöka om en enkel stavningsändring som inte ändrar efternamnets uttal.

 

Det finns många sätt att byta efternamn. Du kan ansöka om att byta till ett nybildat efternamn eller ett av de vanligaste efternamnen i Sverige.

Handläggningstider för namnbyten

För närvarande är handläggningstiden för att byta förnamn eller efternamn två till tre månader. För nybildade efternamn är handläggningstiden tre till fem månader. Vi rekommenderar därför dig som ska ut och resa att vänta med din ansökan om namnbyte till efter resan.

Skatteverket registrerar och skickar vidare uppgifterna

Skatteverket registrerar dina personuppgifter i folkbokföringsregistret. När du gör en namnändring sprider Skatteverket vidare dina uppgifter till övriga delar av samhället.

Skatteverket är ensam myndighet att hantera namn i Sverige. Den namnverksamhet som tidigare fanns hos Patent- och registreringsverket har flyttat till Skatteverket.

Informera företag som du är kund hos om namnbytet

Du måste kontakta privata aktörer som till exempel banker, försäkringsbolag, elbolag och telefonbolag för att tala om att du har bytt namn om du märker att de inte uppdaterar ditt namn. Detta gäller även för föreningar och organisationer.

Förnya dina id-handlingar

Du behöver förnya dina id-handlingar som pass, legitimation och körkort när du har bytt namn. Transportstyrelsen skickar information till dig när du har gjort ditt namnbyte. Läs på Polisens webbplats om hur du gör för att förnya ditt pass.

Namnlagen omfattar de som bor i Sverige

Namnlagen gäller för alla svenska, finska, danska och norska medborgare som bor i Sverige. Lagen gäller även för dig som har svenskt medborgarskap och bor i ett annat land än Danmark, Finland eller Norge.

Du som bor i Sverige men inte är medborgare i ett nordiskt land kan ändå anmäla namn och byte av namn till Skatteverket enligt svensk lag. Även du som är statslös omfattas av den svenska namnlagen om du bor här.

Det är däremot inte säkert att en namnändring som du gör i Sverige godkänns i ditt hemland. Vill du undvika problem med ditt hemlands myndigheter bör du därför ta kontakt med ditt hemlands ambassad och ta reda på vad som gäller innan du byter namn.

Skatteverket

Till toppen